torsdag mai 25 , 2017
lørdag, 13 mai 2017 07:51

EVIG EIES KUN EN LP. Colosseum II – Strange New Flesh Spesial

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

 

Colosseum II var et band med ganske begrenset levetid. De oppsto i 1975, i kjølvannet av (selvfølgelig) Colosseum, og deretter Tempest.

I alle disse bandene var trommeslageren Jon Hiseman frontfigur. Det opprinnelige Colosseum er vel det aller mest profilert av disse, og jeg vet at jeg har mange med meg i mitt lidenskapelige forhold til det doble Livealbumet der Chris Farlowe var en dominerende vokalist. For øvrig et album jeg fremdeles har til gode å få fatt i på vinyl, etter at jeg lånte det (og tok det opp på tape en gang på 70-tallet). Dette albumet skiller seg ganske betydelig fra de øvrige albumene til Colosseum, nettopp på grunn av Farlowe.

Etter Colosseum dannet Jon Hiseman bandet Tempest, et band som var temmelig annerledes enn det mer Prog-rock pregede Colosseum. Tempest kan vel mer karakteriseres som myk hardrock, og i mitt smaksdiktatur utga de et fantastisk album, og et litt mer moderat. Vi fokuserer på det fantastiske, som het Tempest. Dette har en veldig spennende lineup, der vokalisten Paul Williams overraskende ikke har satt veldig dype spor etter seg ellers i musikkhistorien. Men her er han en gigant bak mikrofonen. Og i tillegg finner vi den veldig særpregede gitaristen Alan Holdsworth, som senere dukker opp blant annet i Gong, og har i tillegg en svært omfattende solokarriere. Holdsworth har en helt unik spillestil på gitaren, noe som er enda mer eksponert senere enn på albumet Tempest.

Etter Tempest ble etterfulgt av bandet Colosseum II, også startet av Jon Hiseman. Til tross for navnet, hadde det egentlig svært lite til felles med det opprinnelige Colosseum. Da er det mer naturlig å se på det som en videreføring av Tempest, selv om det også blir feil. Her er det helt nytt personell, og ny musikk.

Den kanskje mest interessante observasjonen er at Gary More er med på gitar. Egentlig litt interessant, for hans gitarspill her er ganske annerledes enn det vi kjenner fra hans solokarriere med mer rock-blues.

 

Strange New Flesh

For Colosseum II er mer over mot Prog-rock. I hvert fall gjelder det for det første albumet Strange New Flesh, som også er det desidert beste i mine ører. Jeg kommer ikke unna å navne mitt spesielle fohold til nettopp dette albumet. Det ble innkjøpt våren 1976, under mitt opphold i Trondheim på opptaksprøven til arkitektstudiet på NTH. Og siden albumet ble utgitt i april 1976, må det ha vært ganske blodferskt da jeg kjøpte det under disse maidagene i `76. Og Gary More setter tonen på Strange New FLesh, men det gjør også Don Airey, som trakterer tangentene.

 

 

Side A

Åpningssporet Dark Side of the Moog er et åpenbart ordspill på kombinasjonen av Pink Floyd sitt album som var utgitt få år tidligere, og Moog, som var en dominerende synth midt på 70-tallet. Låten er temmelig nyskapende på den tiden, og er veldig åpenbar prog-rock med en nesten symfonisk oppbygging. Veldig bra gitarspill, og kreativ bruk av syntesizere.

Det neste sporet Down to You er en komposisjon av Joni Mitchell, fra Court and Spark. En nydelig versjon her, der åpningen domineres av Gary Moore, men der arenaen etter hvert blir overtatt av Don Airey. Teksten er også interessant, med den usminkede brodden vi så ofte finner hos Joni Mitchell.

Sluttsporet på side A er også det kanskje minst interessante på denne LPen. Gemini and Leo funker rett og slett ikke helt på det samme høye nivået som resten av denne fantastiske LPen.

 

Side B

Secret Places er en knallstart på side B, og her er vi i betraktelig letter landskap enn størstedelen av side A. Og jeg fascineres stadig vekk av denne tekstlinjen i dag, som for nokså nøyaktig 40 år siden: “Could you pick yourself out from a crowd? Would you know what to look for?”

Det påfølgende sporet On second thoughts er utrolig vakkert, og det klart mest lyriske på denne platen. Og samtidig med mørke undertoner, som blir fantastisk målbåret av Gary Moore sin gitar. Og av teksten. Kanskje platens beste låt?

