mandag september 24 , 2018
søndag, 04 juni 2017 13:17

Emerson Lake & Palmer – Tarkus Spesial

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)

 

TARKUS - EMERSON, LAKE & PALMER  

Emerson Lake & Palmer er vel et av de mest arketypiske bandene innen prog-rock, og kanskje også blant de bandene som høstet bredest anerkjennelse. En videreføring av Nice, som var Keith Emerson sitt band på 60-tallet.

 

I likhet med Nice var også Emerson Lake & Palmer (ELP) keyboard-dominert, men fikk snart en veldig annen karakter, som et veldig ambisiøst og nyskapende prog-rock band. Klare inspirasjoner fra klassisk musikk var noe ELP delte med deler av musikken til Rick Wakeman sine soloprosjekt på denne tiden.

Et av de tidlige albumene til ELP som satte tydelige spor var en veldig spesiell tolking av Mussorgsky sin pianokomposisjon «Pictures at an Exhibition». Les ellers min anmeldelse av en ny pianoinnspilling av dette verket her:

Emerson Lake & Palmer sin storhetstid var unektelig første halvdel av 70-tallet, med tett mellom studioutgivelsene frem til Brain Salad Surgery, og mitt favorittalbum – trippel-LPen Welcome back my Friends…. Etter dette var ELP litt på hell. De to albumene Works Volume 1 & 2 var bra, men ikke noe mer. Og Love Beach var direkte pinlig.

Emerson Lake & Palmer ble oppløst i 1978, men har hatt en del reunion i ettertid. I fjor fikk vi det triste budskapet om at Keith Emerson var død, og 7. desember gikk også Greg Lake bort.

 

Tarkus

Jeg tror kanskje det var kveldens album Tarkus som for alvor fikk meg til å tenne på Emerson Lake & Palmer. Og dette var en fascinasjon som var på høyden gjennom første halvdel av 70-tallet. Tarkus var ELP sitt andre album, og ble utgitt i 1971. Det var egentlig meningen at Pictures at an Exhibition skulle utgis først, men det ble endret.

 

 

Side A.

Hele side 1 på albumet består av det nærmest rocke-symfonske verket Tarkus. Etter den instrumentale introen Eruption følger det litt moderate vokale sporet Stones of Years. Siden går det slag i slag med heftige vekslinger, med rockete kreative innslag, der Keith Emerson sine tangenter dominerer. Verket Tarkus er flott, men jeg tenderer til å like liveversjonen på Welcome Back my Friends to the Show That Never Ends enda bedre. Det har nok sammenheng med min notoriske hang til liveopptak, med tilhørende løssluppen spilling og kreative innslag med høy risikovilje. Ikke minst gjelder det for avslutningssporet Aquatarkus, som går i et forrykende temp på nevnte live-plate, mens den har et mer moderat tempo på Tarkus. Nå betyr for så vidt ikke høyere tempo nødvendigvis bedre musikk, men i dette tilfellet gjør det nok det.

Alt i alt var verket Tarkus (side 1 på LPen) et temmelig banebrytende verk i 1971. Den dag i dag må vi bare bøye oss i støvet for den bragden som ble skapt av disse tre herrene med Keith Emerson i spissen, selv om det kanskje ikke står seg helt inn til mål med dagens ører. Eller gjør det likevel det?

 

Side B

Jeremy Bender som åpner side B er en heller lystig låt, dominert av Greg Lake sin vokal og et Honky Tonkish piano. Og jeg greier ikke å la være å nevne at også denne låten er formidabelt mye bedre på Welcome Back…, ikke minst med sitt fyrverkeri av en avslutning, med noe som må være ny banerekord på Honky piano.

Bitches Crystal får Greg Lake vist sine ganske hårete vokale sider, i en eller temmelig veldreid låt med noen overraskende skiftninger som gir låten stor dybde.

The Only Way er en av de låtene som virkelig illustrerer ELP sin spennvidde. Her spilles det opp mot sakral musikk, på noe som høres ut som et kirkeorgel, en slags hymne med en noe harsk tekst. At musikkuttrykket så skifter over til musikk som nesten kan forveksles med Jacques Loussier Trio understreker storheten til denne andre trioen.

De to siste låtene på side B har aldri helt vært mine favoritter. A Time and a Place er litt for rått rockete til at det helt blir ELP sin hjemmebane. Og Are You Ready Eddy er selvfølgelig morsom, men det var ikke dette som gjorde at jeg ble så til de grader betatt av Emerson Lake & Palmer på 70 tallet.

Men du verden, for et album! Det er obligatorisk i enhver godt voksen musikkelsker sin platesamling!

 

Les også:

 

https://tidal.com/album/68650823

 

 

Lest 3763 ganger Sist redigert mandag, 05 juni 2017 14:38
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Where do the music end and the listening begin?
  Skrevet av

  Our perception of reality is a highly individual matter: every day our mind is occupied by trying to create coherence between an unimaginable number of fragments brought to us through our different senses. It is a bit like a game: you're given certain pieces but how you combine them is up to you.

  Les mer...
 • 99% av alle høgtalarar er feilkonstruerte (del 1) - Stig Arne si dagbok Mai 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Denne artikkelen burde eg ikkje levert. Eg har eigentleg ikkje peiling, og påstanden (overskrifta) er ganske dryg. Men likevel, eg må berre lufta det. Det er ei problemstilling med tekniske finurlegheiter som eg har fundert over i årevis. Om eg aldri tek det opp, kjem eg ikkje vidare. Eg ser gjerne at dei som har greie på dette tek kontakt, slik at me alle kan læra.  

  Les mer...
 • Martin Logan Classic ESL 9
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen har jeg fått gleden av å ta for meg Martin Logan Classic ESL 9 og lage en omtale av denne, en av de nyeste Martin Logan hybrid elektrostatene.

  Les mer...
 • beyerdynamic DT 1990 Pro - den mest nøytralt lydenende hodetelefonen?
  Skrevet av

  Seniorskribent

  1 år med beyerdynamic DT 1990 Pro, og stiller jeg følgende spørsmål; er dette den mest nøytrale hodetelefonen av dem alle?

  Les mer...
 • Marantz PAM 710 DC Amplifier - Stig Arne si dagbok april 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg er ikkje heilt fokusert. Eg har lytta til mykje sidan sist, men ein del av det krev konsentrasjon i form av lengre artiklar. Då må ein ha fred og ro i fleire kveldar på rad, utan lystige lag i hagen med naboar og drikke. Dessutan er fokuset på hagen og tomta no til dags. Mykje må gjerast i løpet av  sumaren. Han er ikkje lang her til lands. Denne gongen vil eg difor satsa på - eg veit ikkje heilt. Eg byrjar no berre å skriva og so får me sjå kva det vert.

  Les mer...
 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser