torsdag november 23 , 2017
søndag, 04 juni 2017 13:17

Emerson Lake & Palmer – Tarkus Spesial

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)

 

TARKUS - EMERSON, LAKE & PALMER  

Emerson Lake & Palmer er vel et av de mest arketypiske bandene innen prog-rock, og kanskje også blant de bandene som høstet bredest anerkjennelse. En videreføring av Nice, som var Keith Emerson sitt band på 60-tallet.

 

I likhet med Nice var også Emerson Lake & Palmer (ELP) keyboard-dominert, men fikk snart en veldig annen karakter, som et veldig ambisiøst og nyskapende prog-rock band. Klare inspirasjoner fra klassisk musikk var noe ELP delte med deler av musikken til Rick Wakeman sine soloprosjekt på denne tiden.

Et av de tidlige albumene til ELP som satte tydelige spor var en veldig spesiell tolking av Mussorgsky sin pianokomposisjon «Pictures at an Exhibition». Les ellers min anmeldelse av en ny pianoinnspilling av dette verket her:

Emerson Lake & Palmer sin storhetstid var unektelig første halvdel av 70-tallet, med tett mellom studioutgivelsene frem til Brain Salad Surgery, og mitt favorittalbum – trippel-LPen Welcome back my Friends…. Etter dette var ELP litt på hell. De to albumene Works Volume 1 & 2 var bra, men ikke noe mer. Og Love Beach var direkte pinlig.

Emerson Lake & Palmer ble oppløst i 1978, men har hatt en del reunion i ettertid. I fjor fikk vi det triste budskapet om at Keith Emerson var død, og 7. desember gikk også Greg Lake bort.

 

Tarkus

Jeg tror kanskje det var kveldens album Tarkus som for alvor fikk meg til å tenne på Emerson Lake & Palmer. Og dette var en fascinasjon som var på høyden gjennom første halvdel av 70-tallet. Tarkus var ELP sitt andre album, og ble utgitt i 1971. Det var egentlig meningen at Pictures at an Exhibition skulle utgis først, men det ble endret.

 

 

Side A.

Hele side 1 på albumet består av det nærmest rocke-symfonske verket Tarkus. Etter den instrumentale introen Eruption følger det litt moderate vokale sporet Stones of Years. Siden går det slag i slag med heftige vekslinger, med rockete kreative innslag, der Keith Emerson sine tangenter dominerer. Verket Tarkus er flott, men jeg tenderer til å like liveversjonen på Welcome Back my Friends to the Show That Never Ends enda bedre. Det har nok sammenheng med min notoriske hang til liveopptak, med tilhørende løssluppen spilling og kreative innslag med høy risikovilje. Ikke minst gjelder det for avslutningssporet Aquatarkus, som går i et forrykende temp på nevnte live-plate, mens den har et mer moderat tempo på Tarkus. Nå betyr for så vidt ikke høyere tempo nødvendigvis bedre musikk, men i dette tilfellet gjør det nok det.

Alt i alt var verket Tarkus (side 1 på LPen) et temmelig banebrytende verk i 1971. Den dag i dag må vi bare bøye oss i støvet for den bragden som ble skapt av disse tre herrene med Keith Emerson i spissen, selv om det kanskje ikke står seg helt inn til mål med dagens ører. Eller gjør det likevel det?

 

Side B

Jeremy Bender som åpner side B er en heller lystig låt, dominert av Greg Lake sin vokal og et Honky Tonkish piano. Og jeg greier ikke å la være å nevne at også denne låten er formidabelt mye bedre på Welcome Back…, ikke minst med sitt fyrverkeri av en avslutning, med noe som må være ny banerekord på Honky piano.

Bitches Crystal får Greg Lake vist sine ganske hårete vokale sider, i en eller temmelig veldreid låt med noen overraskende skiftninger som gir låten stor dybde.

The Only Way er en av de låtene som virkelig illustrerer ELP sin spennvidde. Her spilles det opp mot sakral musikk, på noe som høres ut som et kirkeorgel, en slags hymne med en noe harsk tekst. At musikkuttrykket så skifter over til musikk som nesten kan forveksles med Jacques Loussier Trio understreker storheten til denne andre trioen.

