lørdag juni 23 , 2018
lørdag, 13 mai 2017 06:10

EVIG EIES KUN EN LP. Elton John – Goodbye Yellow Brick Road Spesial

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

 

Vanligvis bruker jeg en god del spalteplass på å beskrive musikeren før jeg skriver om selve plata. I dette tilfellet tro jeg at det vil være feil å skrive veldig mye om Elton John. Både fordi han er veldig godt kjent blant folk, og fordi det er veldig mange som vet utrolig mye mer om denne profilerte sangeren og låtskriveren.

 

For når rett skal være rett hører han egentlig ikke til blant mine helt store favoritter. Jeg har alltid likt hans musikk, men det har liksom ikke helt løftet seg se veldig mye forbi et solid terningkast fire. Eller til nød en svært vaklevoren femmer.

 

Goodbye Yellow Brick Road

Men da ser jeg helt bort fra dette albumet. «Good Bye Yellow Brick Road» er kanskje minst like mye kjent for en av Elton John sine store hits med samme navn, men for meg er dobbelt-LPen med samme navn et skikkelig fyrtårn både i pop-rockens historie og ikke minst i denne musikerens merittliste. Elton John har nesten alltid hatt en eller flere store låter i sine album, men dette albumet fra 1973 er en parademarsj i fantastiske låter.

Lyden på Goodbye Yellow Brick Road er ganske bra, selv på mitt referansealbum som er originalt fra 70-tallet med et levd liv. Et ankepunkt er likevel at klangen på noen av låtene er mikset litt tynt, men det mistenkes å være tilsiktet.

 

 

Side A

Vi starter med begynnelsen, og hva er vel da mer naturlig enn en begravelse. Funeral for a Friend er en utrolig sterk låt, selv om arrangementet blir litt klisjeaktig med dagens ører. Det gjorde uansett stort inntrykk på en sent tenåring, såpass sterkt at jeg børstet støvet av min barndoms pianoferdigheter og forsøkte å spille dette selv. Omtrent samtidig med Ketil Børnstad sin Berget Det Blå.

Funeral for a Friend glir over i den påfølgende Love Lies Bleeding, og utgjør en slags medley. Og jeg er usikker på om det er tilfeldig fra E.J sin side. Uansett, sammen er de magi.

Candle in the wind er kjent for alle, ikke minst etter at denne sangen som opprinnelig ble skrevet for Marilyn Monroe ble fremført i Lady Diana sin begravelse. Men også den siste låten på side A – Benny and the jets - er veldig sterk, men da mer musikalsk som en rockelåt. Til sammen gjør disse fire låtene side A til den aller sterkeste på dette dobbeltalbumet.

 

Side B

Tittellåten Goodbye Yellow Brick Road er en bra låt. Men strengt tatt en av de minst interessante i dette smykkeskrinet av et dobbeltalbum. Det er derimot ikke den påfølgende låten med en selvmotsigende tittelen This song has not title Veldig bra!

Grey Seal er også en veldig bra låt, og har en tekst som fremstår som litt underfundig. Aner vi en personlig beretning fra EJ her? Jamaica Jerk-off har jeg aldri likt, og har ingen planer om å gjøre det heller de kommende tiårene. Når det er sagt, må jeg i rettferdighetens navn nevne at dagens gjenhør løfter inntrykket fra et sterkt terningkast 1 på 70-tallet, til en svak toer i dag. Vi forandrer oss med årene…

Den påfølgende sangen er derimot en av albumets høydepunkt. I`ve seen that moovie too har en fantastisk melodi, og en tekst som kan settes inn i veldig mange settinger…

 

Side C

Sweet panted Lady var sikkert ganske provoserende i 1973, men neppe i dag. På en annen side er teksten en vekker både i dag og i 73. Og en bra låt er det uansett.

The Ballad of Danny Bailey er kandidat til albumets sterkeste låt, og det sier ikke så lite. Og det er noe barnslig i meg som får det til å ile nedover ryggraden over strofen «….so mark his grave well, `cause Kentucky loved him». Man får lyst til å høre hele historien om Danny Bailey fra Kentucky en gang litt tidlig i forrige århundre?

Dirty little girl er også en av mine favoritter, og har en nokså harsk tekst innen noenlunde samme gate som åpningslåten på denne siden. Men likevel med en helt annen karakter.

All the Young Girls love Alice er enda en bra låt, og med en tekst som sikker også var veldig provoserende i 1973. Mer interessant er det at den forteller om et menneske det ikke gikk så bra med. Ok, så side C er der skandalene er samlet?

