torsdag mai 25 , 2017
lørdag, 13 mai 2017 06:10

EVIG EIES KUN EN LP. Elton John – Goodbye Yellow Brick Road Spesial

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

 

Vanligvis bruker jeg en god del spalteplass på å beskrive musikeren før jeg skriver om selve plata. I dette tilfellet tro jeg at det vil være feil å skrive veldig mye om Elton John. Både fordi han er veldig godt kjent blant folk, og fordi det er veldig mange som vet utrolig mye mer om denne profilerte sangeren og låtskriveren.

 

For når rett skal være rett hører han egentlig ikke til blant mine helt store favoritter. Jeg har alltid likt hans musikk, men det har liksom ikke helt løftet seg se veldig mye forbi et solid terningkast fire. Eller til nød en svært vaklevoren femmer.

 

Goodbye Yellow Brick Road

Men da ser jeg helt bort fra dette albumet. «Good Bye Yellow Brick Road» er kanskje minst like mye kjent for en av Elton John sine store hits med samme navn, men for meg er dobbelt-LPen med samme navn et skikkelig fyrtårn både i pop-rockens historie og ikke minst i denne musikerens merittliste. Elton John har nesten alltid hatt en eller flere store låter i sine album, men dette albumet fra 1973 er en parademarsj i fantastiske låter.

Lyden på Goodbye Yellow Brick Road er ganske bra, selv på mitt referansealbum som er originalt fra 70-tallet med et levd liv. Et ankepunkt er likevel at klangen på noen av låtene er mikset litt tynt, men det mistenkes å være tilsiktet.

 

 

Side A

Vi starter med begynnelsen, og hva er vel da mer naturlig enn en begravelse. Funeral for a Friend er en utrolig sterk låt, selv om arrangementet blir litt klisjeaktig med dagens ører. Det gjorde uansett stort inntrykk på en sent tenåring, såpass sterkt at jeg børstet støvet av min barndoms pianoferdigheter og forsøkte å spille dette selv. Omtrent samtidig med Ketil Børnstad sin Berget Det Blå.

Funeral for a Friend glir over i den påfølgende Love Lies Bleeding, og utgjør en slags medley. Og jeg er usikker på om det er tilfeldig fra E.J sin side. Uansett, sammen er de magi.

Candle in the wind er kjent for alle, ikke minst etter at denne sangen som opprinnelig ble skrevet for Marilyn Monroe ble fremført i Lady Diana sin begravelse. Men også den siste låten på side A – Benny and the jets - er veldig sterk, men da mer musikalsk som en rockelåt. Til sammen gjør disse fire låtene side A til den aller sterkeste på dette dobbeltalbumet.

 

Side B

Tittellåten Goodbye Yellow Brick Road er en bra låt. Men strengt tatt en av de minst interessante i dette smykkeskrinet av et dobbeltalbum. Det er derimot ikke den påfølgende låten med en selvmotsigende tittelen This song has not title Veldig bra!

Grey Seal er også en veldig bra låt, og har en tekst som fremstår som litt underfundig. Aner vi en personlig beretning fra EJ her? Jamaica Jerk-off har jeg aldri likt, og har ingen planer om å gjøre det heller de kommende tiårene. Når det er sagt, må jeg i rettferdighetens navn nevne at dagens gjenhør løfter inntrykket fra et sterkt terningkast 1 på 70-tallet, til en svak toer i dag. Vi forandrer oss med årene…

Den påfølgende sangen er derimot en av albumets høydepunkt. I`ve seen that moovie too har en fantastisk melodi, og en tekst som kan settes inn i veldig mange settinger…

 

Side C

Sweet panted Lady var sikkert ganske provoserende i 1973, men neppe i dag. På en annen side er teksten en vekker både i dag og i 73. Og en bra låt er det uansett.

The Ballad of Danny Bailey er kandidat til albumets sterkeste låt, og det sier ikke så lite. Og det er noe barnslig i meg som får det til å ile nedover ryggraden over strofen «….so mark his grave well, `cause Kentucky loved him». Man får lyst til å høre hele historien om Danny Bailey fra Kentucky en gang litt tidlig i forrige århundre?

Dirty little girl er også en av mine favoritter, og har en nokså harsk tekst innen noenlunde samme gate som åpningslåten på denne siden. Men likevel med en helt annen karakter.

All the Young Girls love Alice er enda en bra låt, og med en tekst som sikker også var veldig provoserende i 1973. Mer interessant er det at den forteller om et menneske det ikke gikk så bra med. Ok, så side C er der skandalene er samlet?

 

Side D

Your sister Can`t twist er rett og slett en umusikalsk låt fra Elton John, et regelrett vådeskudd. And thats all there is to say about that… Saturday night`s all right for fighting derimot er en utrolig bra, hardbarka rockelåt, selv om jeg ikke helt liker budskapet I tittelen

Roy Rogers er akkurat så koselig som tittelen høres ut til, og har vel en god porsjon ironi. Uansett, en veldig velskapt, countryinspirert låt. Social desease gir en stemningskontrast, men er også en bra låt. Og understreker EJ sitt behov for sosialpornografiske beskrivelser på denne tiden. Og på dette albumet.

