Skriv ut denne siden
tirsdag, 10 desember 2019 18:27

SINGularity og Entity – to MC Phonotrinn fra Lejonklou

Skrevet av

Den ekstreme dual-mono SINGularity ble etter fulgt av en langt mer overkommelig MC-RIIA nå i desember. Vi tar en titt på Entity og SINGularity.

Fredrik Lejonklou startet sin karriere som HiFi-produsent med RIAA-trinn. Kinki var den første, en ren MM. Den er nå utgått, og ble etter hvert erstattet av Gaio, som vi skrev om da det kom i 2013, og det litt mer påkostede Slipsik. Dette skrev vi om i sin sjette inkarnasjon i 2015. Men fremdeles befinner vi oss i segmentet forsiktig HighEnd hva pris angår.

Det er et utpreget særtrekk hos Fredrik Lejonklou at han stadig kommer med oppdaterte versjoner av sine konstruksjoner. Og de gamle kan nesten alltid oppgraderes til siste versjon. Lejonklou har til for kort tid siden holdt seg til MM-konstruksjoner. Mye av begrunnelsen til dette er at han er av den oppfatning at du må ha kostbare MC-PUer for at de skal være vellykket.

Dual mono

For en del år siden ble Lejonklou sitt sortiment utvidet til også å omfatte forsterkere. Og her skiller han seg fra mengden med å satse på dual mono-konstruksjoner. Og da er det ikke effektforsterkerne jeg sikter til, men dual mono forforsterker. For forforsterkeren Sagatun fås ikke bare som en konvensjonell stereo forforsterker, men også i en monoblokk-variant. Dette er høyst uvanlig – i farten kommer jeg ikke på andre som leverer mono forforsterkere. Ikke om jeg senker farten heller, forresten.

Men Fredrik Lejonklou stilte seg spørsmålet: “You make power amplifiers in mono, why not pre amplifiers?”  Det vil si - han tenkte det nok sikkert på svensk, men på den en engelskspråklige nettsiden jeg klipper dette fra kommer det altså på engelsk.

Det som gjør at Lejonklou kan levere en forforsterker i dual mono og fremdeles ivareta en fornuftig funksjonalitet, er at det er en intern linking av styresignal som gjør at den ene av forforsterkerne opererer som master, og de(n) andre som slave. Eller «Servant», som Lejonklou har valgt å kalle dem. Og konseptet er ikke begrenset til stereo – her er det fritt frem for å operere med så ange kanaler man ønsker i et hjemmekino- eller multikanals musikkoppsett.

SINGularity

Grunnen til at jeg dvelte såpass ved de unike mono forforsterkerne Sagatun er at det åpenbart er disse monoblokkene som var idefundamentet til konseptet SINGularity. For dette er også monoblokker, denne gangen i form av MC phono-trinn.

Kabinettet til SINGularity er laget i 100% rent kobber. Hver kanal har en strømforsyning som består av to swich-mode strømforsyninger. PU-lasten har 13 forhåndslagrede verdier, og andre kan lages på bestilling.

Utviklingsarbeidet til SINGularity startet i 2011, og ble ferdig i 2019. Lejonklou er en perfeksjonist. Den første utgaven ble lansert i april 2019, og allerede tre måneder senere var versjon 1.1 på plass. Da var tre resistorer byttet til utgaver som ifølge Lejonklou låter bedre. Og versjon 1.0 kan selvfølgelig oppgraderes til 1.1.

SINGularity er på ingen måte billig. Den koster 180.000 SEK. Pr kanal…

 

Entity

Så har vi kommet til den enheten som er årsaken til denne nyhetsartikkelen. For arbeidet med de ekstreme SINGularity har båret frukter, og disse fruktene befinner seg i en overraskende moderat prisklasse, særlig etter å ha blitt fartsblind med SINGularity sitt prisnivå.

Entity er ganske enkelt en stereo-versjon, der Lejonklou har tatt begge kretsene til to stk. SINGularity og puttet i et enklere chassis, et kabinett som er hentet fra de rimeligere MM-konstruksjonene. Også strømforsyningen er hentet fra Slipsik 7. Men selv om konstruksjonene i kretsene er de samme som i SINGularity, er ikke komponentkvaliteten like høy. Til Entity har han benyttet en del av de komponentene som har blitt vraket til toppmodellene. Dermed kan også kostnaden bli en helt annen enn den er på flaggskipmodellene.

Prisen er ikke fastsatt helt eksakt enda, men Lejonklou antyder at den ligge på rundt en og en halv Slipsik 7. Det vil si litt under tjue tusen svenske kroner, ca. 5% av prisen til et sett med SINGularity

 

Les mer om SINGularity hos Lejonklou

Les mer om Entity hos Lejonklou

 

Sist redigert lørdag, 14 desember 2019 06:51
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Siste fra Karl Erik Sylthe