lørdag, 28 februar 2009 23:00

CREEK OBH-15 mc/mm riaa - ny utprøving av Rudi

Denne gang skal jeg ta for meg den lille engelske Creek riaaen, Creek er et velkjent engelsk merke som vanligvis gir mye lyd igjen pr investert krone, og da må det selvfølgelig sjekkes ut om riaaen holder mål også.

 

 

Av Rudi mars 2009

Creek OBH-15 front. Beskrivelse:

Som sagt innledningsvis dreier det seg om en riaa for både moving coil og moving magnet pickuper. Gain på med MM delen er 37 db, mens det er moderate 56 db på MC-delen. Det betyr at man ikke bør forsøke og matche denne riaaen med de mest lavmælte moving-coil pickupene der ute.
På denne riaaen er det valgt fast setting for MC impedansen, og den er lagt så høyt som 1000 ohm, antaglighvis fordi man ønsket at den skulle kunne matches med nær sagt alt av mc pickuper. Jeg kommer tilbake til dette valget litt lenger ute i testen.


Creek OBH-15 front.

Baksida av OBH-15.

Så på denne riaaen er det kun velger mellom MC og MM, samt av/på knapp som forøvrig sitter litt inneklemt på baksiden. Antageligvis er det meningen at riaaen skal stå på hele døgnet. Forbruket på en slik er minimalt og den låter definitivt best varm. Selve boksen er en liten og lett sak med børstet aluminiumsfront. På strømledningen sitter det en ganske kompakt og overraskende tung liten klump som inneholder den separate strømforsyningen.
Utgangsimpedansen er lagt slik at den tåler litt lengre kabel strekk enn sine forgjengere.
Riaa’en koster 2995.- og importør er Lyric/Taa import.

 


Baksida av OBH-15.

Creek OBH-15 i godt selskap med Linn Sondek LP 12

Testmetoder/utstyr:


Spørsmålet jeg alltid stiller meg når jeg skal teste utstyr i den rimeligere ende av skalaen er hvor hard/slem jeg skal være mot produktet. Skal jeg være like “slem” som når jeg tester en riaa til 35000 eller skal jeg legge inn litt “slingringsmonn” ? Det er vel de færreste som kjøper en slik riaa for å bruke den sammen med en platespiller til 100.000 eller mot en pickup som koster 15-20.000. Jeg har allikevel valgt å prøve riaaen opp i mot en slik combo også, men lagt hovedvekt på en mere “normalt” priset spiller. Creek-riaaen har fått prøvd seg med Vpi Aries/Lyra Argo i og Benz Ebony H, Linn LP12 fullrigger med en Shelter 901 og en Linn LP-12 med Akito 2b og en Linn Adikt MM pickup .

Lyd:

Etter et par ukers tilspilling er min konklusjon at riaaen lyder som følger:
Meget veloppløst og gjennomsiktig mellomtone med litt lys, slank klangkarakter, treffer midt på treet dynamisk sett. Mellombassen er vel artikulert om enn ikke verdens mest spenstige, dypbassen mangler litt saft og trøkk. Den er der, bevares, men det blir litt lite kraft i de nederste oktavene etter min smak. Jeg føler at øvre mellomtone fort kan bli litt pågående når det skjer mye på engang i lydbildet, og når karakteristikken allerede er litt på den lyse siden, blir det fort litt anemisk i klangen, dette synes jeg gjelder både for mm og mc pickuper.
Pga manglende muligheter for MC pickup innstillinger valgte jeg å la en del av denne testen foregå med en high-output mc, nemmelig Benz Ebony H som forøvrig er en pickup i velkjent Benz lydstil, med en varm og romantisk mellomtone. Via Creek OBH 15 skinner Creek-karakten igjennom. Sammen med Benz Ebony låter det hele ganske nøytralt, kun med svake tendenser til varme i mellomtonen, en god del av denne pickupens varme karakter blir spist opp av riaaen.
Med en nøytral og forholdshvis analytisk pickup som Lyra Argo i ble det hele et anemisk lydbilde med lite kjøtt på kroppen for å si det sånn. Fete innspillinger får et noe mer anemisk lydbilde, men med et meget veloppløst lydbilde via denne riaaen. Lydbildets bredde og dybde derimot er det intet og sette fingeren på, og jeg gjentar igjen at oppløsningen i mellomtonen er eminent (ikke bare for prisklassen).
Med Linn Adikt MM pickup er egentlig lydbildet mye av det samme som nettopp er beskrevet, men jeg vil påpeke at jeg er mere imponert over lyden via en MM pickup i combo med denne riaaen enn med de MC-pickupene jeg har testet den med. Det er sjelden jeg har hørt Adikt-pickupen synge ut slik som den gjorde og jeg har på følelsen av at OBH 15 klarer å gjengi alt det Adikt har å by på.

Konklusjon:

Jeg sitter igjen med tanken om at matching med denne riaaen er veldig viktig. Den bør ikke matches med "lyse" komponenter eller pickuper etter min mening, en Benz Ace low output er en MC å prøve etter min mening, mye fordi denne står i stil prismessig for hva jeg anser er en match til denne riaa'en, men også på grunn av at Benz Ace ikke har noe problemer med og belastes med 1000 ohm.
Jeg for min del synes godt impedansen på mc delen kunne vært lagt en del lavere da de aller fleste mc pickuper på markedet fungerer fint med ca 200 ohm, 1000 ohm blir noe høyt for mange......
Har man en god MM pickup bør man defintivt ta en lytt til Creek OBH 15. Innbiller meg at hvis man har en forsterker/ et anlegg med litt mørk lydkarakter så vil denne riaaen passe som hånd i hanske.
Alt i alt er Creek OBH-15 en likanes og ukomplisert riaa. Med sin veloppløste og gjennomsiktige mellomtone og sitt flotte lydbilde er det en riaa som gir mye lyd for pengene, den må bare matches riktig.......... som alt annet utstyr på markedet.

Importør av Creek

Lest 10134 ganger