Marmony er en flott avslutningslåt. Og en albumets høydepunkt.

Lest 251 ganger Sist redigert lørdag, 13 mai 2017 06:20
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

 • EVIG EIES KUN EN LP: Blood Sweat and Tears – in Concert

   

  Det amerikanske bandet Blood Sweat and Tears dukket opp på slutten av 60-tallet, og var et av de to store bandene som kombinerte rock med en blåserrekke. Det grepet har forledet mange - inklusiv meg selv – til å kalle musikken for Jazz-rock. Men etter at Chicago med James Pankow i spissen i nyere tid har avvist fullstendig at musikken deres har hatt noe med jazz å gjøre, har jeg innsett at det stort sett gjelder for BS&T også. Vi holder oss til «rock with a horn-section».

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Grateful Dead – Live Dead

  Grateful Dead var et fantastisk band, som det samtidig er litt vanskelig å sette i bås. Og i min bok er det vanligvis et kvalitetstegn for et band eller en musiker. I dette tilfellet snakker vi om et band som var noe inspirert av jazz, men samtidig blir det veldig feil å ta i bruk ordet jazz på inn- eller utpust hvis musikken til Grateful Dead skal beskrives.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP: Gino Vanelli – Storm at Sunup.

   

  For et år eller to siden spurte jeg min svært gode venn Stig Arne Skilbrei om han har lyttet noe til Gino Vanelli. Jeg tror det var på turen til- eller fra den årlige tradisjonsrike HiFi-messa i Horten. Og svaret hans vippet meg litt av pinnen: «Gino Vanelli – e ikkje det ein italiensk smørsangar?» (Stig Arne er etnisk Vossing…), svarte han med litt halvdårlig skjult forakt i stemmen. Og i beflippelsen greide jeg bare å svare noe sånn som «Jo, for så vidt, men han er veldig god!», mens jeg flakket litt med blikket. Ble ikke noe særlig schvung over det.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Colosseum II – Strange New Flesh

   

  Colosseum II var et band med ganske begrenset levetid. De oppsto i 1975, i kjølvannet av (selvfølgelig) Colosseum, og deretter Tempest.

  Les mer...
 • EVIG EIES KUN EN LP. Elton John – Goodbye Yellow Brick Road

   

  Vanligvis bruker jeg en god del spalteplass på å beskrive musikeren før jeg skriver om selve plata. I dette tilfellet tro jeg at det vil være feil å skrive veldig mye om Elton John. Både fordi han er veldig godt kjent blant folk, og fordi det er veldig mange som vet utrolig mye mer om denne profilerte sangeren og låtskriveren.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Guro Kleven Hagen og Marianna Shirinyan – Ravel Poulenc Prokofiev

  Guro Kleven Hagen fascinerte meg første gang da hun utga sitt debutalbum med Max Bruch sin fiolinkonsert No. 1, og Prokofjev sin fiolinkonsert No. 2. Med en gjenkjennelig nerve i tonen ble musikken fremført utrolig sterkt.

  Les mer...
 • 2L med Europapremiere for MQA på CD, på utgivelsen Mass for Modern Man!

   

  2L har på ny utgitt en Blu-ray med lydspor i Dolby Atmos. Og så er det en enda mer grensesprengende nyhet på denne utgivelsen Mass for Modern Man.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Nattsongar – vakkert og utforskende av Erlend Apnaseth

  Erlend Apneseth fremførte et bestillingsverk på Førdefestivalen i 2016. Det har blitt til CDen Nattsongar, og jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Recurrence – Praktfull musikk i Dolby Atmos

   

  Iceland Symphony Orchestra har en ny utgivelse på plateselskapet Sono Luminus. Det er dette plateselskapet sin første utgivelse med lydspor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: See the Woman – Mari Boine

   

  Mari Boine har vært uløselig knyttet til musikk med samiske røtter og samisk tekst. På sin nye utgivelse bryter hun helt med dette. I hvert fall på et av punktene.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: 2L – ORGANISM – Terje Winge

  Terje Winge har laget en innspilling på 2L, med verker av tre norske komponister. Jeg har lyttet til ORGANSM på Blu-ray Audio, med spor i Dolby Atmos.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Ken Thomson - Restless

  Komponisten Ken Thomson har utgitt en LP med to av sine komposisjoner. Jeg har lyttet til albumet Restless.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Trondheimsolistene – Reflections. Musikk i Dolby Atmos fra 2L

   

   

  For 10 år siden hadde jeg mitt første møte med en av 2L og Morten Lindberg sine produksjoner. Det var en innspilling med Trondheimsolistene, og åstedet for innspillingen var Selbu Kirke. Denne gangen er det de samme Trondheimsolistene som står for musikken, og også denne gangen er innspillingen foretatt i Selbu Kirke.