 

Side D

Your sister Can`t twist er rett og slett en umusikalsk låt fra Elton John, et regelrett vådeskudd. And thats all there is to say about that… Saturday night`s all right for fighting derimot er en utrolig bra, hardbarka rockelåt, selv om jeg ikke helt liker budskapet I tittelen

Roy Rogers er akkurat så koselig som tittelen høres ut til, og har vel en god porsjon ironi. Uansett, en veldig velskapt, countryinspirert låt. Social desease gir en stemningskontrast, men er også en bra låt. Og understreker EJ sitt behov for sosialpornografiske beskrivelser på denne tiden. Og på dette albumet.

Marmony er en flott avslutningslåt. Og en albumets høydepunkt.

Lest 2200 ganger Sist redigert lørdag, 13 mai 2017 06:20
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nyeste Tester / Artikler

De 20 nyeste Hovedartiklene:

 • Grassat feil tilkopling - Stig Arne si dagbok februar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det kan sjå ut som om eg er alvorleg på etterskot, men det er ikkje so ille som det ser ut til. Når eg no har sendt februar, hoppar eg over mars, for då rapporterte eg frå Vossajazz. Neste vert altso april, og då er me ajour!

  Les mer...
 • JBL GO – Stig Arne si dagbok januar 2018
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  I samband med samansmeltinga mellom datamaskina og stereoanlegget renn eg borti stadig fleire merkelige dingsar. Anten eg vil eller ikkje. Her vil eg skriva om ein eg ikkje kunne unngå. Eg kjøpte han og har hatt stor glede av han sidan. 

  Les mer...
 • Vossajazz 2018 - Laurdag og sundag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Foto: Runhild Heggem / Vossa Jazz

   

  Før det tradisjonsrike Tingingsverket (det 37. i rekkja) vart Vossajazz-prisen delt ut til Benedikte Maurseth. Me gratulerer.

  Les mer...
 • Vossjazz 2018 - Fredag
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Går det an å vera heldigare med veret? Palmefredag kom våren, to-sifra grader på stokken, og sol. Jazz-turistane frå Bergen ramla ut or toget på Voss jernbanestasjon og sjangla austover mot Vangen forbi kyrkjo, for å løysa ut billettene sine mot armband i billettkontoret på Park Hotell, eller på det nye Vossajazz-kontoret andsynes.

  Les mer...
 • Sandstrøm-Electrocompaniet - Stig Arne si dagbok desember 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Det er framleis fire timar til me lander, og eg held på å kjeda meg i hel. Eg er på reis att. Har nett sett ferdig ein film, og orkar ikkje sjå ein til. Det slår meg at eg kan fiska opp Mac´en frå sekken under flysetet og skriva litt på “frå dagboka”. Eg er jo i ferd med å koma meg ajour! Og då skal eg fortelja litt om kva eg har lytta på i det siste. Det er ikkje småtteri. 

  Les mer...
 • Øyretelefonar – kva skal vi bruke dei til? Utprøving av Mitchell & Johnson
  Skrevet av

  Fagredaktør i Audiophile.no

  Alle treng øyretelefonar av og til, men til ulik bruk.  Av og til vil vi ha musikk utan å forstyrre andre. Andre gongar vil vi ha musikk til arbeid og trim. Og nokre av oss bur så trangt at det er liten vits med kvalitetshøgtalarar. Det er også dei av oss som brukar øyretelefonane som høyrselsvern. 

  Les mer...
 • ZYX 4D Ultimate.
  Skrevet av

  Vinylguru

   

  Denne gangen skal jeg ta for meg en av Zyx sine nyeste kreasjoner, den nye carbon-cantilever utgaven av Zyx sin 4d serie. Jeg har tidligere testet 2 pickuper fra 4d serien, i sølv utgaven og kobber varianten. Begge med godt og mer ulikt resultat enn jeg forventet meg. Kobber og sølv i signalveien utgjør en forholdsvis stor tonal forskjell etter min mening, og de to 4d pickupene låt ganske så forskjellig. Begge nøytrale i og for seg, men kobber varianten var vesentlig varmere i lyden enn sølv utgaven, faktisk så forskjellig at jeg gladelig hadde trodd at man snakket om to vidt forskjellige pickupmerker og lydfilosofier.

  Les mer...
 • Analog kontra digital. Stig Arne si dagbok for November 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

   

  Kjære lesar,

  førre dagbok, “gode stereoanlegg, dårlege vilkår?” er signert oktober -17, so her kjem november -17. Desember -17 er alt klar, og vil koma ganske kjapt. Eg er altså ikkje so mykje på etterskot som det kan sjå ut som. Forseinkingane skuldast reise for min del, og flytting for redaktøren sin del. 

  Les mer...
 • Trilogy 906 riaa
  Skrevet av

  Vinylguru

  Tidligere har jeg testet Trilogy 907 - riaa'en som var Trilogy's topp modell av riaa'er med meget godt resultat. Og denne gangen er det den nedskalerte lillebror 906 som er inne til test.