Eller kanskje det likevel er avslutningslåten Winds som er albumets beste? I hvert fall er det en veldig fascinerende kreasjon som er signert Gary Moore og Jon Hiseman. Og det er en veldig kreativ låt, med sterke innslag fra både vokal og gitar. Og samtidig veldig Engelsk – det må det være på sin plass å fremheve på en dag som i dag…

Strange New Flesh er et fyrtårn i rockehistorien, et album du absolutt bør ha i samlingen ved siden av albumet Tempest. I hvert fall hvis du er ute etter det aller beste i arven etter det opprinnelige Colosseum.

Lest 274 ganger Sist redigert lørdag, 13 mai 2017 08:10
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

 • EVIG EIES KUN EN LP: Blood Sweat and Tears – in Concert

   

  Det amerikanske bandet Blood Sweat and Tears dukket opp på slutten av 60-tallet, og var et av de to store bandene som kombinerte rock med en blåserrekke. Det grepet har forledet mange - inklusiv meg selv – til å kalle musikken for Jazz-rock. Men etter at Chicago med James Pankow i spissen i nyere tid har avvist fullstendig at musikken deres har hatt noe med jazz å gjøre, har jeg innsett at det stort sett gjelder for BS&T også. Vi holder oss til «rock with a horn-section».

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Grateful Dead – Live Dead

  Grateful Dead var et fantastisk band, som det samtidig er litt vanskelig å sette i bås. Og i min bok er det vanligvis et kvalitetstegn for et band eller en musiker. I dette tilfellet snakker vi om et band som var noe inspirert av jazz, men samtidig blir det veldig feil å ta i bruk ordet jazz på inn- eller utpust hvis musikken til Grateful Dead skal beskrives.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Gino Vanelli – Storm at Sunup.

   

  For et år eller to siden spurte jeg min svært gode venn Stig Arne Skilbrei om han har lyttet noe til Gino Vanelli. Jeg tror det var på turen til- eller fra den årlige tradisjonsrike HiFi-messa i Horten. Og svaret hans vippet meg litt av pinnen: «Gino Vanelli – e ikkje det ein italiensk smørsangar?» (Stig Arne er etnisk Vossing…), svarte han med litt halvdårlig skjult forakt i stemmen. Og i beflippelsen greide jeg bare å svare noe sånn som «Jo, for så vidt, men han er veldig god!», mens jeg flakket litt med blikket. Ble ikke noe særlig schvung over det.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Colosseum II – Strange New Flesh

   

  Colosseum II var et band med ganske begrenset levetid. De oppsto i 1975, i kjølvannet av (selvfølgelig) Colosseum, og deretter Tempest.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Elton John – Goodbye Yellow Brick Road

   

  Vanligvis bruker jeg en god del spalteplass på å beskrive musikeren før jeg skriver om selve plata. I dette tilfellet tro jeg at det vil være feil å skrive veldig mye om Elton John. Både fordi han er veldig godt kjent blant folk, og fordi det er veldig mange som vet utrolig mye mer om denne profilerte sangeren og låtskriveren.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Guro Kleven Hagen og Marianna Shirinyan – Ravel Poulenc Prokofiev

  Guro Kleven Hagen fascinerte meg første gang da hun utga sitt debutalbum med Max Bruch sin fiolinkonsert No. 1, og Prokofjev sin fiolinkonsert No. 2. Med en gjenkjennelig nerve i tonen ble musikken fremført utrolig sterkt.

  Les mer...
 • 2L med Europapremiere for MQA på CD, på utgivelsen Mass for Modern Man!

   

  2L har på ny utgitt en Blu-ray med lydspor i Dolby Atmos. Og så er det en enda mer grensesprengende nyhet på denne utgivelsen Mass for Modern Man.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Nattsongar – vakkert og utforskende av Erlend Apnaseth

  Erlend Apneseth fremførte et bestillingsverk på Førdefestivalen i 2016. Det har blitt til CDen Nattsongar, og jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Recurrence – Praktfull musikk i Dolby Atmos

   

  Iceland Symphony Orchestra har en ny utgivelse på plateselskapet Sono Luminus. Det er dette plateselskapet sin første utgivelse med lydspor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: See the Woman – Mari Boine

   

  Mari Boine har vært uløselig knyttet til musikk med samiske røtter og samisk tekst. På sin nye utgivelse bryter hun helt med dette. I hvert fall på et av punktene.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: 2L – ORGANISM – Terje Winge

  Terje Winge har laget en innspilling på 2L, med verker av tre norske komponister. Jeg har lyttet til ORGANSM på Blu-ray Audio, med spor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Ken Thomson - Restless

  Komponisten Ken Thomson har utgitt en LP med to av sine komposisjoner. Jeg har lyttet til albumet Restless.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Trondheimsolistene – Reflections. Musikk i Dolby Atmos fra 2L

   

   

  For 10 år siden hadde jeg mitt første møte med en av 2L og Morten Lindberg sine produksjoner. Det var en innspilling med Trondheimsolistene, og åstedet for innspillingen var Selbu Kirke. Denne gangen er det de samme Trondheimsolistene som står for musikken, og også denne gangen er innspillingen foretatt i Selbu Kirke.

