søndag november 18 , 2018
fredag, 17 mars 2006 23:00

Linn Majik – presselansering i Glasgow

Skrevet av

Den skotske produsenten Linn lanserer i disse dager en ny serie tokanals elektronikkomponenter basert på det gamle Linn-navnet Majik. Torsdag var turen kommet til Hifi-journalister fra Spania, Portugal, Frankrike, Danmark, Sverige og Norge. En omfattende omvisning av alle Linn sine fasiliteter i Glasgowdistriktet ble etterfulgt av presentasjon og demonstrasjon av den nye Majik-serien.

 

 


Skrevet av Karl Erik Sylthe, den 18.3.06

For uinnvidde i Linn sine practical jokes kan jeg nevne at Linn har en sterk tradisjon for å benytte en fonetisk stavemåte av ord i produktnavnene, og bokstaven ”k” har en lei tendens til å dukke opp i dem alle. Majik er altså en annen måte å skrive Magic på.

Den nye serien består av tre produkter:

 • Cd-spilleren Linn Majik CD, som vil få en pris i Norge på kr. 24.250,-
 • Forforsterkeren Linn Majik Kontrol, til kr. 21.750,-, inkl. phonomodul
 • Effektforsterkeren Linn Majik 2100, til kr. 18.200,-

Serien er en ren to-kanals serie, og det er åpenbart at Linn har hatt et behov for å være veldig tydelig på dette. En god del av kundemassen har tydelig blitt forvirret og litt frustrert av at Linn de seneste årene har hatt en kraftig satsing på produkter med muligheter for multikanals gjengivelse, og vi ble gitt et veldig klart inntrykk av at behovet for en tydelig dedikert to-kanals-serie er reason dètre for Majik serien. Og for forsterkersettet sitt vedkommende er jo dette spesielt tydelig, i og med at verken forforsterker eller effektforsterker representerer noen egentlige nyvinninger annet enn phono-trinnet.

En del av bakteppet for denne lanseringen er utvilsomt også den forholdsvis momentante avslutningen av LK-serien, som med få ukers forvarsel ble fjernet fra markedet rundt månedskiftet januar/februar. Dette skapte ganske kraftig forundring blant ivrige Linn-supportere, siden det på kunngjøringstidspunktet ikke var offentliggjort noe om etterfølgere.

Bakgrunnen for at LK-serien ble tatt av markedet, var at kabinettet har hatt blyinnhold som har skapt problemer i forhold til miljøkrav.

I og med bortgangen til LK-serien, vil Majik-serien utgjøre inngangsportalen til Linn-verdenen, i hvert fall hva separate komponenter angår. At ”entry level” elektronikk vil utgjøre over seksti tusen for et sett i to kanaler, kan virke noe dristig for rekrutteringen, og et klart brudd med tidliger serier, der Genki/Kolektor/LK85 har vært oppnåelig for under det halve.

 

Men igjen kan det være vesentlig å ha med seg bakgrunnen for at LK-serien ble revet bort så brått. Det kan godt tenkes at det siste ordet ikke er sagt, og at det kan komme lavere innstegspunkt etter hvert. Men til tross for iherdige forsøk fra min side på å legge til rette for forsnakkelser både under den offisielle lanseringen, og i settinger der ordene erfaringsvis har en tendens til å sitte langt løsere, ble ikke fangsten særlig annet enn at ”we might be looking at a tuner”. Disiplinert gjeng, dette! Og til tross for at undertegnede iherdig speidet etter spor av en CD12-etterfølger under fabrikkbesøket på Castle Precision Engineering, bedriften som tar seg av produksjon av Klimax-kabinetter og deler av bearbeidingen av LP12 og Ekos, var det ikke mulig å få noe glimt inn i framtiden for en ny prestisjefylt CD-spiller som skal erstatte den utgåtte Linn Sondek CD12.

Linn Majik CD

CD-spilleren i denne Majik serien er vel egentlig det eneste produktet som er genuint nytt, og dermed også det mest spennende produktet. Under presselanseringen ble denne presentert av Stuart Gray, som hadde hatt ansvaret for utviklingen. Spilleren innholder nye DACer fra Wolfson, og iflg Linn er Majik CD det første produktet med DACer fra Denne produsenten. Britiske Wolfson har fått stadig flere high-end produsenter på kundelisten, og det vil bli svært spennende å utforske nærmere hva CD-spilleren kan yte. Linn-representantene var veldig tydelig på at dette er et godt sprang opp fra Ikemi. På direkte spørsmål fra meg om sammenlignbar DVD-spiller i Linn-sortimentet hva angår CD-avspilling, ble det noe nølende pekt på Unidisk 2.1.

Mange Linn-entusiaster inklusiv meg selv hadde nok håpet at Linn skulle ta med seg den sofistikerte aluminiumsskuffen fra Ikemi og Unidisk 1.1 / 2.1 i en ny CDspiller i denne prisklassen, men dette hadde det etter sigende ikke vært økonomi til. Men til gjengjeld var det oppløftende å erfare at det var en kraftig forbedret kvalitet på plastskuffen i forhold til det jeg har erfart på Genki og Unidisk SC. Både bevegelser og støynivå var nede på et langt mer sofistikert nivå.

Personlig satte jeg pris på at Linn har tatt vare på HDCD-dekoding fra tidligere CD-spillere. I tillegg har de lagt inn dekoding av DTS-CDer og analog avspilling av disse via 2 kanaler. Videre er avspilling og dekoding av MP3-CDer en mulighet, for den som måtte ha den slags laster.


