tirsdag, 24 juni 2014 09:08

Kampen om herredømmet i lufta er i gang.

Skrevet av

Det er ingen ting som slår en saftig formatkrig i audiobransjen. Det begynner å bli en stund siden sist, men nå er vi i gang igjen. Kampen står mellom Dolby Labs og Auro Technologies.

 

Denne gangen handler det om høydekanaler. Dolby, Audyssey, Yamaha m. fler har allerede levert matrisedekodinger og DSP-effekter som tar i bruk høydekanaler. Mer eller mindre vellykket, siden det er mer eller mindre snakk om å koke suppe på en spiker som i utgangspunktet har liten eller ingen høydeinformasjon.

Men i kinoverdenen har de allerede eksistert to lydformater med ekte høydeinformasjon. Vi snakker om Auro-3D og Dolby Atmos. Ingen av disse formatene har inntil for kort tid siden vært tilgjengelig for hjemmemarkedet. Legg merke til at jeg bevisst unngår begrepet hjemmekinomarkedet, siden de første innspillingene i Audo-3D på Blu-ray allrede foreligger, og det er rene musikkinnspillinger fra 2L i formatet Pure Audio Blu-ray!

En stund så det ut til at Auro 3D skulle bli ledende for hjemmemarkedet. De har vært ganske aktive innen profilering det siste året, særlig på CES i Vegas. Og de har også vært først ute med lansering av Hardware som støtter dette formatet. Haken har vært at det er snakk om ganske smale produkter, i svært høy prisklasse. Den første var Datasat RS20i, en HighEnd prosessor som ikke har vært tilgjengelig på det norske markedet.

Det har senere kommet en nedskalert modell – Datasat RS10. I tillegg har Auro selv produsert en receiver for hjemmemarkedet, med navnet AUGIRA. Også denne har en relativt høy prisklasse.

 

Det så en stund til at Dolby ikke ville være så aktiv i denne formatkampen. Men nå har de plutselig dukket opp som troll av eske, og i løpet av få dager er det lansert surroundreceivere i main-stream segmentet fra både Denon og Onkyo. Vi befinner oss selvfølgelig over budsjettklassen her, men likevel i svært moderate prisklasser.

Dolby Atmos har inntil fire høydekanaler, man kan i likhet med Auro-3D fungere i konfigurasjoner der det bare er to høydehøyttalere. Derimot mangler hjemmeversjonen av Atmos den sentrale høydekanalen som Auro-3D kan settes om med – den såkalte «The Voice of God». Det er ellers interessant å merke seg at systemer med Dolby Atmos gjerne blir definert som f.eks. 7.2.4, der det siste sifferet står for antall høydekanaler. Dette som alternativ til 11.2, som man kunne forvente.

Onkyo har nettopp annonsert to modeller med Dolby Atmos. Det er snakk om modellene TX-NR1030 og TX-NR3030. Du kan leser mer om disse modellene her.

Også Denon har kommet med forvarsel om 3 nye modeller med Dolby Atmos. Vi snakker om AVR-X4100W, AVR-X5200W og toppmodellen AVR-X7200W. Les mer om de kommende receivermodellene fra Denon her.

 

 

Auro 3D

Du kan se en video om AUro-3D, der CEO i Auro Technologies Wilfried Van Baelen forklarer mer om Auro-3D.

Les mer hos Auro-3D hos Auro technologies.

 

 

Dolby Atmos.

Onkyo har laget denne videoen om Dolby Atmos:

 

 

Les mer om Dolby Atmos hos Dolby

Lest 4976 ganger Sist redigert fredag, 25 juli 2014 07:19
Karl Erik Sylthe

Webredaktør i Audiophile.no