lørdag januar 20 , 2018
lørdag, 13 mai 2017 07:51

EVIG EIES KUN EN LP. Colosseum II – Strange New Flesh Spesial

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

 

Colosseum II var et band med ganske begrenset levetid. De oppsto i 1975, i kjølvannet av (selvfølgelig) Colosseum, og deretter Tempest.

I alle disse bandene var trommeslageren Jon Hiseman frontfigur. Det opprinnelige Colosseum er vel det aller mest profilert av disse, og jeg vet at jeg har mange med meg i mitt lidenskapelige forhold til det doble Livealbumet der Chris Farlowe var en dominerende vokalist. For øvrig et album jeg fremdeles har til gode å få fatt i på vinyl, etter at jeg lånte det (og tok det opp på tape en gang på 70-tallet). Dette albumet skiller seg ganske betydelig fra de øvrige albumene til Colosseum, nettopp på grunn av Farlowe.

Etter Colosseum dannet Jon Hiseman bandet Tempest, et band som var temmelig annerledes enn det mer Prog-rock pregede Colosseum. Tempest kan vel mer karakteriseres som myk hardrock, og i mitt smaksdiktatur utga de et fantastisk album, og et litt mer moderat. Vi fokuserer på det fantastiske, som het Tempest. Dette har en veldig spennende lineup, der vokalisten Paul Williams overraskende ikke har satt veldig dype spor etter seg ellers i musikkhistorien. Men her er han en gigant bak mikrofonen. Og i tillegg finner vi den veldig særpregede gitaristen Alan Holdsworth, som senere dukker opp blant annet i Gong, og har i tillegg en svært omfattende solokarriere. Holdsworth har en helt unik spillestil på gitaren, noe som er enda mer eksponert senere enn på albumet Tempest.

Etter Tempest ble etterfulgt av bandet Colosseum II, også startet av Jon Hiseman. Til tross for navnet, hadde det egentlig svært lite til felles med det opprinnelige Colosseum. Da er det mer naturlig å se på det som en videreføring av Tempest, selv om det også blir feil. Her er det helt nytt personell, og ny musikk.

Den kanskje mest interessante observasjonen er at Gary More er med på gitar. Egentlig litt interessant, for hans gitarspill her er ganske annerledes enn det vi kjenner fra hans solokarriere med mer rock-blues.

 

Strange New Flesh

For Colosseum II er mer over mot Prog-rock. I hvert fall gjelder det for det første albumet Strange New Flesh, som også er det desidert beste i mine ører. Jeg kommer ikke unna å navne mitt spesielle fohold til nettopp dette albumet. Det ble innkjøpt våren 1976, under mitt opphold i Trondheim på opptaksprøven til arkitektstudiet på NTH. Og siden albumet ble utgitt i april 1976, må det ha vært ganske blodferskt da jeg kjøpte det under disse maidagene i `76. Og Gary More setter tonen på Strange New FLesh, men det gjør også Don Airey, som trakterer tangentene.

 

 

Side A

Åpningssporet Dark Side of the Moog er et åpenbart ordspill på kombinasjonen av Pink Floyd sitt album som var utgitt få år tidligere, og Moog, som var en dominerende synth midt på 70-tallet. Låten er temmelig nyskapende på den tiden, og er veldig åpenbar prog-rock med en nesten symfonisk oppbygging. Veldig bra gitarspill, og kreativ bruk av syntesizere.

Det neste sporet Down to You er en komposisjon av Joni Mitchell, fra Court and Spark. En nydelig versjon her, der åpningen domineres av Gary Moore, men der arenaen etter hvert blir overtatt av Don Airey. Teksten er også interessant, med den usminkede brodden vi så ofte finner hos Joni Mitchell.

Sluttsporet på side A er også det kanskje minst interessante på denne LPen. Gemini and Leo funker rett og slett ikke helt på det samme høye nivået som resten av denne fantastiske LPen.