  Les mer...
 • Gode stereoanlegg, dårlege vilkår? Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Foto er teke frå eit tilfeldig hifi-blad, og ingen av dei omtalte anlegga, grunna anonymisering. Men det illustrerer nøyaktig korleis det IKKJE skal gjerast 

  I dag vil eg skriva litt om dei stereoanlegga eg har truffe på min veg i det siste. 

  Les mer...
 • ZYX Ultimate 100
  Skrevet av

  ZYX kom for en liten siden med en ny serie pickuper med det ambisiøse navnet «Ultimate». Denne serien kan ses som den endelige utviklingen av deres allerede velrenommerte produkter.

  Les mer...
 • My Sonic Lab Signature Platinum.
  Skrevet av

  Vinylguru

  Så har turen kommet til test nr. 353 av pickuper for undertegnedes del. Og hvorfor da ikke tråkke til med toppmodellen fra MSL (My Sonic Lab), og modellen Signature Platinum.

  Les mer...
 • ORTOFON OM(P) 20 – Stig Arne si dagbok August 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Som de vil sjå av artikkelen Nad 3020 - Del 3, nytta eg store deler av ein sumarlaus juli til lå lytta meg gjennom ein bunke med LP-plater. Med dette nytta eg òg høvet til å prøva eit par pick-upar. Men armen som var montert på ein kraftig ombygd Lenco platespelar, ein modifisert Pioneer-arm, utvikla friksjon sidelengs, so eg var tvungen til å gå over til annan spelar som alltid står klar, som ikkje tek opp særleg med plass, og som ikkje et noko: Technics sin vetle og ikoniske SL-7, som ikkje er større enn eit plateomslag. 

  Les mer...
 • NAD 3020 - Del 3
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Eg har vore inn og ut av diverse bobler i det siste. Eg skriv dette medio august, sumaren er framleis ikkje komen, og du kan byrja å lura på om han kjem i det heile. Eg har difor hatt rikeleg med innekveldar, og har vore ivrig lyttar.

  Les mer...
 • Music with 3D-sound
  Skrevet av

  Webredaktør i Audiophile.no

  Latest update 27.august 2017

  This article is a list of music-releases containing tracks with one of the three 3D formats. We will appreciate hints from our readers about music releases in 3D-sound that we are missing.

  Les mer...
 • Dali KATCH - Blåtannhøyttaler med skikkelig god lyd!
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Da jeg tok turen innom HiFI-klubben i C.Sundts gate i Bergen stod det mellom å dra med meg en integrert forsterker eller en blåtannhøyttaler. For ordinære høyttalere har jeg stående på Kreta fra før. Rørforsterkeren jeg brukte på høstparten trengte service og jeg dro den like godt med til Norge. Den veier 7 kilo - en liten tass altså - men allikevel.

  Les mer...
 • AudiovValve RKV-MKIII Ivory Edition
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Med Audiovalve RKV MKIII og et sett gode hodetelefoner tenker du mindre på lyd og opplever mer musikk.

  Les mer...
 • TEST: Ifi nano iDSD
  Skrevet av

  Seniorskribent

  Liten, vellydende og anvendelig - kombinert DAC, hodetelefonforsterker og forforsterker i nanoformat.

  Les mer...
 • STILLA - Stig Arne si dagbok juni 2017
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Onsdag 21. juni nådde FM-stilla vestlendingane. Eg sto seint opp, sjangla ut på badet og skrudde på ein liten reiseradio attmed vasken, og vart møtt med eit illevarslande snerr. Eller sus. Det var uansett ei ubehageleg oppleving, og det var vanskeleg å finna rytmen i tannpussen. 

  Les mer...
 • Nad 3020 – Del 2: NADen vert utfordra av ein jamnaldra Rotel.
  Skrevet av

  Seniorskribent i Audiophile.no

  Midt i arbeidet med å skriva denne artikkelen, publiserte redaktør Karl Erik sin eigen artikkel om Nad 3020, attpåtil med trugsmål om å skriva del 2. Eg banna og tenkte at dette må jo bli kollisjon, og ringde. Men me vart raskt samde om at dette var jo berre moro, og at artiklane med litt samarbeid kunne utfylla kvarandre.

  Les mer...

Nyeste Nyhetsoppslag

Nyeste Musikkartikler

Forsiden

Annonser

Annonsere på Audiophile.no?

Audiophile.no i flere kanaler:

Nyeste fra Audiophile-TV

Les det digitale tidsskriftet AUDIOphile No.1:

Annonser

Nyeste tråder på Hifisentralen

Nye plateutgivelser