søndag, 06 september 2020 14:08

SU-R1000 og SC-C70mk2 – to store nyheter fra Technics

Skrevet av

Technics har nettopp lansert to store nyheter innen forsterkere. Det vil si – den ene nyheten er både nyere og større enn den andre, selv om det kanskje er den andre som vil få størst salgsvolum.

Den 1. september hadde Technics en digital produktlansering av to nye modeller. VI snakker om den helt nye referanseforsterkeren SU-R1000, og den oppfriskede alt-i-et boksen SC-C70Mk2. Det vil si for referanseforsterkeren startet det hele egentlig for over tre måneder siden. For på tampen av den digitale lanseringen av jubileumsmodellen av platespillerklassikeren SL-1210GAE Limited Edition, som vi skrev en fyldig artikkel om like etter lanseringen, og som fikk sin LE-status løftet fra opprinnelig 1000 til 1210 eksemplar da slaget gikk bedre enn forventet, lettet Technics forsiktig på sløret for denne stolte nyvinningen SU-R1000.

Den gang var det Vladimir Belciug - European Communications Manager Technics og Frank Balzuweit - European Product Manager Technics som sto for presentasjonen, mens de den 1. september også hadde selskap i panelet av Simon Pope - Technics Audio Expert.

Technics SU-R1000

Vi starter med den viktigste og mest interessante nyheten. Bokstaven R i navnet indikerer at dette er et produkt i klassen Reference Class Integrated Amplifier. Frank Balzuweit hevder at dette er et produkt som ikke bare befinner seg i Technics sin interne referanseklasse, men også i en referanseklasse uavhengig av produsent.

Hoved aspektet med denne forsterkeren er at den befinner seg i et heldigitalt domene, og må skilles fra klasse-D forsterkere. Utviklingen av forsterkerteknologien er helt proprietær hos Technics. I likheter med produsenter flest liker også Technics å sette kryptiske navn på sine proprietære teknoliger, og her skal vi jobbe oss gjennom dem.

JENO Engine

JENO står for Jitter Elimination and Noise Shaping Optimisation, og er en eksisterende Teechnics teknologi. Denne skal som benevnelsen indikerer eliminere jitter, og har som ideal å produsere et signal som ligger nærmest mulig opp til et analogt signal.

LAPC

LAPC er en forkortelse for Load Adaptive Phase Calibration, og skal gi en perfekt tilpasning til de aktuelle høyttalerne sin impedans. Dette er også en proprietær for Technics. LAPC kan korrigere både amplituderespons og faserespons.

ADCT

Active Distortion Cancelling Technology (ADCT) er en teknologi som angivelig bare trekker forvrengning ut av utgangssignalet, uten å berøre transienter. De hevder videre at all uønsket støy blir eliminert. Forskjellen fra vanlig analog forsterkerteknologi sier Technics er at de bare sender forvrengningen tilbake, ikke hele signalet. Dette mener de ikke har vært gjort før.

Strømforsyning

I SU-R1000 benyttes en strømforsyning med det lyriske navnet Asvanced Speed Silent Power Supply (AS-2PS). Dette er en switching power supply, og er benyttet for å sikre stabil forsyning av strøm og spenning som kreves av den digitale forsterkeren. Technics mener å ha eliminert støy generert av denne strømforsyningen ved å låse switchefrekvensen i 400 kHz båndet.

SU-R1000 har fire uavhengige strømforsyninger. I forforsterkerdelene er det uavhengig strømforsyning for analoge- og digitale signaler, mens det i effektdelen er benyttet uavhengig strømforsyning for høyre- og venstre kanal.

Intelligent Phono EQ

 

Technics hevder at de ved hjelp av sin LAPC-teknologi har fått muligheten til å lage et intelligent Phonotrinn med fordeler fremfor analog teknologi. Mens det for mange fremdeles føles som en mismatch å skulle benytte digitale signaler og DSP i forbindelse med Vinylavspilling er det stadig flere HiFi-produsenter som har konvertert til digital teknologi også for RIAA-trinn. Vinylveteranen Linn er en av dem.

Technics hevder å oppnå fordeler innen tre ulike områder med sin teknologi – Presis EQ-kurve, Crosstalk-kansellering og Responsoptimalisering. EQ-kretsen er i stand til å produsere 7 ulike EQ-kurver. Responsoptimaliseringen besørges ved hjelp av en test-LP, og systemet sin frekvensrespons blir målt og optimalisert. Det er mulig å lagre ulike optimaliseringssettings for ulike PUer man måtte ha i sitt system.

Tilgjengelighet og pris

Veil. Pris i Europa for Technics SU-R1000 er satt til 8.000 Euro. I Norge vil det lett innebære at vi så vidt holder oss på en femsifret prislapp? Den forventes å være tilgjengelig før jul.

Technics SC-C70mk2

SC-C70Mk2 erstatter ikke overraskende SC-C70, et alt-i-et Premium stereosystem, inklusiv høyttalere. Den er toppmodellen blant tre modeller, der de to minste er SC-C30 og SC-C50. Men mens de to minste etter hvert kan sammenlignes med bordhøyttalere i Sonos-segmentet, gir toppmodellen mer assosiasjoner til alt-i-et bordmodeller fra Naim.

Hovedtrekkene fra forgjengeren er beholdt, under den kjente filosofien «if it ain`t broken, don`t fix it…» Men ingen Mk2 uten forbedringer, og på Mk2 er det kanskje forbedringene innen digitale kilder og styringssystem som dominerer.

Forbedringer innen digitale kilder er:

 • Chromecast
 • AirPlay 2
 • Deezer
 • Multi Room
 • Space Tune
 • Control App
 • Google Assistant

Technics fremhever spesielt den nye appen for styring som en stor forbedring fra forrige versjon.

Høyttalere

Men også høyttelrsystemet i SC-C70Mk2 er forbedret, og skal gi vesentlig bedre lyd enn i forrige modell. Systemet består av

 • HighRes-kompatible 2cm diskanter
 • Ny akustisk linse
 • 8cm Basselementer
 • 12cm Subwoofer.

Disse er drevet av tre digitale forsterkere, der den ene driver subwoofer, og de to andre driver høyre og venstre kanal i diskant, mellomtone og mellombass.

Tilgjengelighet og pris

Veil. Pris i Europa for SC-C70X er satt til ca. 900 Euro, og forventes å være tilgjengelig i løpet av oktober.

 

Du kan se hele den digitale produktlanseringen av SU-R1000 og SC-C70Mk2 her:

 

Sist redigert søndag, 06 september 2020 14:24
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.