søndag, 20 april 2014 14:15

Test av Bladelius Mimer – Den smellvakre andungen.

Skrevet av

Noen produkter greier i høyden å fremkalle et diskret gjesp ved sin ankomst. Bladelius Mimer befinner seg på den motsatte enden av skalaen.

Les mer:

 

 

Under et besøk hos Roald Mikkelsen sin butikk Renaissance Audio på Støletorget la jeg merke til at han hadde fått inn et blodferskt eksemplar av Bladelius sin nye kreasjon Mimer. Som den psykologen han er, leste han straks begjæret i mitt blikk, og fikk arrangert en ukes visitt for korttest.

Primus motor i Bladelus – svenske Mike Bladelius – hadde en stor karriere i USA der han bl.a. utviklet produkter for Threshold tidlig på 90-tallet. Tilbake i Sverige har han stått for produsentnavn som S.A.T og Advantage, og sistnevnte skiftet etter hvert navn til Bladelius.

Det er svært sjelden vi opplever produkter som er veldig annerledes enn alle andre produkter i markedet, men denne gangen har vi med et helt unikt produkt å gjøre. Og hovedingrediensen i den totale nyskapelsen er unektelig den gigantiske touchscreen Mimer er utstyrt med. Hele apparatet har utvendig bxh på 247x428mm, og i denne flaten finner vi en skjerm med effektiv bredde på ca. 18cm, og en høyde på 35cm. Det tilsvarer en skjermdimensjon på rundt 16 tommer! Det er det doble av en iPad mini, og ca. 65% større enn en vanlig iPad.

Denne gedigne touchskjermen sitter i et kabinett som er bare 78mm dyp, og som i tillegg virker enda mye slankere på grunn av de utstikkende flensene. Det er to åpenbare alternativ for plassering av dette apparatet. Man kan velge å plassere Mimer på en sokkel, som er tilleggsutstyr. Med en plassering på et bord like ved godstolen i sweetspot vil man i tillegg kunne få fullt utbytte av en komfortabel betjening på touchskjermen. Den andre plasseringsvarianten er å henge den på veggen, og da gjerne i hodehøyde. Jeg ser frem til den dagen da vi får se bilde av den helt ultimate installsjonen av Mimer – jeg tror det bare er et tidsspørsmål før den første entusiasten feller inn en stykk Mimer i en spesialbygget vegg, der fronten flusher med veggflaten, og alle tilkoblinger er skjult bak veggplaten. Den audiophile designentusiastens ultimate våte drøm!

Historien om Bladelius Mimer hadde passet svært dårlig i et moralsk eventyr av vår danske venn H.C. Andersen. Vi kjenner alle eventyret som handler om den stygge andungen som vokste opp og måtte gå gjennom masse lidelse før den omsider i voksen alder ble anerkjent som en vakker svane. Mimer er smellvakker allerede som nykommer, og den utviklingen den eventuelt vil gå gjennom i oppveksten vil nok mer gå på funksjonalitet.

Men la oss bremse litt opp og få et totaloverblikk før vi graver oss ned i detaljer. Hva er egentlig en Bladelius Mimer for noe? I likhet med det som ofte gjelder for nye produkter med et digitalt tilsnitt er det vanskelig å finne et enkelt ord som dekker funksjonaliteten. En kombinasjon av forforsterker, DAC, streamer og Control Point, der sistnevnte benevnelse er hentet fra UPnP-terminologien.

Som forforsterker har Bladelius Mimer bare en analog inngang, og den er i formatet minijakc. Dette kan i første omgang virke som en litt underlig begrensning, men det må ses i en sammenheng. Apparatets kompakte format tillater ikke ubegrenset med inn- og utganger, og her er det de digitale forbindelsene som er prioritert. Men det er også et viktig ledd i dette at Bladelius utvikler en tilleggsboks som skal ha langt fler innganger, og som i tillegg er fullbalansert. Forbindelsen med denne vil skje med en spesiell kontakt som jeg innledningsvis tok for en HDMI-kontakt, men som jeg etter hvert ble klar over egentlig er en fullbalansert analog- og digital link. Dette valget gir mening – i tillegg til at det løser de praktiske utfordringene med å få plass til tilkoblinger i den begrensede flaten i bunn av kabinettet, gir det en langt mer elegant løsning for de som velger å henge en Mimer på veggen.