  Les mer...
 • 10cc i Alvøen

   

  Det er noe nesten naturstridig med settingen – 10cc på Alvøen Hovedgård låter nesten like surrealistisk som om Stones skulle spille til dans på samfunnshuset på Bremsnes. Eller Bruhagen. Og tro meg - der har jeg vært for et halvt århundre siden omtrent, men Stones dukket slett ikke opp.

  Les mer...
 • Evig eies kun en LP: Mahavishnu Orchestra / John Mclaughlin – Inner Worlds

   

  John McLaughlin “sitt” Mahavishnu Orchestra var en institusjon innen Jazzrock på begynnelsen av 70-tallet. Det ble betraktet som en av grunnpilarene innen jazz-rock, der begrepet «jazz-rock» ikke må forveksles med den jazzinspirerte rocken som bandene Chicago og Blood Sweat and Tears jobbet med. Her har vi arven etter Miles Davis, og Mahavishnu Orchestra var en av gigantene, sammen med Chick Corea sitt Return to Forever. For ikke å glemme Weather Report.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Pictures & Reflections - helt nye bilder på en utstilling.

   

   

  Tacet har gjenutgitt albumet Pictures & Reflections på Blu-ray Audio. Det er Markus Schirmer som har spilt inn suiten Miroirs av Ravel, og den legendariske Pictures at an Exhibition av Mussorgsky. Jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • Jeg lytter, altså er jeg.

   

  - Lytting som eksistensiell erfaring

  Kan opptaksteknologien bli redningsbøyen som gjør oss i stand til å oppfatte det store bildet i en verden av fragmenter?

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk: Marita Sølberg - opera arias

   

  Sopranen Marita Sølberg er en betydelig størrelse innen operaverden. Nå utgis hennes første soloalbum, og jeg har lyttet til det.

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk – Mozart – Complete String Quartets

   

  Auryn-kvartetten er en gammel kjenning fra det tyske plateselskapet TACET. Denne gangen har de alliert seg med den profilerte fiolinisten Nobuko Imai for å lage en boks med komplette innspillinger av Mozart sine strykekvartetter.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 3 - søndag

  Søndag var avslutningsdag på Vossajazz, og Stig Arne var selvfølgelig til stede også denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 2 - lørdag

  Stig Arne var til stede på Vossajazzen også lørdag, og her noen inntrykk fra denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 1 - fredag

  Det er så mange gudar for tida, som eg ikkje bryr meg katten om, men vergudane var i alle fall på vår side i år, og jazzturistane strøymde utan hue og vottar, smilande i solskinet, frå toget på jernbanestasjonen mot billettbua på Park Hotel Vossevangen, for å løysa billettane inn i armband.

  Les mer...
 • Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen

   

   

  Vi starter nå en ny serie med stemningsrapport fra vinylplater, og denne omtalen av Leonard Cohen sitt debutalbum e først ut. Artikkelen utgjør samtidig den første i en serie der målet er å skrive om samtlige av Leonard Cohen sine studio-album som er tilgjengelig på vinyl. God tur!

  Les mer...
 • The art of Freedom - en hyllest til Boulez

   

   

  Tirsdag den 5 januar 2016 gikk Pierre Boulez, en av musikkens absolutte pionérer ut av tiden. Både som dirigent og komponist står Boulez som en bauta og et referansepunkt for samtidige og påfølgende komponister og musikere. Han levde og virket i en tid da vestlig kunstmusikk bredte seg ut i et delta av pluralistiske stiler og tendenser og utfordret lytteren som aldri før, med klanglige og formmessige eksperimenter og systemer - et speilbilde av en kontrastfylt tid hvor gamle verdenssystemer og ideologier krakelerte og nye tanker sprang opp; en tid full av konflikt men også av kreativitet, utforskning og musikalsk nybrottsarbeid

  Les mer...
 • Musikk for ører og øyne

   

  Dagens omfattende opptaksteknologi gir oss i dag tilgang på musikk overalt og i alle settinger. Musikk er på sett og vis blitt et legemsløst fenomen: det er i dag fullt mulig å ha hørt flere hundre pianokonserter uten noen gang å ha sett et flygel. Har det noe å si? Tatt i betraktning i hvor stor grad sansene våre vikler seg inn i hverandre og påvirker hverandre så er det fristende å tenke at  det ligger en lite forskjell her - at det visuelle aspektet ved en musikkopplevelse kan ha noe å si for den totale lytteropplevelsen.

  Les mer...
Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser