onsdag februar 21 , 2018
søndag, 04 juni 2017 13:17

Emerson Lake & Palmer – Tarkus Spesial

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)

 

TARKUS - EMERSON, LAKE & PALMER  

Emerson Lake & Palmer er vel et av de mest arketypiske bandene innen prog-rock, og kanskje også blant de bandene som høstet bredest anerkjennelse. En videreføring av Nice, som var Keith Emerson sitt band på 60-tallet.

 

I likhet med Nice var også Emerson Lake & Palmer (ELP) keyboard-dominert, men fikk snart en veldig annen karakter, som et veldig ambisiøst og nyskapende prog-rock band. Klare inspirasjoner fra klassisk musikk var noe ELP delte med deler av musikken til Rick Wakeman sine soloprosjekt på denne tiden.

Et av de tidlige albumene til ELP som satte tydelige spor var en veldig spesiell tolking av Mussorgsky sin pianokomposisjon «Pictures at an Exhibition». Les ellers min anmeldelse av en ny pianoinnspilling av dette verket her:

Emerson Lake & Palmer sin storhetstid var unektelig første halvdel av 70-tallet, med tett mellom studioutgivelsene frem til Brain Salad Surgery, og mitt favorittalbum – trippel-LPen Welcome back my Friends…. Etter dette var ELP litt på hell. De to albumene Works Volume 1 & 2 var bra, men ikke noe mer. Og Love Beach var direkte pinlig.

Emerson Lake & Palmer ble oppløst i 1978, men har hatt en del reunion i ettertid. I fjor fikk vi det triste budskapet om at Keith Emerson var død, og 7. desember gikk også Greg Lake bort.

 

Tarkus

Jeg tror kanskje det var kveldens album Tarkus som for alvor fikk meg til å tenne på Emerson Lake & Palmer. Og dette var en fascinasjon som var på høyden gjennom første halvdel av 70-tallet. Tarkus var ELP sitt andre album, og ble utgitt i 1971. Det var egentlig meningen at Pictures at an Exhibition skulle utgis først, men det ble endret.

 

 

Side A.

Hele side 1 på albumet består av det nærmest rocke-symfonske verket Tarkus. Etter den instrumentale introen Eruption følger det litt moderate vokale sporet Stones of Years. Siden går det slag i slag med heftige vekslinger, med rockete kreative innslag, der Keith Emerson sine tangenter dominerer. Verket Tarkus er flott, men jeg tenderer til å like liveversjonen på Welcome Back my Friends to the Show That Never Ends enda bedre. Det har nok sammenheng med min notoriske hang til liveopptak, med tilhørende løssluppen spilling og kreative innslag med høy risikovilje. Ikke minst gjelder det for avslutningssporet Aquatarkus, som går i et forrykende temp på nevnte live-plate, mens den har et mer moderat tempo på Tarkus. Nå betyr for så vidt ikke høyere tempo nødvendigvis bedre musikk, men i dette tilfellet gjør det nok det.

Alt i alt var verket Tarkus (side 1 på LPen) et temmelig banebrytende verk i 1971. Den dag i dag må vi bare bøye oss i støvet for den bragden som ble skapt av disse tre herrene med Keith Emerson i spissen, selv om det kanskje ikke står seg helt inn til mål med dagens ører. Eller gjør det likevel det?

 

Side B

Jeremy Bender som åpner side B er en heller lystig låt, dominert av Greg Lake sin vokal og et Honky Tonkish piano. Og jeg greier ikke å la være å nevne at også denne låten er formidabelt mye bedre på Welcome Back…, ikke minst med sitt fyrverkeri av en avslutning, med noe som må være ny banerekord på Honky piano.

Bitches Crystal får Greg Lake vist sine ganske hårete vokale sider, i en eller temmelig veldreid låt med noen overraskende skiftninger som gir låten stor dybde.

The Only Way er en av de låtene som virkelig illustrerer ELP sin spennvidde. Her spilles det opp mot sakral musikk, på noe som høres ut som et kirkeorgel, en slags hymne med en noe harsk tekst. At musikkuttrykket så skifter over til musikk som nesten kan forveksles med Jacques Loussier Trio understreker storheten til denne andre trioen.

De to siste låtene på side B har aldri helt vært mine favoritter. A Time and a Place er litt for rått rockete til at det helt blir ELP sin hjemmebane. Og Are You Ready Eddy er selvfølgelig morsom, men det var ikke dette som gjorde at jeg ble så til de grader betatt av Emerson Lake & Palmer på 70 tallet.

Men du verden, for et album! Det er obligatorisk i enhver godt voksen musikkelsker sin platesamling!

 

Les også:

 

https://tidal.com/album/68650823

 

 

Lest 2713 ganger Sist redigert mandag, 05 juni 2017 14:38
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...
 • Sonos PLAYBASE - den musikalske lydplanken
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Multiromskongen Sonos har utvidet repertoaret med en lydplanke. PLAYBASE mot PLAYBAR kan høres ut som kannibalisme, men der er det lett å gå i baret.

  Les mer...
 • Den nye vinen – to MM-pickupar frå Audio Technica på test
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Det er lett å la seg begistre av alt nytt. Og i pickupjungelen har eg ikkje greidd å finne ei erstatning for det eg har sett på som den beste moving magnet-konstruksjonen eg har fått skikkeleg til, den for lengst utgådde Audio Technica AT 170 ML. Mykje betre enn 150 ML og 440. Men no...

  Les mer...
 • AudioQuest DragonFly Black – myggen som brølte!
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  AudioQuest har fått en slags referanseposisjon blant de ultralette USB-DACer. Jeg har testet den minste versjonen av siste generasjon (1.5), som ble introdusert for et drøyt år siden. Hils på DragonFly Black.

  Les mer...
 • NAD 3020 – Del 1: Hva var det egentlig med denne legenden?
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  I tillegg til å være verdens mest produserte forsterker, har NAD 3020 den egenskapen at den får en del gamle gubber til å få et litt sløret blikk når denne legenden nevnes. Men hva er det egentlig med denne forsterkeren, og hvordan står den seg egentlig i dag?

  Les mer...
 • Vossajazz 2017 laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Dette skulle handla om Vossajazz, og det skal det og, men fyrst må eg få lufte eit par frustrasjonar.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser