tirsdag, 01 oktober 2013 21:14

Wimp Hifi prøvekjørt.

Skrevet av

Wimp Hifi kom på lufta i dag. Vi har prøvekjørt.

Etter å hatt en periode med betatesting, har Wimp i dag lagt ut Hifi for sluttbrukere. For tvilere er det mulig å ha et døgn gratis prøve før abbonementet eventuelt må oppgraderes.

Prisen for Wimp Hifi er 199,- pr. mnd, altså 100 kroner dyrere enn hovedversjonen. I skrivende stund er det ikke tilgjengelig for de som har abbonement via Canal Digital.

Etter å ha meldt sin interesse for prøveabboenement på Wimp Hifi, må man endre på noen innstillinger i oppsettmenyen for å aktivere Hifi. Dette gjøres separat for streaming og offline spilling.

Foreløpig er Wimp Hifi bare tilgjengelig via IOS og Android, pluss Sonos og Bluesound. Det jobbes med tilgang også via PC og Mac. Flac vil være hovedfilformatet ved streaming, men til IOS-mottakere (iPod/iPhone/iPad) benyttes Apples eget format ALAC. Til Dagbladet opplyser Wimp at nesten hele katalogen er ferdig konvertert til FLAC, mens det fremdeles gjenstår ganske mye for ALAC.

Jeg forsøkte bare IOS-apparater i min prøverunde, en Iphone 4S, og en iPad 3. Streamingen ble sendt videre til en Linn Akurate DS, via Airplay. Jeg opplevde ikke noen kapasitetsproblem i form av dropouts e.l.

Det bekreftes at det nok er et klart mindretall av utgivelsene som er tilgjengelig på Hifi enda. Det gis en klar indikator i form av at en HIFI-logo lyser opp nå det valgte album er i lossless kvalitet.

Wimp har også laget en egen spilleliste som en slags demo av hva som er oppnåelig i lossless-kvalitet. Mye god musikk med flott lyd. Ikke uventet finner vi her bl.a. en god del spor fra 2L.

Lydkvaliteten på losslessfilene er selvfølgelig akkurat like variabel som det vi er vant til fra CDer. Det er ellers ikke mulig for meg å merke noen forskjell på lyden fra Wimp Hifi, og lyden fra tilsvarende musikk som ligger lagret på Harddisk og streames lokalt. Derimot har jeg for veldig lenge siden vent meg til at den lyden jeg får ved streaming av lossless 44.1/16 vanskelig kan oppnås fullt ut fra en diskbasert spiller.

At Wimp Hifi er et gedigent fremskritt for streamingen er det ingen grunn til å tvile på. På vår facebook side kommenterte vi nyheten fra Wimp med «A smal step for Wimp, a giant leap for hi-fi streaming». I ettertid innser jeg at «a smal step» kanskje var litt respektløst overfor den store innsatsen Wimp har lagt ned, men det var godt ment. Det er ikke mulig for hifi-entusiaster flest å styre unna Wimp hifi etter dette. Men, vi bør kanskje skynde oss å endre det til lossless streaming generelt, for det vil forbause stort om ikke Spotify m. flere følger tett på.

Det er tid for å ta på de filosofiske brillene i sådan stund. Noen vil – og kanskje til og med allerede har – rynket på nesen av dobling av prisen. Det er etter mitt syn fullstendig ubegrunnet. Man kan heller undres over at Spotify og Wimp til nå delvis har gitt vekk streaming gratis, og uansett har tatt for lav betaling for fullprisabbonementene. Det er nok uttrykk for at det har vært et streamers marked vis a vis plateselskapene – en ubalanse som har ført til at enkelte selskap har nektet å delta. Det er veldig beklagelig at spesielt de smale artistene er skadelidende i streaming-regimet.

Med doblingen av prisen for Wimp Hifi, hevder Wimp at 75-80 kroner av øknmingen går til plateselskapene. Det er fristende å anta at dette vil gi et langt bedre grunnlag også for de små artistene. Det er også rimelig å anta at det kan være en aktuell politikk for disse å bare tilby musikken i Hifi-abonement, eller hva det nå kommer til å hete hos konkurrerende tjenesteleverandører. Dette er en god situasjon for begge parter, ikke minst for oss som ikke velger musikk utelukkende etter VG-lista.

Vi gratulerer Wimp og audiofile musikkelskere med dagen. Dette er et aldri så lite paradigmeskifte. I mellomtiden kan vi jo glede oss til det neste, der høyoppløst musikk i multikanal blir tilgjengelig som streaming.

Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.