 

 

Digitale tilkoblinger er det flere av – vi finner to coax og to optiske digitalinnganger, samt en digital utgang. Det er i tillegg hele tre USB-kontakter der to er USB 3.0. Den digitale hjernen bak disse er en DAC som takler formater med oppløsning helt opp til 32bit/384kHz.

Og så har vi streaming. Mimer har selvfølgelig kablet nettverkstilkobling, men også støtte for WiFi. Det gir en økte fleksibilitet, selv om kablet forbindelse kan være å foretrekke for optimal stabilitet når man streamer filer med de aller høyeste oppløsningene.

Vi starter med WiMP, der Bladelius Mimer var den første HighEnd streamer med direkte støtte for WiMP HiFi. Jeg trenger neppe å fortelle hva WiMP HiFi har betydd for streaming, med sin tilgjengelighet til et formidabelt utvalg musikktitler i lossless CD-kvalitet. Med WiMP på Mimer får du direkte tilgang uten å være avhengig av PC, mobil eller nettbrett for å spille lossless. Eneste lille dråpe malurt er at i denne tidlige utgaven av implementeringen er du avhengig av å logge på manuelt hver gang – litt tungvint. Dette føler jeg meg trygg på blir forbedret ved neste korsvei.

Spotify er også implementert, og fungerer rent praktisk omtrent på samme måte som WiMP. En del større repertoar, men altså begrenset til 320kb oppløsning.

Bladelius Mimer fungerer også som en UPnP-streamer, og den fant mitt musikkbibliotek uten å nøle. Som streamer fant jeg det naturlig å sammenligne Mimer med min referanse siden 2007 – Linn Akurate DS. Denne har etter hvert fått et svært godt grensesnitt i et velutviklet program Kinsky, som finnes både for PC/MAC og mobil/nettbrett. Foreløpig finnes ikke det for Mimer, men Bladelius jobber med saken. Og hvis noen skulle være skeptisk til lovnad om fremtidige videreutviklinger, er det bare å ta en titt på den flotte Appen Bladelius har skapt for Embla.

 

 

 

Lyden fra Mimer.

Bladelius har som nevnt lang fartstid i produksjon av HighEnd produkter, både i det analoge og digitale domenet. Vår skribent Rudi har tidligere testet Bladelius Ask og Idun, og ble så begeistrert at han nesten fikk varige men. For min egen del er dette første test med et Bladelius-produkt, og spenningen er stor. Er dette et fullverdig Bladelius-produkt? Kan denne Mimer som er så proppfull av grensesprengende funksjonalitet ha noe ork igjen til godlyd, med sin moderate prislapp på 28.000,-?

Testperioeden var kortere enn normalt da en svært velvillig Roald i Renaissance Audio lånte ut sitt eneste butikkeksemplar i en uke. Det er noe begrensede utprøvingsmuligheter i en uke, men jeg fikk likevel testet den i en del ulike oppsett.

Første etappe var å la den erstatte Akurate DS som en ren streamer i mitt primæroppsett, som ellers består av forforsterkeren Linn Kinos, og høyttalerne Ninka som er drevet med aktivt delt triampig i en Chakra 6100 med spesiallagde aktive delefiltre produsert av Linn. I denne konfigurasjonen satte jeg utgangen til fastnivå. Dette kan konfigureres i oppsettmenyen i Mimer, slik at man valgfritt kan la den fungere som ren streamer tilkoblet ekstern forforsterker.