  Les mer...
 • 10cc i Alvøen

   

  Det er noe nesten naturstridig med settingen – 10cc på Alvøen Hovedgård låter nesten like surrealistisk som om Stones skulle spille til dans på samfunnshuset på Bremsnes. Eller Bruhagen. Og tro meg - der har jeg vært for et halvt århundre siden omtrent, men Stones dukket slett ikke opp.

  Les mer...
 • Evig eies kun en LP: Mahavishnu Orchestra / John Mclaughlin – Inner Worlds

   

  John McLaughlin “sitt” Mahavishnu Orchestra var en institusjon innen Jazzrock på begynnelsen av 70-tallet. Det ble betraktet som en av grunnpilarene innen jazz-rock, der begrepet «jazz-rock» ikke må forveksles med den jazzinspirerte rocken som bandene Chicago og Blood Sweat and Tears jobbet med. Her har vi arven etter Miles Davis, og Mahavishnu Orchestra var en av gigantene, sammen med Chick Corea sitt Return to Forever. For ikke å glemme Weather Report.

  Les mer...
 • AUDIOFILT INNTRYKK: Pictures & Reflections - helt nye bilder på en utstilling.

   

   

  Tacet har gjenutgitt albumet Pictures & Reflections på Blu-ray Audio. Det er Markus Schirmer som har spilt inn suiten Miroirs av Ravel, og den legendariske Pictures at an Exhibition av Mussorgsky. Jeg har lyttet til den.

  Les mer...
 • Jeg lytter, altså er jeg.

   

  - Lytting som eksistensiell erfaring

  Kan opptaksteknologien bli redningsbøyen som gjør oss i stand til å oppfatte det store bildet i en verden av fragmenter?

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk: Marita Sølberg - opera arias

   

  Sopranen Marita Sølberg er en betydelig størrelse innen operaverden. Nå utgis hennes første soloalbum, og jeg har lyttet til det.

  Les mer...
 • AUDIOfilt inntrykk – Mozart – Complete String Quartets

   

  Auryn-kvartetten er en gammel kjenning fra det tyske plateselskapet TACET. Denne gangen har de alliert seg med den profilerte fiolinisten Nobuko Imai for å lage en boks med komplette innspillinger av Mozart sine strykekvartetter.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 3 - søndag

  Søndag var avslutningsdag på Vossajazz, og Stig Arne var selvfølgelig til stede også denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 2 - lørdag

  Stig Arne var til stede på Vossajazzen også lørdag, og her noen inntrykk fra denne dagen.

  Les mer...
 • Vossajazz 2016. Del 1 - fredag

  Det er så mange gudar for tida, som eg ikkje bryr meg katten om, men vergudane var i alle fall på vår side i år, og jazzturistane strøymde utan hue og vottar, smilande i solskinet, frå toget på jernbanestasjonen mot billettbua på Park Hotel Vossevangen, for å løysa billettane inn i armband.

  Les mer...
 • Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen

   

   

  Vi starter nå en ny serie med stemningsrapport fra vinylplater, og denne omtalen av Leonard Cohen sitt debutalbum e først ut. Artikkelen utgjør samtidig den første i en serie der målet er å skrive om samtlige av Leonard Cohen sine studio-album som er tilgjengelig på vinyl. God tur!

  Les mer...
 • The art of Freedom - en hyllest til Boulez

   

   

  Tirsdag den 5 januar 2016 gikk Pierre Boulez, en av musikkens absolutte pionérer ut av tiden. Både som dirigent og komponist står Boulez som en bauta og et referansepunkt for samtidige og påfølgende komponister og musikere. Han levde og virket i en tid da vestlig kunstmusikk bredte seg ut i et delta av pluralistiske stiler og tendenser og utfordret lytteren som aldri før, med klanglige og formmessige eksperimenter og systemer - et speilbilde av en kontrastfylt tid hvor gamle verdenssystemer og ideologier krakelerte og nye tanker sprang opp; en tid full av konflikt men også av kreativitet, utforskning og musikalsk nybrottsarbeid

  Les mer...
 • Musikk for ører og øyne

   

  Dagens omfattende opptaksteknologi gir oss i dag tilgang på musikk overalt og i alle settinger. Musikk er på sett og vis blitt et legemsløst fenomen: det er i dag fullt mulig å ha hørt flere hundre pianokonserter uten noen gang å ha sett et flygel. Har det noe å si? Tatt i betraktning i hvor stor grad sansene våre vikler seg inn i hverandre og påvirker hverandre så er det fristende å tenke at  det ligger en lite forskjell her - at det visuelle aspektet ved en musikkopplevelse kan ha noe å si for den totale lytteropplevelsen.

  Les mer...
Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser