Wednesday, 19 September 2007 23:00

Bowers & Wilkins´s nye Serie 600

Written by

B&W ligger ikke på latsiden når det gjelder nye høytalerserier og nye modeller. Det lanseres i et slikt tempo at det er vanskelig å følge med i alt det nye. Totalt teller porteføljen nå 16 ulike serier med til sammen nesten 60 modeller! Nylig ble den rimlige Serie 600 lansert. På høy tid vil mange si, da den forrige serien begynte å dra på årene. Men som det sies; den som venter på noe godt venter ikke forgjeves. Aldri før har så god lyd vært tilgjengelig for så lite penger.

 av Trond Sæther, 20. september 2007

Utvikling av høyttalere er snakk om evolusjon snarere enn revolusjon. Den dynamiske høyttaleren slik vi kjenner den i dag, ble først beskrevet og patentert av to ingeniører, Rice og Kellog hos General Electric i 1924. Dette dannet grunnlaget for den første masseproduserte høyttaler; Radiola som ble solgt for 250$, en anselig slump med penger i 1924. Dagens høyttalerelementer er i sin grunnkonstruksjon omtrent identisk med den som ble oppfunnet i 1924.

 Det som har skjedd i de nesten hundre årene etterpå er en nitidig fokus på detaljer, nye materialer og produksjonsteknologi. Resultatet har blitt en stadig raffinering og forfining nesten ikke merkbar fra modell til modell; evolusjon ikke revolusjon, bare masse hardt arbeid. Av de mest aktive og kompetente på dette området har vært Bowers & Wilkins, som gang på gang har maktet å lansere nye høyttalere med stadig bedre lyd til stadig lavere priser. Med sitt ”University of Sound”, besitter B&W noen av de aller fremste utviklingsingeniørene innen akustikk og høyttalerutvikling. Kombinert med et velsmurt produksjonsmaskineri gir dette mye godlyd for pengene. I denne omtalen har vi tatt for oss den største modellen 683, en høy slank gulvstående sak, og den nest minste stativhøyttaleren 685. Dette er den nyeste "budsjettserien" til B&W lansert nå i høst.

Dr. Gary Geaves ved B&W Uinversity of Sound forklarer måling av høytalerelementer.

Helt redesignet

Den nye Serie 600, eller skal vi si 680 serien er totalt redesignet i forhold til den forrige 600S3 serien. At det har kommet til et åttetall etter sekstallet er sikkert ikke tilfeldig for den nye serien har hetet mye av sin teknologi fra den mye dyrere 800 serien. Her er det aller meste nytt, kabinettet er nytt, dog er det et tradisjonelt firkantet kabinett som på forrige 600 serie, elementene er nye og delefilterne er helt omkonstruert. Her får vi full uttelling for den erfaring og rasjonalisering B&W har skaffet seg fra den avanserte og dyre 800 serien. Dette har gjort det mulig å tilby langt bedre elementer også i en slik volummodelle som 600 serien har vært. Kabinettet på 683 er slankere og dypere enn det vi husker fra den tidligere 600 serien. Kabinettet leveres med en ny sokkelplate eller plint som B&W kaller den. Plata er elegant utformet og lakkert i mattsort, og sørger for at ikke bikkja eller de små krapylene velter høyttalerne over seg når det står på som verst i stua. Jeg tviler på at plata har noen lydmessig innvirkning, og jeg brukte høyttalerne uten denne plata under hele testen.

Nye elementer

Det kjente kantløse FST mellomtoneelementet er for første gang benyttet i en høyttalermodell til under 10000 kroner. Dette elementet finner vi i både 683 og i senterkanalen HTM61. I stativhøyttaleren 685 finner vi et nytt oppdatert kevlar bass/mellomtone-element faseplugg og endret oppheng, begge tatt fra signature diamond serien. Det nye elementet gir vesentlig redusert forvrengning ved høye nivåer. Baksiden av elementet er også endret slik at det er åpnere bakover for å hindre uønsket lydfrefleksjon fra opphengskurven og tilbake ut gjennom membranet, resultatet er et åpnere og roligere lydbilde. Et annet vesentlig punkt som bidrar til åpenheten og den reduserte forvrengningen er at elementet har fått en sterkere og fysisk mindre magnet. Også dette er detaljer som er hentet fra de dyrere modellene.

Basselementene i 683 er også helt nye med et kraftigere motorsystem og en helt ny type membrankonstruksjon. Bassmembranen er en sandwich-konstruksjon av aluminium, kevlar og papir. Aluminiumsskiktet ligger fremst og gir basselementene et elegant utseende. Tilsammen gir dette et meget lett og sterkt membran uten tegn til oppbrytning før langt utenfor det benyttede frekvensområdet. Dette er svært viktig for å kunne benytte de nye 1. ordens delefilterne. Også de høyere frekvensene er tilgodesett med et helt nyutviklet diskantelement. Den nye diskanten har en frekensgang som strekker seg over 50 kHz før resonans og oppbrytning skjer. Diskanten i den gamle 600 serien hadde en kraftig resonans like utenfor det hørbare området, og ga en litt metallisk og hissig preg over diskantgjengivelsen. Det nye elementet har en vesentlig glattere og rundere gjengivelse tett på det vi kjenner fra 805S.