Sammenligningen med Akurate DS er langt fra rettferdig – dette er en streamer som kostet drøye førti tusen i 2007, og har ingen tilleggskvalifikasjoner. Ikke engang digitale inn- eller utganger. Den er sånn sett den rake motsetningen til Mimer, som er et oppkomme av funksjonalitet. Likevel var det på ingen som helst måte den utklassingen som prislappen skulle tilsi, men heller en demonstrasjon av noe ulik karakter. Linn Akurate DS har en nøytral klang som tenderer mot det analytiske, til tross for sin musikk-orienterte spillestil. Har man et oppsett som ellers tenderer mot det kalde, kan det lett bli for mye av det gode. Her kommer resten av oppsettet Akurate DS til gode, og balanserer fint tilbake mot det nøytrale. Mimer er også nøytral i utgangspunktet, men der Akurate DS har sin analytiske tendens, vil jeg heller si at Mimer har et lite snev av varme.

Neste steg i hovedoppsettet var å koble Bladelius Mimer direkte til effekttrinnet Linn Chakra 6100. I min oppkavede entusiasme glemte jeg i farten å tilbakestille utgangen til variabel. Og ja, det ble høyt… Etter en kort teknisk pause var det klart for lytteøkten. Jeg er usikker på om jeg burde være overrasket, men den ørlille favøren Akurate DS hadde over Mimer som ren kilde, ble ganske uendret da den ble sammenlignet med Akrurate DS + Kinos. Dette bekrefter for så vidt at Kinos er en bra transparent forforserker, men det bekrefter også at Bladelius har prestert å implementere en overraskende god forforsterkerdel i Mimer. Og det er viktig å huske at det her er elektronikk til rundt 100k den er en hårsbredd fra å likestille seg med. Jeg vil også minne om at den begrensede testperoden færre muligheter for å avdekke nyanser enn det en full testperiode gir.

Bladelius Mimer ble i størstedelen av testperioden brukt i kombinasjon med de fascinerende effekttrinnene Burson Timekeeper som var inne til test samtidig. Disse ble kjørt både som brokoblede monoblokker og som stereo effektforsterkere, og en grundig beskrivelse av erfaringen med Timekeeper kan du lese mer om i test som blir publisert i løpet av kort tid. I denne sammenhengen konstaterer vi bare at Mimer beholdt sin flotte karakter den fremviste sammen med Linn-komponentene. En nøytral grunnkarakter med en ørliten tendens mot det lune, kombinert med et fantastisk stort perspektiv. Og en god ivaretakelse av dynamiske kontraster i kildematerialet. Ikke uventet kom Mimer veldig til sin rett da den fikk boltre seg med HighRes-filer, streamet via UPnP.

 

 

 

 

 

Oppsummering.

Bladelius Mimer hadde på forhånd markert seg som et utrolig spennende produkt, og det inntrykket er beholdt etter denne korttesten. Bladelius har prestert å lage et produkt som både har et fantastisk stort kompetanseområde med markedets desidert største touchskjerm i et HiFi-produkt, og en lyd som er utrolig mye bedre enn det man kan forvente av et så komplekst produkt til en egentlig oppsiktsvekkende lav pris.

Jeg kan likevel ikke unnlate å kommentere at jeg har en ønskeliste for videreutvikling. Den gode nyheten er at Bladelius allerede jobber med den ønskelisten. Vi snakker om en tilleggsboks for flere tilkoblinger, og en app for betjening via mobil og nettbrett. Dette vet vi kommer, og jeg ville i tillegg blitt ekstra lykkelig hvis dette ble toppet av en gammeldags Hardwarefjernkontroll for bruk så tidlig om morgenen at iPhonen ikke har våknet enda. Eller kanskje det er meg?

Bladelius Mimer får velfortjent full oppmerksomhet enten den blir veggmontert eller står på en sokkel. Og så lover jeg herved å publisere en reportasje i Audiophile.no om den første kjøperen som melder til oss om en løsning vedkommende har laget for innfelling av Mimer i vegg!

 

 

Takk til Roald Mikkelsen og Renaissance Audio for generøst ulån av Bladelius Mimer.

Importør av Bladelius er Norsk Audioteknikk.

 

 

Lest 16172 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.