Linn Majik Kontrol

Ian Wison - konstruktør av KontrolKonstruert av skaperen av den legendariske forforsterkeren Klimax Kontrol, er dette egentlig en variant av Linn Exotik, noe også konstruktøren Ian Wilson erkjente under presentasjonen. Men noe nytt er det. Den mest påfallende forskjellen er at multikanalspotensialet fra Exotik er fjernet. Til gjengjeld har man implementert et helt nytt Phonokort. Denne modulen kan spille både MM og MC, og kan ettermonteres også i Exotik og Kinos. Wilson var selv veldig fornøyd med måten han hadde løst MM/MC-byttingen på, ved å bare snu innsettingen av kortet. Dette gir iflg. han en minimalisme i signalveien.

Prisen for separat Phonokort ved ettermontering i Exotik/Kinos var ikke fastsatt-

Noe overraskende har Linn valgt en enklere løsning for strømforsyningen i forhold til Exotik, og dette gjorde at Exotik hårfint rangeres høyere enn Majik kontroll. Men Ian Wilson understreket at forskjellene er marginale.

Mulitromsfunksjonaliteten via Linn sitt system KNEKT er beholdt på samme nivå som i Exotik, og i tillegg har Majik Kontroll fått med Unity Gain funksjonen som pryder Klimax Kontrol og den utgåtte Kolektor.

Man kan kanskje mene at Majik Kontrol virker som et noe overflødig supplement til Exotik. Men jeg er ikke enig i et slikt syn. Gitt Linn sitt behov for en tydelig to-kanals serie, er Majik Kontrol egentlig et smart trekk. Og gitt at kvaliteten virkelig er ca. på nivå med Exotik, kan jeg personlig understreke at det er en glimrende forforsterker. Men noen stor nyhet er den jo for så vidt ikke.

Linn Majik 2100.

Ja vel, hvis Majik Kontrol er gammel vin på nye flasker, er Majik 2100 gammel vin på gamle flasker, men med ny etikett. For den eneste forskjellen mellom denne og Chakra 2100, er navnet, og et lettere forbedret kabinett. Med andre ord er det snakk om en to-kanals effektforsterker på 2x100 W i 4 ohm, og med Chakra teknologi.

Men om det ikke er noen stor nyhet, er det en glimrende forsterker. Jeg vet det, fordi jeg selv eier en 6-kanals utgave av den samme forsterkeren. Og hvis det nye navnet kan få noen hard-core stereofundamentalister til å sove bedre om natten, er det vel egentlig et smart trekk å gi den en tvillingbror med nytt navn.

 


TUNE DEM

Ingen overraskelse at den lydsatte demonstrasjonen ble foretatt ved hjelp av Linn sin TUNE DEM, en metode som enkelt sagt går ut på å lytte etter oppfattelse av musikken. Brian Morris ledet demonstrasjonen med sikker hånd, der det ble lagt fram som en duell mot Linn sitt utgåtte system i LK-serien som hadde noenlunde samme prisnivå. Vi snakker om CD-spilleren Ikemi, forforsterkeren Kairn, og effektforsterkeren LK140.

På høyttalersiden var det rigget opp et sett Linn Ninka, som for anledningen måtte nøye seg med passiv deling. For så vidt litt synd, for jeg vet at disse høyttalerne kan så veldig mye mer med aktive delefiltre.

Forskjellen mellom det nye og det gamle systemet var slående, ved at Majik hadde en både tydeligere og mer musikalsk gjengivelse av musikken. Ut over dette var det ikke mulig å fastslå hvilken  betydning hver enkelt komponent hadde, siden det bare ble vekslet mellom hele systemer.

Så får senere og langt mer grundige lyttesesjoner gi et bedre svar på hvilket nivå disse komponentene har. For min egen del er det CD-spilleren som er det største spenningsmomentet og nyheten. Forsterkersettet vet jeg spiller bra, basert på egne erfaringer med Exotik og Chakra C6100. Og er CD-spilleren på det nivået jeg fikk inntrykk av, kan resultatet lett bli Magisk. Ehhh…..Majik!

Lest 14021 ganger Sist redigert søndag, 01 september 2013 20:26
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mer i denne kategorien Nye melodier fra Marantz »

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Om gamle platespelarar - Stig Arne si dagbok for november 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Gamle platespelarar går til returpunkta eller i verste fall i søpla, grunna ubetydelege feil. 

  Les mer...
 • Hortenmessa 2018 - messerapport med video
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Hortenmessa vart avvikla for 17. gongen på rad, og vi var til stades med kamera og mikrofon.

  Les mer...
 • Kaipa – Sattyg
  Skrevet av

  Våre Svenske naboer har fostret mange gode progrock band gjennom tidene, og flere har vært inspirert av Svenskenes supergitarist og progstjerne Roine Stolt. Kaipa’s 12. og mesterlige album Sattyg er verdt en ekstra titt.

  Les mer...
 • Teac CD-P3450 Compact Disc Player – Stig Arne si dagbok juni 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I denne dagboka skulle eg eigentleg skriva del 2 av “99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte". Men eg treng litt meir tid. Lat meg difor ta eit kvileskjer med å skriva om noko heilt anna, men ikkje mindre interessant, eigentleg.

  Les mer...
 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser