mandag, 21 april 2014 08:01

PLATEANMELDELSE: Grieg. Garborg - Vinje – Ibsen.

Skrevet av

Grieg. Garborg - Vinje – Ibsen.

Marianne Beate Kielland og Nils Anders Mortensen har spilt inn tre av Grieg sine sangsykluser på SACD på Lawo. Jeg har lyttet til den:

Les mer:

 

 

Mezzosopranen Marianne Beate Kielland er en av Skandinavias største sangere, og i tillegg til en svært rik konsertkarriere, har hun en ganske formidabel liste med plateinnspilliger. Før denne innspillingen med Grieg-sanger har hun hele 10 soloinnspillinger og 22 andre innspillinger. Repertoaret har stor spennvidde, fra barokk til ganske nye komposisjoner.

Hun har et fast samarbeid med pianisten Nils Anders Mortensen, som også har en stor karriere med mange plateinnspillinger. En del av disse er felles prosjekt med Marianne Beate Kielland.

På denne SACDen har de tatt for seg de tre kjente sangsyklusene til Edvard Grieg, med tonesetting til dikt av Garborg, Vinje og Ibsen. Intensjonen har vært å gi sin egen tolking av disse mest kjente Griegsangene, men samtidig har de lagt stor vekt på å være tro mot Grieg sine egne ønsker for hvordan sangene skulle fremføres.

Den første, og for meg mest interessante sangsyklusen er Haugtussa av Garborg. Her er det mange andre som i ettertid har komponert musikk til Haugtussa. Jeg har personlig et spesielt forhold til Ketil Bjørnstad sine komposisjoner fremført av Lynni Treekrem, utgitt på KKV. Men også Kenneth Sivertsen og Herborg Kråkevik har komponert musikk til Haugtussa. I denne sammenhengen er likevel kanskje Olav Anton Thommessen sin nykomposisjon og bearbeiding av Grieg sine 8 sanger (og en del forkastede skisser) den mest interessante, fremført av nettopp Marianne Beate Kielland og Nils Anders Mortensen i den Grammynominerte utgivelsen Veslemøy Synsk på 2L. Det er ikke veldig dristig å anta at også Kielland og Mortensen har en spesiell interesse for Haugtussa?

I Grieg sin syklus er det bare et svært kort utdrag av Garborg sine 71 dikt som er gjengitt, og det er Den dramatiske kjærlighetsaffæren til Jon, som etter hvert sviker Veslemøy som blir fremstilt.

Vinjesangene er den største delen av denne produksjonen, med 12 sanger der Våren og Til Rondane er de desidert mest kjente.

Seks sanger av med dikt av Ibsen avslutter SACDen, og rent musikalsk er disse noe annerledes enn Haugtussa og Vinjesangene, og kanskje en anelse utypisk for Grieg.

Marianne Beate Kielland og Nils Anders Mortensen sine tolkinger og fremførelser er hele veien svært flotte. Marianne Beate Kielland sin formidable sangstemme passer godt til sangmaterialet, og samspillet med Mortensen er også fremragende. Pianoet kompletterer Kielland på en fremragende og nesten lyttende måte i mine ører.

Innspillingen av disse sangene er gjort i Vågan Kirke (Lofotkatedralen) i Kabelvåg – en av landets største kirker, og landets største trebygning nord for Trondheim. Lyden er helt i toppklasse på denne utgivelsen med god dynamikk, klarhet og perspektiv. Det er også en ganske annen karakter på lyden her enn på den forrige duo-innspillingen med vokal og piano jeg skrev om fra LaWo. I Colores innspilt i Sofienberg Kirke var det langt mer klang rundt vokalen, og etter mitt syn fungerer denne Grieginnspillingen enda bedre. Ikke minst fordi tekstoppfattelse kanskje er enda viktigere her enn på Colores. Jeg kan likevel ikke unnlate å uttrykke ønske om at LaWo også her tok med et 5.1-spor, som de gjør på en del av sine SACDer.

Dette er totalt en meget flott innspilling med de mest kjente av Grieg sine sanger, og en flott lyd lydproduksjon flankert av et som vanlig svært tiltalende cover fra LaWo bidrar til å gjøre dette til en inspilling som anbefales varmt.

Lest 5114 ganger Sist redigert tirsdag, 29 april 2014 08:25
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.