De to siste låtene på side B har aldri helt vært mine favoritter. A Time and a Place er litt for rått rockete til at det helt blir ELP sin hjemmebane. Og Are You Ready Eddy er selvfølgelig morsom, men det var ikke dette som gjorde at jeg ble så til de grader betatt av Emerson Lake & Palmer på 70 tallet.

Men du verden, for et album! Det er obligatorisk i enhver godt voksen musikkelsker sin platesamling!

 

Les også:

 

https://tidal.com/album/68650823

 

 

Lest 1832 ganger Sist redigert mandag, 05 juni 2017 14:38
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...
 • Sonos PLAYBASE - den musikalske lydplanken
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Multiromskongen Sonos har utvidet repertoaret med en lydplanke. PLAYBASE mot PLAYBAR kan høres ut som kannibalisme, men der er det lett å gå i baret.

  Les mer...
 • Den nye vinen – to MM-pickupar frå Audio Technica på test
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Det er lett å la seg begistre av alt nytt. Og i pickupjungelen har eg ikkje greidd å finne ei erstatning for det eg har sett på som den beste moving magnet-konstruksjonen eg har fått skikkeleg til, den for lengst utgådde Audio Technica AT 170 ML. Mykje betre enn 150 ML og 440. Men no...

  Les mer...
 • AudioQuest DragonFly Black – myggen som brølte!
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  AudioQuest har fått en slags referanseposisjon blant de ultralette USB-DACer. Jeg har testet den minste versjonen av siste generasjon (1.5), som ble introdusert for et drøyt år siden. Hils på DragonFly Black.

  Les mer...
 • NAD 3020 – Del 1: Hva var det egentlig med denne legenden?
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  I tillegg til å være verdens mest produserte forsterker, har NAD 3020 den egenskapen at den får en del gamle gubber til å få et litt sløret blikk når denne legenden nevnes. Men hva er det egentlig med denne forsterkeren, og hvordan står den seg egentlig i dag?

  Les mer...
 • Vossajazz 2017 laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Dette skulle handla om Vossajazz, og det skal det og, men fyrst må eg få lufte eit par frustrasjonar.

  Les mer...
 • Dereneville Magic-Mat og Headshell Contact-Mat:
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen skal jeg ta for meg en platematte og mellomleggs plater for bruk mellom pickup og head-shell fra det tyske firmaet Dereneville. Konstruktørene i dette firmaet er tydlighvis klar over problematikken som resonanser utgjør og forsøker og lage produkter som skal hjelpe på problemene.

  Les mer...
 • Vossa jazz 2017 - fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som “førtidspensjonert” hadde eg i år betre tid enn nokon sinne til å førebu meg på årets Vossajazz (07.-09 april), og hadde gått gjennom samtlege artistar på Spotify og You Tube for å kartleggja kva grupper eg ville høyra på. 

  Les mer...
 • Vårpuls 2017
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  I år fikk undertegnede skviset inn et par besøk i Oslo under vårpuls 2017 og her er noen av inntrykkene mine. Det ble kun tid til besøk hos Duet audio's for meg nye lokaliteter i Akersgata og en tur innom Sterofil i Grensen.

  Les mer...
 • Audioquest JitterBug - Stig Arne si dagbok februar 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Førre dagboksartikkel, som vart presentert i januar, var skriven ferdig alt i november, men kom av årsaker som kan henda den beste, ikkje på trykk før i januar som sagt. I denne artikkelen har eg “dyrt og heilagt” lova at eg ska skriva oftare, og det har eg tenkt å halda.

  Les mer...
 • Denon PMA-2500NE – En klassisk forsterkerkonstruksjon i moderne inkarnasjon.
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

   

  Denne flaggskipforsterkeren fra Denon meldte vi om for et drøyt år siden. Nå har jeg hatt den på en svært grundig test, og det overrasker ikke at avskjedstunden ble en anelse tung.

  Les mer...
 • KOSS BT540i - rimelig, lett å ta med og god lyd!
  Skrevet av

   

   

  De siste månedene har jeg hatt Koss BT540i godt plassert på hodet fra tid til annen. Mitt inntrykk av Koss har alltid vært at de lager enkle, men samtidig veldig holdbare produkter samtidig som de klarer å pakke inn utmerket lyd for en rimelig penge. 

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser