Sunday, 17 September 2023 13:30

STEREO 70s - ny interessant Stereo AV-receiver fra Marantz Featured

Written by

 

Marantz har lansert en ny forsterker i den nye designlinjen som ble introdusert for tre år siden. Denne gangen er det ikke bare et nytt produkt, men også en ny produktkategori som avspeiles i navnet STEREO 70s.

Enkelte HiFi-nyheter er mer spennende enn andre, og Marantz sin nyhet denne gangen er definitivt mer interessant enn produktnyheter flest. Det vil si - egentlig er ikke STEREO 70s så grunnleggende ny som man kanskje kan få inntrykk av ved første blikk, for den har en forgjenger som deler mye av det samme konseptet. Og også den skrev vi om da den kom for fire år siden i en innpakning som da var velpløyd mark for Marantz. Vi snakker selvfølgelig om Marantz NR 1200, som vi skrev om da den ble lansert samtidig med Denon sin DRA-800H. For de var begge noe så sjeldent som AV-receivere i stereo.

Stereo AV-receivere fra Denon og Marantz

For på samme måte som Denon DRA-800H nettopp ble erstattet av den nye DRA-900H for få uker siden, har nå Marantz NR 1200 fått sin erstatter i STEREO 70s. Og at disse modellskiftene kommer såpass synkront både denne gangen og da de respektive forgjengerne ble lansert i 2019, er selvfølgelig ingen tilfeldighet – Denon og Marantz er som kjent fettere i det store HiFi-universet, og har samme eiere.

Men likevel er det et veldig mye mer pirrende modellskifte vi er vitne til hos Marantz enn hos Denon. For der DRA-H900 ved første øyekast kan se ut til å være identisk med forgjengeren, har STEREO 70s et helt nytt design med åpenbart slektskap til andre nye modellserier fra Marantz. Og da er det selvfølgelig AV receiver-serien CINEMA, og HiFi-forsterkerserien med benevnelsen MODEL, i inkarnasjonene MODEL 40n og MODEL 30.Mod

STEREO 70s

Modellbenevnelsen STEREO 70s introduserer altså et tredje forsterkerkonsept i Marantz sin nye modell-linje. Og på en måte kan det være fristende å betrakte denne modellen som en slags brobygger mellom CINEMA 70s som vi testet i desember i fjor, og de mer rendyrkede HiFi-forsterkerne MODEL 30 og MODEL 40n, der vi hadde sistnevnte på test for et drøyt år siden.

For Marantz STEREO 70s er både en rendyrket AV-receiver og en stereoforsterker som har klart forbedrede HiFi-egenskaper enn CINEMA 70s. Og de slående likhetstrekkene mellom nettopp CINEMA 70s og STEREO 70s ble klart allerede da jeg så modellnavnet i innbydelsen til den digitale presselanseringen. For i likhet med CINEMA 70s står «s»en for slim også i STEREO 70s.

AV-receiver i stereo

Den første- og kanskje kraftigste indikatoren på at STEREO 70s er en fullblods AV-receiver, er at den har hele 6 HDMI-innganger og en utgang, der sistnevnte også støtter ARC. Den har også to subwoofer-utganger i tillegg til Pre-out for stereoutgangene. De to subwooferutgangene er parallelle, uten individuell prosessering og tilhørende innstillingsmuligheter.

Stereoutgangene kan settes opp med et Highpass-filter, med justerbar delefrekvens på 40/60/80/100/120Hz. Tre av HDMI-inngangene har 8k-kompabilitet, og støtter også 4k/120Hz

En virkelig godbit som STEREO 70s har fått med seg fra CINEMA-serien inklusiv den kompakte CINEMA 70s er en dedikert Pre amp-mode. Denne gir mulighet for å slokke effekttrinnene dersom man benytter en ekstern effektforsterker. Med andre ord vil STEREO 70s kunne konfigureres som en ren stereo forforsterker. Og fordelen med dette er at man unngår forvrengning i forforsterkerdelen forårsaket av et potensielt overstyrt effekttrinn.

STEREO 70s har ellers tre ordinære analoge innganger, i tillegg til en platespillerinngang for MM-pickuper. Av digitale innganger finner vi en coax- og en optisk i tillegg til en USB A-inngang.

Både blåtann og WiFi er på plass i STEREO 70s, og i tillegg til en dedikert hodetelefonutgang på frontpanelet har Marantz åpnet for blåtannstrømming til trådløse hodetelefoner. Dette kan gjøres med alle andre kilder enn blåtann inn fra f.eks. mobile enheter, siden blåtann på enheten bare kan gå i en retning – ut eller inn.

Klasse AB forsterker med HDAM

Det er på forsterkersiden STEREO 70s viser at dette er en forsterker med gode HiFi-ambisjoner, og langt større ambisjoner enn CINEMA 70s har. Effekten er 75 watt pr. kanal i 8 Ohm, 50% mer enn de 50-wattene pr. kanal CINEMA 70s tilbyr i stereo. STEREO 70s er også en klasse AB-forsterker, noe CINEMA 70s litt overraskende også er.

Marantz sitt egne forsterkerkonsept kalt HDAM er også på plass, og også her skiller STEREO 70s seg fra CINEMA 70s. Produsenten mener at fordelene med HDAM er høy slew-rate, lav impedance, mindre forvrengning og at forsterkeren er enklere å tune for produsenten etter egne preferanser

Forsterkerkretsene er ifølge produsenten de samme som benyttes i CINEMA 40.

HEOS

STEREO 70s er en strømmeforsterker, og siden dette er Marantz vet vi at det er strømmemotoren HEOS det er snakk om. Og da vet vi også at det er direkte kompatibilitet med Spotify, TIDAL og DEEZER, og at vi fremdeles må vente litt før Qobuz støttes direkte, selv om man bl.a. kan strømme fra ROON via Airplay. STEREO 70s er i likhet med andre HEOS-enheter Roon Tested, men ikke ROON Ready.

Fjernkontroll

Forsterkeren leveres med en elegant fjernkontroll, som er mer eller mindre identisk med den som leveres med CINEMA 70s.

Tilgjengelighet og pris

STEREO 70s kommer i de samme to fargene som resten av Marantz sin nye serie – gull-sølv og sort. Den skal være tilgjengelig nå i september, og veil. pris er en tusenlapp mer enn CINEMA 70s, 11.449,-.

Les mer om STEREO 70s hos den norske importøren Neby AS

Les mer om STEREO 70s hos Marantz

Read 3277 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.