lørdag, 04 januar 2020 20:03

McIntosh MC901 – McIntosh går nye veier

Skrevet av

Alle vet at en monoblokk ikke er tilstrekkelig for å biampe en høyttaler. Nå er tiden moden for å revurdere dette logiske faktum

For en noen uker siden lanserte McIntosh en unik nyskapende monoblokk. Det vil si – det kan kanskje diskuteres om det egentlig er en monoblokk, siden den har to effekttrinn, men en ordinær stereo effektforsterker er det i hvert fall ikke, for denne kan neppe benyttes på fornuftig vis som en stereoforsterker. Til det er den altfor usymmetrisk.

MC901

Men hva er det så MC901 egentlig er for noe? Det er en monoblokk som har to svært ulike effekttrinn, og som er spesialkonstruert for å biampe en høyttaler. Eller to, hvis du kjøper et par.

Forsterkeren har et rørbasert effekttrinn som yter 300 watt i 2/4/8 ohm. Dette effekttrinnet er tiltenkt å betjene diskant og mellomtone i en høyttaler. I dette effekttrinnet befinner det seg fire 12AT7, To 12AX7A. Og i tillegg har dette trinnet 8 stk. KT88 utgangsrør.

Effekttrinnet som er tiltenkt å betjene bassen er en ren transistorforsterker som yter 600 watt i 2/4/8 ohm. Her har McIntosh bevisst valgt det beste fra begge leire, med en rørforsterker til mellomtone diskant, og transistorforsterker til bassen. Dette er velkjent filosofi for biamping, siden rørforsterkere kanskje ikke er det ideelle forbassområdet i krevende oppsett.

Delefiltre

Foran begge forsterkertrinnene sitter det et sett med delefiltre med justerbar delefrekvens mellom 100 Hz og 1kHz. Det er også en gainregulator for hvert trinn som kan trimme fra -6dB til +3dB for å kunne tilpasse nivå til de aktuelle høyttalerne. 

Innganger

Det er tre ulike innganger på effektforsterkeren og disse har igjen valgmulighet mellom balansert og RCA. I tillegg til en direkte inngang til hvert trinn som går utenom delefiltre, finnes det en tredje inngang som McIntosh har kalt «Composite». Signalet som sendes via denne inngangen går innom de respektive HighPass og LowPass, og blir dermed fordelt til begge effekttrinnene.

Høyttalerterminaler

Det er tre sett høyttalerterminaler på forsterkeren. En for 2ohm, en for 4 ohm og en for 8 ohm. Her må man velge det som passer, og ved biamping er det vesentlig å være oppmerksom på at impedansen til hver del ikke er det samme som den samlede impedansen.

Aktiv eller passiv biamping?

Så har vi kommet til det interessante spørsmålet – skal forsterkeren benyttes til passiv eller aktiv biamping? Eller kanskje noe midt imellom?

Starter vi med passiv biamping har vi en oversiktlig situasjon. Da benytter man terminalene som fører direkte til hvert effekttrinn uten å gå innom delefiltre.

Ved tradisjonell aktiv biamping er de passive delefiltrene i høyttaleren borte. Har man eksterne aktive delefiltre tilpasset den aktuelle modellen, som f.eks. det Linn og noen andre høyttalerprodusenter har laget til en del av sine høyttalere, kan disse delefiltrene settes inn foran MC901 i signalkjeden, og det er fremdeles aktuellt å benytte direkteinngangene på MC901.

Hvis man skal benytte Composite inngangen og dermed aktivere delefiltrene i MC901 er det et spørsmål om McIntosh ser for seg at de passive delefiltrene i høyttalerne skal kobles ut, eller om de anbefaler at det benyttes både aktive og passive delefiltre. Dette opplyser produsenten ikke noe om, og det er nærliggende å anta at delefilteret i MC901 ikke har tilstrekkelige parametere til at det kan gi en tilstrekkelig tilpasning til en del høyttalerkonstruksjoner.

Hvis man derimot benytter delefiltrene i MC910 i tillegg til de passive delefiltrene i tillegg delefiltrene i MC901 blir det en hybrid-biamping. I en slik situasjon er kan det være nærliggende å stille delefekvensen litt på utsiden av den passive delingen sånn at det ikke blir en dobbel avrulling i de respektive høyttalernes arbeidsområde.

Et beist

Forsterkeren MC901 har en vekt på 80 kg. Og selv om den på noen av bildene kan lure deg til å tro at dette er en koselig liten halvbreddekomponent, er det grunn til å rydde plass i stue. For her snakker vi fullbredde, og en dybde på 75cm.

McIntosh sine ikoniske blå watt-metere er selvfølgelig på plass også i denne doningen. Og denne gangen i en spesialversjon for samtidig visning i både 300w og 600weffekttrinnet.

 

Prisen i Norge må forventes å ligge faretruende nær en halv mill.

Les mer om MC901 hos McIntosh

 

 

 

 

Sist redigert lørdag, 04 januar 2020 20:18
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe