Skriv ut denne siden
søndag, 07 desember 2014 17:40

Chicago på en søndag - Chicago III

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(4 Stemmer)

I denne utgaven av Chicago på en Søndag har vi kommet til Chicago sitt tredje album, og det første som fra start fikk romertall som nummerering.

Chicago III ble innspilt i 1970 innimellom et veldig tett langvarig konsertprogram. Albumet ble utgitt i 1971, samme år som den store konsertuken i Carnegie Hall, som avstedkom et livealbum i form av en 4-LP boks.

Chicago III fortsetter utviklingen i Chicago II med flere suiter, og har minst like stor musikalsk spennvidde.  Vi kan likevel ane en sideveis forflytning der det er en anelse mindre glad-Chicago

Vi finner to av mine favoritter på den opprinnelige LPens side 1. Både Sing a Mean Tune Kid og I Don`t Want Your Money tilhører det aller beste av rockede låter fra Chicago.

Det er tre suiter på Chicago III, men av variabel lengde. Både Travel Suite og Elegy dekker hver sin LP-side, mens Terry Kath sin An hour in the shower mer fremstår som en enkelt låt, der du må følge med på rillene på LPen – eller displayet på CD-spiller eller PC - for å oppfatte at det er ulike låter med lengde på rundt minuttet.

Travel Suite er skrevet av firkløveret Robert Lamm, Danny Seraphine, Terry Kath og Walt Parazider.

Åpningssporet i suiten er sterkt Countryinspirert, mens trommesoloen Motorboat to Mars leder over til rockelåten Free. Det neste sporet Free Country er nesten fristende å kategorisere som samtidsmusikk, og når de to siste låtene i suiten tenderer mot h.h.v. naiv-pop og lett viseinspirert pop/rock, blir den musikalske spennvdden i Travel Suite formidabel. Og likevel greier Chicago å få det til å henge sammen i en helhet.

Det er ellers vanskelig å ikke falle for An Hour in the Shower, som avrunder LPens side 3 etter de to sterke pop-rock-låtene Mother og Lowdown. Men det er kanskje delvis fordi jeg har et spesielt musikalsk øre til Terry Kath.

Suiten Elegy er den som går lengst i å være nyskapende i forhold til tidligere låtmateriale.

Den dekker hele side 4, og starter resitasjon av et dikt av Kendrew Lascelles. Dette diktet har senere inngått i samlingen The Box, som ikke har noen verdens ting med Chicago å gjøre.

Låtene Canon, Once Upon a Time og Progress? Er instrumentallåter som tenderer litt I retning klassisk/samtidsmusikk, Der tett blåserarrangement I den første avløses av lyrisk fløytespill, for deretter å gå over I fri utban instrumentell utøvelse I Progress?  Det blir et stort anticlimax med den sterkt rocka låten The Aproaching Storm, og til slutt Man vs. Man – The End. Vi finner likevel en helhet i suiten ved at James Pankow sin skaperglede avspeiles i heftige og til dels intrikate blåsearrangement.

Vurdert som helhet er Chicago III sammen med de to foregående albumene blant Chicago sine aller sterkeste. Den beveger seg noe sidelengs sammenlignet med Chicago II, blant annet er det få eller ingen solelkare hits på samme måte som .eks. 25 or 6 to 4 var det. Men det gjør ikke Chicago III til noe om helst svakere album. Soleklar plass i gullrekka.

 

Lyden på Chicago III.

Som grunnlag for denne anmeldelsen har jeg lyttet til Vinylutgaven utgitt i 1970, og til 16bit/44,1kHz filer fra Chicago sine merch.sider. Jeg kjenner ikke til at Chicago III er utgitt i HighRes.

Chicago III er nok det albumet av de tre første som har best lyd. I hvert fall gjelder det for vinlylutgaven, sammenlignet med vinylutgaven av de to første. Det er tidvis et svært godt stereoperspektiv, innimellom nesten spooky. 16/44.1-utgaven låter nok renere enn vinylutgaven, men også flatere. Det mistenkes en betydelig dynamisk komprimering som forflater lyden.

 

 

Chicago-nerder og andre spesielt interesserte kan lese detaljer og notater til hver låt. Karakter for musikken i en skala 1-6 oppført i parentes etter låtnavnet.

LP Side 1:

1. Sing a mean tune kid. (5-6).
Låtskriver Robert Lamm.  Vokal Peter Cetera.
Rockete. Svært utypisk Cetera-vokal, særlig når vi i ettertid forbinder han med søte ballader som holdt på å velte Chicago. Låten dominert av TK sin gitar.

2. Loneliness is just a Word (5)
Skrevet av Robert Lamm og Terry Kath.

3. What Else can I say (5-)
Sprevet av Peter Cetera. Peter Cetera vocal.
Country-inspirert låt.

4. I don't want your money. (5-6)
Skrevet av Terry Kath og Robert Lamm. Vokal Robert Lamm.
Utypisk vokal av Robert Lamm.
Litt tung Rock. Tilhører det ypperste Chicago har laget.

LP side 2:

Travel Suite

Skrevet av Robert Lamm, Daniel Seraphine, Terry Kath og Walt Parazider. 
Vokal av Robert Lamm, Terry Kath og Peter Cetera.

5 Flight 602 (5)
Country inspirert

6. Motorboat to Mars (5)
Trommesolo.

7 Free (5+)
Rockete

8 Free country. (5-6)
Lyrisk og søkende instrumental.
Flott piano.
Kanskje den låten der Chicago er nærmest samridsmusikk.

9. At the sunrise  (5-4)
Enkel låt, nesten litt naiv. Snev av Beatles - 10cc?

10. Happy cause I`m going home. (5)
Veldig bra lyd-dynamikk

LP side 3:

11. Mother (5+)
Skrevet av Robert Lamm. Vokal Robert Lamm
Flotte blåserarrangement. Litt klar Lamm-signatur.

12. Lowdown (5+)
Skrevet at Peter Cetera og Daniel Seraphine. Vokal Peter Cetera

 

Suite - An hour in the shower. (5+)

13. A hard risin` morning Without breakfast. (5+)

14. Off to work.

15. Fallin out.

16. Dreamin home.

17. Morning Blues Again.

 

LP side 4

Suite – Elegy
Skrevet av James Pankow og James William Guercio. Kendrew Lascelles har skrevet dikt / tekst I When all the Laughter Dies in Sorrow.

18. When all the laughter dies in sorrow.
Starter med resitasjon av

19. Canon
Instrumental - fløyte

20. Once upon a time.

21. Progress.

22. The approaching storm.

23. Man vs man - The end

 

 

 

 

 

 

 

 

Lest 4679 ganger Sist redigert fredag, 13 desember 2019 07:03
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.