onsdag, 27 april 2016 10:07

AUDIOFILT INNTRYKK: Pictures & Reflections - helt nye bilder på en utstilling.

Skrevet av

 

 

Tacet har gjenutgitt albumet Pictures & Reflections på Blu-ray Audio. Det er Markus Schirmer som har spilt inn suiten Miroirs av Ravel, og den legendariske Pictures at an Exhibition av Mussorgsky. Jeg har lyttet til den.

Pictures at an Exhibition av Modest Mussorgsky er et av fyrtårnene innen klassisk musikk, og er et verk som opprinnelig ble skrevet for piano i 1874. Bakgrunnen var en utstilling til minne for hans venn, kunstneren Viktor Hartmann, som døde året før.

Kanskje enda mer spilt enn Mussorgsky sin originale komposisjon er Ravel sin orkestrering fra 1922. Men det var slett ikke den første orkestreringen av denne komposisjonen – både Mikhail Tushmalov og Henry Wood har orkestrert deler av dette verket før Maurice Ravel, men det er Ravel sin orkestrering som har blitt stående som det desidert mest kjente av orkestreringene.

 

Nytolkinger og rekomposisjoner

Men enda har vi ikke nevnt de kanskje mest spennende utgavene av Pictures at an Exhibition. Vi starter med ProgRock-bandet Emerson Lake and Palmer, som lagde en svært annerledes- og i mange sine ører også vellykket utgave. Dette var for øvrig mitt eget første møte med dette verket tidlig på 70-tallet. En annen versjon som jeg også stiftet bekjentskap med mist på 70-tallet, er synthesizerversjonen til den japanske musikeren Tomita. Dette er en nytolking som kanskje ligger mer opp mot samtidsmusikk, eller i grenselandet mellom samtidsmusikk og pop/rock.

Tilbake til denne innspillingen på TACET, med den østerrikske pianisten Markus Schirmer. Her befinner vi oss selvfølgelig trygt innen den klassiske fremførelsen, basert på originalnotene til Modest Mussorgsky. Eller er det nå egentlig det? I utgangspunktet er denne utgivelsen basert på en konsert i Listhalle i den østerrikske byen Graz. Det er en svært livlig tolking, som ligger på grensen til å kunne karakteriseres som utagerende! Men tross alt innenfor en klassisk tolking.

 

Ekstrem surround.

Men det er før Andreas Spreer slipper til med sine ganske unike surroundmikser. På den «ordinære» 5.1 miksen er vi allerede langt utenfor allfarvei, selv for oss som er vant til ganske radikale multikanalsmikser. For Andreas Spreer har valgt å spre pianoet fra venstre surroundkanal for de dypeste basstonene til høyre surroundkanal for lyseste diskant. Og alt mellom ligger suksessivt fordelt i de tre frontkanalene. En like radikal miks er i og for seg langt fra uvanlig, og vi opplever det ofte fra både TACET, og andre plateselskap som f.ekes. vårt hjemlige 2L. Men da dreier det seg om flere instrumenter, og ofte et helt orkester. Her er det tross alt et enslig piano, og da er en slik tilnærming gnaske unik. Resultatet er at du som lytter opplever å befinner deg midt inne i pianoet. Tankene går uvilkårlig til en av Frank Zappa sine seneste utgivelser «Yellow Shark», der man befinner seg inne i et piano både verbalt og musikalsk. For verkene Miroirs og Pictures at an Exhibition gir dette en helt unik opplevelse, som mange selvfølgelig vil avfeie som unaturlig. Men som unektelig gir en helt spesiell opplevelse av komposisjonen.

Men vi har enda en surroundmiks på denne Blu-ray Audio utgivelsen. «Moving Surround» er en spesialitet for TACET og Andreas Spreer, og som navnet antyder dreier det seg om en dynamisk miks, der lytteren er i bevegelse i forhold til instrument. Eller omvendt…

Her er det altså ekstreme virkemidler som er tatt i bruk, men det er viktig å tilføye at det er svært kyndig og treffsikkert. Og det er brukt for å gi en bedre geometrisk støtte for noe av tematikken i dette pianoverket. Og når det i tillegg er supplert med en tidvis bruk av lydeffekter, beveger hele den kunstneriske opplevelsen seg vekk fra den tradisjonelle klassiske tolkingen.

 

Pictures & Reflections

Og da er vi tilbake til det spørsmålstegnet jeg satte ved hvorvidt denne tolkingen inngår blant de tradisjonelle, klassiske. Og selvfølgelig er den det. Men likevel er det fristende å sette sporet med Moving Surround i samme bås som Emerson Lake and Palmer og Tomita. For dette gir en veldig annerledes opplevelse enn konvensjonelle pianoinnspillinger med dette verket.

Jeg må bare beklage å ha satt Ravel sin suite Miroirs helt i skyggen av Pictures at an Exhibition, til tross for at Ravel fyller nesten halvparten av tiden på platen. Men jeg kommer ikke unna å vektlegge Mussorgsky, på denne utgivelsen som er et must for den som setter pris på dette verket. For her får vi helt nye bilder på en utstilling!

 

Les mer om Pictures & Reflections hos TACET

 

Lest 4379 ganger Sist redigert torsdag, 28 april 2016 04:57
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.