fredag, 04 september 2020 15:11

ANMELDELSE: Young Wallander – tilbake til nåtiden

Skrevet av

 

Den 3. september lanserte Netflix en serie med navnet Young Wallander. Navnet levner ingen tvil om seriens bakgrunn, selv om man kan bli litt forvirret over begivenhetenes rekkefølge på tidsskalaen.

Når navnet Kurt Wallander blir nevnt vil det gi noen klare assosiasjoner hos de fleste av oss. Og disse assosiasjonene går i retning av en godt voksen etterforsker i en figur som balanserer fint mellom en porsjon levd liv og en etterforsker som fungerer på høyt nivå. Litt på samme måte som med Harry Hole, selv om andelen levd liv er betydelig mindre dominerende hos Wallander enn hos Hole.

Og samtidig er vi vant med glitrende og fascinerende karakterer, enten de er gestaltet av den ganske lavmælte men uttrykksfylte Krister Henriksson, eller den betydelig mindre lavmælte Rolf Lassgård. Begge tilhører eliten av svenske skuespillere, og skaper en betydelig fallhøyde for eventuelle etterfølgende tolkere av karakteren Kurt Wallander.

Young Wallander

Og her støter vi på den største utfordringen for denne nye serien Young Wallander, en serie som tar for seg Kurt Wallander som ung og nyutdannet politimann bosatt i Rosengård, selve episenteret for uroligheter i Malmø. Og tiden er 2020, en ikke direkte opplagt kronologi for presentasjonen av Kurt Wallander som ungdom, for de som er opptatt av den slags. Og det er ikke denne ulogiske tidsreisen som er utfordringen. Personlig syns jeg at både tid og sted gir en interessant dimensjon til serien.

Utfordringen er mer at den unge Kurt Wallander spilt av Adam Pålsson ikke er i stand til å formidle noen av de karaktertrekkene vi er bortskjemt med fra Henriksson og Lassgård. Innledningsvis i serien får inntrykk av at det ikke bare er politimannen som er nyutdannet, men også skuespilleren. Han fremstår litt som en blass og nokså karakterløs ung politimann i starten. Men i rettferdighetens navn har Adam Pålsson en fartstid både fra Tørk aldri tårer uten hansker, og den NRK-aktuelle serien Før vi dør. Han har til og med erfart å bli lagt i bakken av ekte Stockholmspoliti da han ved en feil ble tatt for å være en bevæpnet desperado under innspillingen av sistnevnte serie.

Men Adam Pålsson vokser med oppgaven utover i serien, selv om hans engelske uttale ikke er av de egenskapene som styrker troverdigheten i hans karakter. Eller kanskje er det jeg som blir litt vant til denne annerledes figuren som ikke et øyeblikk kan forveksles med en ung utgave av Krister Henrikssons Wallander. Ikke Lassgård sin heller, for den del. Men Pålssons Wallander eksponerer etter hvert sine egne karaktertrekk, og engasjement, empati og dristighet er noen av dem.

Rosengård

Åpningsscenen i første episode er fra unge Wallander sitt nærmiljø i Rosengård, et nærmiljø han viser stort engasjement for, selv om han ikke har flagget sin identitet som politi før det oppstår en hendelse hvor det blir nødvendig. Og denne eksponeringen utgjør også en risiko for han i et bomiljø der politifolk ikke er velkomne.

En brann i et avfallsrom avløses av et drama der en ungdom blir spreng av en håndgranat. Vi får umiddelbart inntrykk av at dette er et ledd i gjengoppgjør og kriminalitet i et svært belastet ungdomsmiljø.

Men vi får også tidlig inntrykk av at det kan tenkes å være en link mot en av Sveriges rikeste familier, med den aldrende Leopold Munck og hans to sønner Karl Axel og Gustav som elementer i et fideikomiss.

Mona og Opera

Et av elementene i serien er Kurt Wallander sitt møte med en ung dame med navn Mona, og etter hvert oppstår det en romanse med sine forviklinger. Det fremgår ikke direkte at dette er den samme Mona som er Wallander sin tilkommende eks-kone i Mankell sine serier, men for oss som ikke tror på tilfeldigheter er det likevel ganske opplagt.

Og så er det opp til hver enkelt å tolke om episoden i kollegaen til Wallander sin XC90 der Kurt sier at han ikke kan utstå opera er en slags pirrende motsetning til Mankell sin Wallander som operaelskende figur. Eller om den samme episoden er en illustrasjon av at unge Kurt var i stand til å forutse at kollegaen ville reagere med å skru opp lyden. Vi som selv har opplevd at en opera-aversjon i ungdommen kan konverteres til fascinasjon i godt voksen alder holder begge muligheter åpne.

Henning Mankell

Denne serien med unge Wallander er en slags spinn-off etter forfatteren sin død, og trekket med valg av location og tid kan betraktes som en understrekning av at dette ikke er skrevet av Henning Mankell. Han døde som kjent for fem år. Og så få vi håpe at forholdet til forfatteren er mer avklart enn det var i tilfellet Stig Larsson. I vår serie presenteres unge Wallander som «Basert på karakteren av Henning Mankell».

Og det er ikke til å unngå at serien inneholder noen klisjeer som Henning Mankell kan mistenkes å ville styre unna. En av dem er kommentarer som den litt kjekkasaktige Which part of «taking a couple of days off» wasn`t clear? Denne klisjeen forekommer i et par varianter gjennom serien, og er vel strengt tatt litt 00-tallsklisje, litt i samme gate som «sist jeg sjekket…»?

Kvalitet

Totalt sett har likevel denne serien en høy kvalitet. Jeg lekte litt med tanken på en treer i første episode, men den vokste ganske fort til en firer underveis. Og før siste episode var over var jeg nesten overrasket over at min adapsjon og økende tro på Wallander-karakteren til Adam Pålsson hadde ført til at terningen til slutt vippet over på en forsiktig femmer.

Både bilde og lyd er av høy kvalitet. Videoen er i 4k med Dolby Vision, mens lyden er i standard 5.1.

Det er all grunn til å regne med at denne sesong 1 blir etterfulgt av flere sesonger. Jeg har allerede kjøpt inn mer popcorn…

 

Lest 6309 ganger Sist redigert lørdag, 05 september 2020 12:10
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.