 

Side B

Secret Places er en knallstart på side B, og her er vi i betraktelig letter landskap enn størstedelen av side A. Og jeg fascineres stadig vekk av denne tekstlinjen i dag, som for nokså nøyaktig 40 år siden: “Could you pick yourself out from a crowd? Would you know what to look for?”

Det påfølgende sporet On second thoughts er utrolig vakkert, og det klart mest lyriske på denne platen. Og samtidig med mørke undertoner, som blir fantastisk målbåret av Gary Moore sin gitar. Og av teksten. Kanskje platens beste låt?

Eller kanskje det likevel er avslutningslåten Winds som er albumets beste? I hvert fall er det en veldig fascinerende kreasjon som er signert Gary Moore og Jon Hiseman. Og det er en veldig kreativ låt, med sterke innslag fra både vokal og gitar. Og samtidig veldig Engelsk – det må det være på sin plass å fremheve på en dag som i dag…

Strange New Flesh er et fyrtårn i rockehistorien, et album du absolutt bør ha i samlingen ved siden av albumet Tempest. I hvert fall hvis du er ute etter det aller beste i arven etter det opprinnelige Colosseum.

Lest 2204 ganger Sist redigert lørdag, 13 mai 2017 08:10
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...
 • Sonos PLAYBASE - den musikalske lydplanken
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Multiromskongen Sonos har utvidet repertoaret med en lydplanke. PLAYBASE mot PLAYBAR kan høres ut som kannibalisme, men der er det lett å gå i baret.

  Les mer...
 • Den nye vinen – to MM-pickupar frå Audio Technica på test
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Det er lett å la seg begistre av alt nytt. Og i pickupjungelen har eg ikkje greidd å finne ei erstatning for det eg har sett på som den beste moving magnet-konstruksjonen eg har fått skikkeleg til, den for lengst utgådde Audio Technica AT 170 ML. Mykje betre enn 150 ML og 440. Men no...

  Les mer...
 • AudioQuest DragonFly Black – myggen som brølte!
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  AudioQuest har fått en slags referanseposisjon blant de ultralette USB-DACer. Jeg har testet den minste versjonen av siste generasjon (1.5), som ble introdusert for et drøyt år siden. Hils på DragonFly Black.

  Les mer...
 • NAD 3020 – Del 1: Hva var det egentlig med denne legenden?
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  I tillegg til å være verdens mest produserte forsterker, har NAD 3020 den egenskapen at den får en del gamle gubber til å få et litt sløret blikk når denne legenden nevnes. Men hva er det egentlig med denne forsterkeren, og hvordan står den seg egentlig i dag?

  Les mer...
 • Vossajazz 2017 laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Dette skulle handla om Vossajazz, og det skal det og, men fyrst må eg få lufte eit par frustrasjonar.

  Les mer...
 • Dereneville Magic-Mat og Headshell Contact-Mat:
  Skrevet av

  Vinylguru

  Denne gangen skal jeg ta for meg en platematte og mellomleggs plater for bruk mellom pickup og head-shell fra det tyske firmaet Dereneville. Konstruktørene i dette firmaet er tydlighvis klar over problematikken som resonanser utgjør og forsøker og lage produkter som skal hjelpe på problemene.

  Les mer...
 • Vossa jazz 2017 - fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som “førtidspensjonert” hadde eg i år betre tid enn nokon sinne til å førebu meg på årets Vossajazz (07.-09 april), og hadde gått gjennom samtlege artistar på Spotify og You Tube for å kartleggja kva grupper eg ville høyra på. 

  Les mer...
 • Vårpuls 2017
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  I år fikk undertegnede skviset inn et par besøk i Oslo under vårpuls 2017 og her er noen av inntrykkene mine. Det ble kun tid til besøk hos Duet audio's for meg nye lokaliteter i Akersgata og en tur innom Sterofil i Grensen.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser