torsdag, 31 desember 2009 23:00

Iver Kleive – Orgelmusikken fra deUSYNLIGE

Skrevet av

Iver Kleive er en organist som er godt representert i møblerte audiofile platesamlinger. Spesielt samarbeidet med Knut Reiersrud på innspillinger hos Kirkelig Kulturverksted har satt dype spor blant musikkinteresserte som setter pris på god lyd, og samtidig verdsetter at sjangergrenser neglisjeres.

 

 

Skrevet av Karl Erik Sylthe, januar 2010

Denne gangen er det plateselskapet 2L som serverer en utgivelse med Iver Kleive sitt orgelspill, i form av en multikanals SA-CD. Ingen pure audio Blu-ray fra Lindberg denne gangen, med andre ord. Til gjengjeld er musikken tilgjengelig på Blu-ray i form av filmen deUSYNLIGE, en film som utgjør siste del av en triologi av Erik Poppe. I denne filmen er hovedrollefiguren en ung mann som har lært å spille orgel under et lengre fengselsopphold på Ila. Store deler av handlingen utspilles i Paulus kirke på Grunerløkka, hvor hovedrollefiguren Thomas får jobb som organist etter 2/3 soning. All orgelspilling i filmen foregår som playback i Paulus kirke med Thomas som tilsynelatende utøver, etter opptak med Iver Kleive innspilt i Bergen Domkirke.

Iver Kleive

Selv om vår SA-CD med Iver Kleive står fjellstøtt på egne ben, er det vanskelig å tolke den helt fristilt fra at dette faktisk er et slags soundtrack-album. Blant annet virker det ganske åpenbart at Iver Kleive sine tolkinger av musikken er sterkt influert av den settingen musikken skal brukes til, av rollefiguren Thomas. Spesielt oppfatter jeg at dette er tilfelle for Bridge over Troubled Water, der melodiføringen har en sterkt søkende, nesten famlende karakter. Bridge over Troubled Water får nærmest funksjon som tittelmelodi på dette albumet, blant annet fordi det gjentas i to utgaver. For øvrig et grep som på en måte speiler filmens struktur, der historien fortelles fra to parallelle ståsteder. Filmens engelske tittel er for øvrig Troubled Water

Velt alle dine veie fungerte i filmen som en fremførelse som forførte kirkerådet til å gi Thomas jobben i Paulus Kirke, og her eksponeres en balanse mellom tradisjonell ”kirkelig” fremførelse kombinert med en utforskertrang, og til slutt en virtuositet som kanskje er i overkant av hva denne aspiranten burde mestre?

Virkelig virtuost blir det i Iver Kleive sin egen komposisjon Toccata, som benyttes som en bryllupsmars.
Allegro – en komposisjon av Liv-Benedicte Bjørneboe – er på filmen egentlig en duett med Åge Kvalbein på Cello, men på SA_CDen får vi presentert en ren Orgel-versjon.

Det som for meg er den kanskje største musikalske godbiten, er samtidig en gammel kjenning fra Himmelskip (KKV) som heter Om nogen ondt meg vil. Det er en underfundig og vakker folketone fra Biri, som på Himmelskip ble arrangert for el-gitar og orgel av Iver Kleive. På SA-CDen orgelmusikken fra deUSYNLIGE er det en ren orgelfremførelse, og karakteren er litt annerledes enn på Himmelskip. Enda mer forsiktig og lavmelt. Og fremdeles et like fantastisk fascinerende stykke musikk. På filmen ble scenen med dette stykket klippet vekk. Sikkert et riktig valg for filmen sin del, men et savn rent musikalsk.

Lyden på SA-CDen er av det samme vanedannende kaliber som vi er vant til fra 2L. Fantastisk bra! Også på denne utgivelsen benyttes 5.1-innspilling til å gi en gjengivelse som er umulig i bare to kanaler. Også filmen på BD har et veldig bra lydspor. Jeg er ikke kjent med om playbackgjengivelsen av orgelmusikken på filmen går via et lydanlegg avspilt i Paulus Kirke, eller om opptaket fra Bergen Domkirke er mikset inn i studio. Den sistnevnte varianten er nærliggende å anta, i hvert fall for alt annet enn Allegro, hvor det spilles duett.

I denne omtalen har filmen vært i fokus for plateomtalen av orgelmusikken fra deUSYNLIGE. Men som tidligere nevnt er dette en plate som står trygt på egne ben som en utrolig vakker og stemningsfull innspilling med flott lyd. Platen anbefales varmt til alle som setter pris på orglemusikk med et kreativt tilsnitt. Og den anbefales like varmt til alle de som verdsetter orgelmusikk uten å være klar over det selv enda.

Lest 7396 ganger Sist redigert søndag, 06 oktober 2013 20:26
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.