søndag, 12 januar 2014 14:56

Audiovector Discreet – det danske svar på Linn Exakt?

Skrevet av

Lørdag avla Isak Strand frå Ljudtema et besøk hos Musik Magazinet i Bergen. Det gjorde vi også.

Les mer:

Musik Magazinet er en av Bergens mest tradisjonsrike Hi-fi butikker. De er landets eldste musikkhus,  og flyttet fra Pascal-hjørnet i Neptun-bygget for en neve tiår siden til erværdige bygget ved Losjen nær Den Nasjonale Scene. De selger både musikkinstrumenter og Hi-fi. Og så arrangerer de Hi-f events med innbudte leverandører eller produsenter i fokus fra tid til annen. Lørdag den 11. januar var det et slikt event, og det var Isac Strand fra Ljudtema som viste frem Audiovector sin store satsing.

Audiovector sitt Discreet er et helt nytt konsept fra den danske tradisjonsrike høyttalerprodusenten med Ole Klifoth i spissen. Det er et konsept som innebærer spesialvarianter av størstedelen av Audiovector sin portefølje med høyttalere, over 30 i tallet.

Det er to hovedingredienser i konseptet Discreet – streaming og digital aktiv deling. Av disse er det etter min oppfatning sistnevnte som er det viktigste og mest interessante.

Hvis vi starter med den aktive delingen, består dette i at høyttaleren får tilført et digitalt signal. Dette sendes så til digitale, aktive delefiltre som også har innebygget DSPer som gjør at signalet kan få skreddersydd behandling tilpasset det dedikerte elementet det skal sendes til, og tilpasset kabinettet. Det er også mulig å gi hvert effekttrinn tilpasset dempingsfaktor. Etter det digitale delefilteret går signalet videre til et digitalt effekttrinn. PowerDAC er et begrep Isak benytter på denne heldigitale integrerte løsningen.

I tillegg til elektronikken som er innebygget består systemet av en HUB på størrelse med en typisk nettverksruter. Her er det en svært kompakt strømforsyning til begge høyttalerne, i tillegg til noen digitale- og en analog inngang. Signalene fra den analoge inngangen blir AD-konvertert før de går videre til de aktive høyttalerne. Det er også en mottaker for blåtann aptX, som gjør at du som en minimalistisk løsning kan greie deg med en iPhone med Spotify eller Wimp Hifi som kilde, og treame trådløst til Discreet. Isak spilte låter med Diana Krall og Muddy Waters (nei, ikke sammen) via Spotify, og det låt glimrende på demoanlegget der det var Si3 Avantgarde Aretè Discreet til 95.000,- som sto for fremførelsen. Han hevder også en smule undrende at det er en anelse mer å hente fra Wimp Hifi, til tross for at aptX har en båndbreddebegrensing på 320kbps. Min tanke er at dette kan tenkes å være et resultat av at aptX er en mer effektiv codec enn MP3?

Uansett er det selvfølgelig mer å hente ved å benytte andre streamingkilder, noe Isak anbefaler spesielt for bruk til de mer påkostede oppsettene. En Wi-fi streamer kan kobles digitalt til Huben, i likhet med alle andre digitale kilder.

Det virker nesten spooky at eneste forbindelse inn til høyttalerne er et sett med to-polede kabler som til forveksling kan minne om et sett høyttalerkabler av det heller slanke slaget. Særlig tatt i betraktning av at disse også skal forsyne elektronikken med strøm fra nettet.

Vi nevnte så vidt at det er over 30 ulike modeller som er klargjort for Discreet. De rimeligste har en prislapp helt nede i 14.000,-, en Discreetvariant av Ki 1 Super. Det er ellers en styrke med konseptet at det er mulig å oppgradere til Discreet i ettertid. I forhold til å gå rett på Discreet med en gang, vil denne stien gi en tilleggskostnad på typisk 30%. Men det er likevel langt mer økonomisk enn å selge på bruktmarkedet med det typiske tapet dette gir.

Isak understreker ellers at de ter de minste modellene / stativhøyttalerne som har aller mest forbedring å hente på aktiv deling. Detter rimer, og samsvarer med mine egne erfaringer med aktiv deling på høyttalere.

Det er veldig nærliggende å kaste et blikk på Linn sin lansering av Exakt i høst, for å se etter likheter og forskjeller. Vi lagde en grundig gjennomgang av Linn sitt konsept like etter 40-års jubileet til Linn. Og likhetene mellom konseptene er slående, i det begge tar i bruk digital aktiv deling. I tillegg til Meredian er vel disse produsentene foreløpig ganske alene om dette, og grunnen kan være at det er en litt krevende øvelse som krever høye kompetanse til både høyttalerteknologi og elektronikk i en integrert helhetsløsning.

Linn har jobbet med både streaming og aktiv deling i lang tid, selv om digital deling er nytt også for Linn. De har da også gått en del lengre i sin implementering, ved at de har muligheter for romkorreksjon. De har også muligheter for sine egne streamingløsninger i High-res med lossless overføring.

Til gjengjeld har Audiovector en kompakt løsning som svært mange kan misunne dem. Med innstegspris på 14.000 er det også til stede på den motsatte enden av skalaen i forhold til der Linn startet, selv om Linn også etter hvert kommer til å jobbe seg nedover i Hierarkiet med sin Exakt-løsning.

Audiovector sitt konsept Discreet er en imponerende satsing. Det er vanskelig å unngå å tenke at de har gjort det meste riktig her, og de har gjort det med en imponerende bredde fra dag 1.

Les mer om Discreet hos Audiovector.

Prisliste for Audiovector, inklusiv Discreet.

Norsk importør er Ljudtema.

Lest 18953 ganger Sist redigert søndag, 02 februar 2020 10:45
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.