fredag, 13 november 2020 10:28

Ruark R1 Mk4 – moderne reinkarnasjon av TP-41?

Skrevet av

Ruark har lansert fjerde generasjon av sin særpregede bordradio R1. Og i tillegg til at denne nyeste modellen følger en evolusjon som bygger på sine tidligere versjoner av R1, bringer de inn et element som gir assosiasjoner til vår tidligere nasjonale stolthet Tandberg. Ikke minst den ikoniske reiseradioen TP-41….

Neida, det er på ingen måte mulig å forveksle en 50 år gammel Tandberg reiseradio med den rykende ferske R1 Mk4 fra Ruark. De er på mange måter så forskjellige som to radioer kan bli. Det fenomenet som gjør at jeg likevel bringer temaet på banen er at Ruark har gjenoppfunnet de tynne trespilene som frontgrill foran høyttalerelementene. Og selv om det åpenbart finnes enda mer akustisk transparente måter å beskytte elementene på, gir det unektelig et ganske ikonisk design. Ikke minst når denne fronten er kombinert med et tiltalende trekabinett.

Ruark R1

Ruark har en ganske lang historikk med sine særpregede R1 bordradioer, og de har hele tiden markert seg i Premium-segmentet for denne kategorien. Dette har Ruark oppnådd ved å kombinere god lyd med godt design og finish. Det startet for 14 år siden, da de i 2006 lanserte første versjon av R1. Og sånn ca. med 5 års mellomrom har de lansert oppdaterte versjoner, helt til de nå lanserer denne fjerde utgaven. Eller R1 Mk4, som den går for i folkeregisteret.

R1 Mk4

Grunntrekkene fra tidligere generasjoner er beholdt. Det vil si at den har en oppreist fasong, innrammet av et slankt trekabinett med avrundede hjørner. Og på toppen finner vi fremdeles et multifunksjonshjul med tilhørende knapper som ivaretar all fysisk betjening.

Det er fronten som står for den kraftigste fornyelsen på Mk4, der de tidligere omtalte trespilene dominerer, og resten av fronten fylles av et stort display.

Ruark fremhever fremdeles lydkvaliteten, og Mk4 er utstyrt med adaptiv EQ.

Funksjonalitet

Hjertet i en bordradio er fremdeles tuneren, og i R1 Mk4 takler den FM, DAB og DAB+. I Norge er det selvfølgelig sistnevnte som er aktuell, i hvert fall inntil videre… Og sammen med en Blåtannmottaker er dette de primære kildene for lyd i denne bordradioen.

På baksiden finner du hodetelefonutganger, og en USB-C utgang for å lade mobile enheter, eller for avspilling av lyd fra disse. Skulle du ønske deg en fjernkontroll finnes det tilgjengelig som ekstrautstyr.

Og så er også tidligere generasjoners Batteripakke tilgjengelig mot et pristillegg. Denne heter Backpack II, og omgjør R1 Mk4 til en batteridrevet radio.

Utførelse og pris

R1 Mk4 kommer i to ulike utførelser, Espresso og Kremhvit. Og det er en krevende øvelse å unngå å bli litt betatt av Espresso i dette tilfellet.

Prisen for begge versjonene er satt til kr. 3.495,-. Ønsker du en Backpack II må du i tillegg ut med 895,-.

Les mer om R1 Mk4 hos Ruark

Ruark importeres til Norge av Mono AS

Sist redigert fredag, 13 november 2020 10:50
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe