tirsdag, 02 juni 2020 16:30

Technics SL-1210GAE Limited Edition

Skrevet av

Technics har lansert en ny jubileumsmodell i begrenset opplag av sin gjenskapte klassiker i SL-1200/1210-serien. Den nye modellen heter det samme som modellen som entret arenaen i 2016, men har en del nyheter når vi går til detaljene.

Når nå Technics lanserer den nye Technics SL-1210GAE Limited Edition, siste tilskudd i versjoner av denne klassiske platespilleren som historisk har slitt litt med et image som en DJ-spiller, er det god grunn til å grunn til å vende blikket bakover et lite øyeblikk. For dette er på ingen måte en spiller som mangler en stolt stamtavle. Tvert imot er det få HiFi-produkter som har en så lang modellrekke å se tilbake på som det Technics har med denne direktedrevne platespilleren.

Litt SL-1200/1210-historikk

Technics har drevet med lyd siden 1965, og feirer dermed 55års jubileum i år. Og allerede i 1972, kom den første versjonen av den legendariske platespilleren SL-1200, den første modellen i det som skulle vise seg å være et utrolig langt livsløp med en rekke oppgraderinger, inklusiv et opphold fra markedet i en del år da noen trodde at avspilling av vinyl var et tilbakelagt stadium

Og det var den første oppgraderte modellen Mk2 som var den første virkelige klassikeren. Da hadde Technics også greid å kvitte seg med en del barnesykdommer, noe som gjør at SL-1200 Mk2 og SL-1210 Mk2 var sterkt forbedrede utgaver sammenlignet med den opprinnelige SL-1200. Den hadde en arm som i hovedtrekk var den samme som i dagens spillere.

Senere gikk det slag i slag, med SL-1200 Mk3/Mk3D i 1989, SL-1200 Mk4 som kom i 1998, SL-1200/1210 Mk5/Mk5G i 2002 og til slutt SL-1200 Mk6 som kom i 2008. Denne siste modellen gikk i 2 år, til Technics la ned produksjonen i 2010. Og de la sannelig ned mesteparten av annen HiFi-produksjon i samme slengen.

Den nye vinen

Men det mange trodde var slutten på en æra i 2010, viste seg å bare være slutten på første akt i SL-1200-operaen. For i 2015 hadde Technics fått ny vigør, og på IFA-messen dette året hadde Technics en masse nye produkter å vise frem. Prototypen for en ny platespiller var en av dem.

Og i 2016 kom to nye modeller basert på vår klassiker - SL-1200GAE, og den litt rimeligere SL-1200G. Men fortsatt var dette produkter som prismessig plasserte SL-1200 dypt inne i HighEnd land, og dermed utilgjengelig for en stor mengde vinylentusiaster, som fremdeles måtte holde seg til gamle SL-1200 Mk2er på bruktmarkedet.

Dette gjorde Technics noe med i 2017, for da lanserte produsenten de langt mer overkommelige modellene SL-1200GR og SL-1210GR. Dette var modeller som i Norge landet litt under tjue tusen – betydelig rimeligere enn de første modellene, og selvfølgelig også klart nedskalerte modeller angående byggekvalitet.

Og det som for alvor har potensiale til å bli den nye folke-Technicsen kom i fjor, med SL-1200Mk7, den første modellen i den nye produktlinjen som erkjenner historikken også i modellnavnet. Denne modellen ble lansert sammen med en mer sivil modell uten DJ-fasiliteter med navnet SL-1500C.

Technics SL-1210GAE Limited Edition

Hovedtrekkene i designet på SL-1210GAE Limited Edition er ifølge Frank Balzuweit (Product Manager Technics Europe) uendret fra tidligere modeller. Den bygger på SL-1200G og sin navnebror SL-1200GAE. Men likevel er det en del punkt som skiller den fra disse modellene, og pickupen som leveres med er den kanskje mest åpenbare forskjellen.

Nagaoka JT-1210

Det er ikke første gang Technics snakker med Nagaoka, og denne gangen ar Technics fått sine japanske HiFi-kolleger til å spesialutvikle en egen pickup for SL-1210GAE. Dette er en MM-konstruksjon tilpasset spilleren, og hva er vel mer naturlig enn å kalle den JT-1210. Dette er en PU som bare fås kjøpt sammen med SL-1210GAE LE.

JT-1210 skiller seg veldig ut fra alle andre PUer fra Nagaoka. Men samtidig er dette et forvarsel på noe som er på gang. For Nagaoka har 80-års jubileum i år, og i den forbindelse utvikler de en helt ny serie med jubileumsmodeller. Og JT-1210 er den første modellen i denne nye serien. Men altså – bare for eiere av Technocs SL-1210 GAE-Limited Edition!

The Black Beauty

Technics SL-1210GAE Limited Edition er ellers en modell som utviklerne kaller for The Black Beauty. Og selv om det ikke kan utelukkes at enkelte kan være uenig i det siste ordet i denne benevnelsen, er det en krevende øvelse å bestride ord nr. 2. Den 10mm tykke topplaten er laget i sort aluminium med børstet hairline finish. Og som kontrast mot dette befinner det seg et skilt i nedre høyre hjørne som forteller hvilken nummerert utgave i en begrenset serie det aktuelle eksemplaret er.

En annen spesialitet på LE-modellen er at det nærmest ikoniske stroboskopet kan slås av. Technics mener at dette er et ønske fra noen brukere som mener at stroboskopet kan virke forstyrrende under vinylavspilling i dempet belysning.

Mekanisk oppbygging og demping

Platetallerken er i støpt aluminium, og har en 2mm messingplate på toppen. Tallerkenen består av tre ulike lag med ulike resonansfrekvenser. Resultatet er ifølge Technics at tallerkenen er fullstendig død, fri for resonanser.

Chassis består av 4 ulike lag. Topplaten er i aluminium, mens vi under den finner et sjikt med støpt aluminium. Deretter finner vi BMC (Bulk Moulding Compound), mens det fjerde sjiktet består av tungvektklasse gummi. Frank Balzuweit i Technics Europe mener at disse fire sjiktene med ulike resonanser er avgjørende for å oppnå det han mener er et resonansfritt chassis.

Platespilleren veier 18 kg. Dette er en betydningsfull parameter for å dempe resonanser, selv om det finnes andre platespillerprodusenter som går i helt motsatt retning for å oppnå akkurat det samme

Det er lagt ned mye energi i å utvikle dempeføttene med noe Technics kaller High-damping Silicon Insulator. GEL er sentralt her, et plastisk, dempende materiale.

Armen er i hovedtrekk den samme som den som satt på SL-1200Mk2 da den kom på markedet. Men det er videreutviklinger her også. Blant annet er materialet endret fra aluminium til magnesium kom på markedet. Magnesium er lettere enn aluminium, og har ifølge Frank Balzuweit mye bedre dempeegenskaper, særlig i mellomtone og diskantområdene.

Takket være en Coreless Direct Drive Motor skal drivlinjen være fullstendig glatt, totalt fri for det klassiske fenomenet «cogging», som noen direktedrevne platespillere tidligere Har vært plaget av, og som har vært et av hovedankepunktene mot direkte drift.

Vi kjenner ikke prisen i Norge enda, men i Europa er spilleren prissatt til 4.500 Euro.

Les mer om SL-1210GAE Limited Edition hos Technics

Sist redigert torsdag, 30 juli 2020 11:14
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.