Nytt delefilter

De nye høyttalerelementene med utvidet frekvensområde har gjort det mulig å benytte et enklere, og dermed bedre delefilter. Fordi filteret er enklere har B&W kunnet bruke dyrere komponenter uten at dette har økt prisen på det komplette filteret. Dermed har 600 serien fått 6dB/oktav 1. ordens delefiltere for alle elementene. Dette gir den fordelen at lyden fra hvert enkelt element integreres bedre i totalen, uten tendens til ”flerveislyd” som ofte er et problem i treveiskonstruksjoner. Rsultatet har blitt et meget homogen og sømløs overgang mellom de ulike elementene

Lyden

Erfaring fra tidligere tester har vist at høyttalere med FST mellomtone krever laaaang innspillingstid. B&W selv hevder 15 timer, resten er ren ”psykologi” sier de. Min erfaring er at minst 100 timer må til før det løsner skikkelig. Heldigvis var høyttalerne ferdig innspilt da jeg fikk de slik at jeg kunne nyte godlyden med en gang de var pakket ut.

Første kandidat var de store gulvstående 683. Jeg satte de opp i samme rom som jeg har mine 802D slik at jeg kunne foreta en direkte sammenligning. Jeg ble nokså lang i maska når jeg satte på Kari Bremnes Løsrivelse. Litt kjedelig vil mange si, men det er viktig med kjent materiale når man sammenligner ulike hifi-produkter. Nok om det. Kunne de virkelig stemme at denne lyden kom fra et par høyttalere til under 10000 kroner!!?? Første inntrykk var at dette var 90% av lyden for bare 10% av prisen! Lydbildet stod knivskarpt tegnet med et enormt tredimensjonalt inntrykk. Drumboogie fra Erstrand/Domnerus Life is Live er det mest tredimensjonale og livnære opptak jeg kjenner, og lydbildet her var utrolig transparent med sterk følelse av akustisk tilstedeværelse.

Serie 683 ga et lydbilde som var tett på mine mye dyrere 802D! Dette skyldes nok i stor grad FST mellomtonen og det forbedrede delefilteret med første ordens deling mot diskanten. Dette gir en sømløs overgang til de høyere frekvensene, med et meget homogent og rolig lydbilde som resultat. Etter flere runder med varierende programmateriale ble inntrykket litt mer nyansert etter hvert. Det ble raskt klart at disse høyttalerne har fått en mer ”rocka” og ”oppjazzet” avstemning en de mer korrekte og saklige storebrødrene i 800-serien.

Bassen er ikke så tørr og velkontrollert og det er en viss farging av lyden i det øvre bassområdet rett under overgangen til mellomtonen, der blir det straks mer kontroll over sakene. Samtidig gjør dette at høytalerne blir litt morsommere å høre på og svært lette å like ved første lytting. Det begynner ganske raskt å rykke til i taktfoten når lydnivået økes til behagelig lyttenivå. Til litt mer kritisk lytting foretrakk jeg de medfølgende skumpluggene. Disse demper den litt for ivrige bassen, og bringer mer ro og orden over sakene, slik vi kjenner B&W fra før; som en saklig og korrekt brite. Med bassporten helt plugget igjen er det fortsatt en tendens til en overivrig og litt ukontrollert øvre bass. Noe jeg først og fremst tror kommer fra et litt for lite dempet kabinett. Kjenner jeg folkene på B&W rett, så er dette gjort med hensikt nettopp for å få frem en litt "rocka" høyttaler som appellerer til et bredt publikum. Likevel har de greid å opprettholde det fantastisk livnære og tredimensjonale lydbildet som ofte kjennetegner gode liveopptak.

Vanvittig mye for pengene!

Haka kom om mulig ennå lenger ned da jeg koblet opp de små 685 stativhøyttalerne. Disse er på størrelse med en litt stor skoeske og koster bare litt over 4000 kroner. Lydsignaturen er tett opptil de mer enn dobbelt så dyre 683. B&W har fått det meste til å stemme på 685, også det flotte tredimensjonale lydbildet. 685ene er ikke fullt så åpne og fine i mellomtonen som 683 med sin FST mellomtone, men til gjengjeld så har ikke 685 den samme fargingen i øvre bass som 683. Likevel har også 685 en litt rocka avstemming som gjør den utolig morsom å høre på. Jeg hadde flere på besøk i lytterommet under lyttingen på den nye 600 serien, og folk trodde jeg tullet når jeg kunne fortelle at lyden kom fra et sett høyttalere til bare litt over 4000 kroner.

 

Oppsummering

Etter et par uker med 683 og 685 i lytterommet, er jeg mektig imponert over hva B&W har fått til med disse høyttalerne. God lyd er vel i og for seg ikke noe nytt fra B&W, som alltid har levert godlyd koste hva det koste vil. B&W har gjort de mest ekstreme stunt, som å lage den sinnsykt dyre håndbyggde Nautilus, alt sammen for å oppnå perfekt lyd, koste hva det koste vil. Disse stuntene har gitt innsikt og kompetanse i hva som skaper god lyd. Det er disse kunnskapene som har gjort det mulig for B&W å lansere den nye Serie 600. Aldrig har så god lyd vært tilgjengelig til en så lav pris!

Å sammenligne med B&W´s dyrere modeller med lignende elementer og bestykning, f.eks. 803D er vel ikke helt rettferdig, og kanskje også en tanke usakelig. Det er helt klart bedre lyd i 803D enn i 683, men med tanke på at prisen ligger under 20% av det 803D koster, så er det nesten utrolig at det nesten bare er et enklere høyttalerkabinett du får når du kjøper 683. Godlyden får du med til 90%, så får du selv avgjøre om de siste 10% med godlyd er verdt 50000 kroner ekstra. B&W har med denne serien laget høytalere som er drivende gode. Til prisen, så er dette nesten for godt til å være sant. Det er bare å stille seg i kø hos HIFI-Klubben for å bestille, jeg regner med at køen allerede er lang.

 

 

Priser:

DM 683: 9996,- Kr pr. par

DM 685: 4296,- Kr pr. par

 

 

 

Importør/forhandler:Hifi-Klubben

Produsent:Bower & Wilkins

Read 9365 times
Trond Sæther

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
More in this category: « Cabasse XI Bose 901mk VI »