Saturday, 24 January 2004 23:00

STAX SR-007 SYSTEM

Written by

Dette settet består av SR-007 Omega II hodetelefon og SRM-007t balansert rørforsterker og strømforsyning. Med en prislapp på 39000 kroner er dette sannsynligvis verdens dyreste hodetelefon. Man kan spørre seg om det har noe for seg å legge så mye penger i en hodetelefon. Svaret på dette spørsmålet er i mitt tilfelle at jeg ikke vet om noe annet audioprodukt som gir like mye godlyd for 39000 kroner som dette dyreste settet fra Stax.av Trond Sæther, 25.januar 2004


FAKTABOKS
SRM-007t forsterker
• Balansert rørforsterker, DC-koblet
• Frekvensområde: DC-70kHz +0, -1.5 dB
• Utgangsnivå: 340 Volt rms
• Polarisasjonsspenning: 580 Volt DC
• Forvrengning: 0.01%
• Innganger: RCA 2 stk, XLR 1 stk.
• Rør: 6FQ7/6CG7 4 stykk

SR-007 Omega II Hodetelefon
• Elktrostatisk hodetelefon, åpen push-pull type
• Frekvensområde: 6Hz - 41kHz
• Lydtrykk: 100dB/100Volt rms
• Polarisasjonsspenning: 580 Volt DC
• Vekt: 365g


Design
At dette settet er noe for seg selv, skjønte jeg når jeg pakket opp selve hodetelefonen. Den kommer pakket i en utrolig lekker aluminiumskoffert, som alene sikkert koster det samme som en mer ”normal” hodetelefon.

Materialvalg, tilpassning og detaljer er nydelig utført og det oser kvalitet lang vei. Selve hodetelefonen er ganske stor, med en vekt på 365 g er den også blant de tyngste. Hodebøylen og de store behagelige putene, som slutter tett om øret, gjør at SR-007 likevel er meget behagelig å ha på, selv ved lengre lyttesesjoner. Den tilhørende forsterkeren SRM-007t, er også nydelig utført, selv om designet ikke er det aller nyeste. Knapper og spesiellt volumkontrollen har en presis og silkemyk følelse. Kabinettet er laget i aluminium, og gir meget god skjerming mot innstråling av enentuell elektrisk støy

Oppkobling og bruk
Hodetelefonen SR-007 er forsynt med en spesiell seks-pinns plugg som bare passer i Stax’ hodetelefonforsterkere. Kjøper du en slik hodetelefon, må du også kjøpe en av flere ulike modeller tilpassede forsterkere fra Stax. Til den dyreste hodetelefonen SR-007, finnes det to ”anbefalte” valg av forsterkere. SRM-007t som er en balansert rørforsterker, eller SRM-717 som er en balansert transistorforsterker. SRM-717 er et par tusen kroner rimligere enn SRM-007t. Det finnes også en single-ended rørforsterker, SRM-006t som Arve testet i juni 2003.

På fronten av SRM-007t er det mulighet for tilkobling av tre sett hodetelefoner. To av disse er av PRO-type (580 Volt bias), mens den tredje er av Normal bias (230 volt) for bruk sammen med Stax’ gamle modeller hodetelefoner. Pluggene er utformet slik at det ikke er mulig å kobble en gammel hodetelefon til PRO-utgangen, men det omvendte er mulig.På baksiden er det to sett med gullforgyllte RCA kontakter, og et sett med XLR kontakter. At forsterkeren er forsynt med to sett innganger gjør den perfekt til kritisk lytting og A/B-test av flere kilder eller om man ønsker å lytte på to sett med kabler.De fire rørene i SRM-007t gir fra seg mye varme, så etter et par timer er toppen av boksen varm som en kokeplate, så vær nøye med god ventilasjon.

Lyden
Med en så høy prislapp, så er forventningene til lyden skyhøye. For at ikke noe skulle kunne forstyrre lyden, koblet jeg SRM-007t rett på utgangen av TriVista SACD uten noe forsterker i mellom. TAA Import hadde sendt med et sett WireWorld kabler til 20000 kr for et par på en meter, så forbindelsene skulle være de aller beste.

Først ut var som alltid, ”Syk pike” på Kari Bremnes’ Løsrivelse , og jeg skal si det ble hakeslepp. Slik hadde da aldri Kari Bremnes hørt ut før ? Lyden var svært direkte og luftig men et hav av mikrodetaljer som jeg aldri har hørt via høyttalerne før. Borte var all tendens til skarpe s-slyder som jeg ofte har tilskrevet opptaket. På Patricia Barber Cafe Blue på SACD fra MobileFidelity kan s-lyder være svært fremtredende over enkelte høyttalere, og jeg har alltid tilskrevet dette opptaket med allt for kort avstand til mikrofonen. Stax-settet viste med all tydelighet at det ikke var noe galt med opptaket!

SRM-007t/SR-007 bød på den luftigste, mest detaljrike og mest forvrengningsfrie lyden jeg noen gang har hørt, og dette settet kan spill høyt, meget høyt, farlig høyt! Her er det grunn til å komme med en advarsel. Siden lyden er så ren, merker du ikke at du spiller for høyt, så vær forsiktig med volumkontrollen. Det er ikke nødvendig å skru opp for å få med seg alle detaljer. Tvert imot her kommer alt med selv på lave nivåer, slik at det er mulig med lyttesesjoner på flere timer uten å bli ”trett” i ørene.

Hodetelefonenes frekvensområde strekker seg helt fra 6 Hz til over 40kHz. At nedre grensefrekvens bare er 6 Hz gir en meget fin dypbass gjengivelse, men jeg savnet sparket i mellomgulvet. Etterhvert som jeg levet meg inn i musikken var dette er også det eneste som røpet at jeg lyttet til hodetelefoner.

Oppsummering
Etter vel fire uker med SRM-007t/SR-007 har jeg lært å sette stor pris på dette fantastiske settet fra Stax. Lyden slår alt jeg har hørt tidligere og gir en meget gjennomsiktig lydgjengivelse der alle detaljer i musikk og opptaksstudio blottlegges og avsløres som om det var brukt en akustisk ”lupe”.  

Mer informasjon
Nesten 40000 kroner er vanvittig mye penger for en hodetelefon, og du skal virkelig ha bruk for et slikt ”instrument” for å kunne forsvare en slik pris. Setter du pris på timer med uforstyrret godlyd i aller ypperste klasse, samtidig som du vil unngå å forstyrre naboene, er dette tingen for deg. Å finne tilsvarende lydkvalitet i et sett høyttalere tviler jeg på er mulig selv til ti ganger prisen. For meg vil dette for ettertiden være referansen som alt annet måles mot.

www.lyrichifi.no

Sist oppdatert : 26.09.2004 17:46:45

Read 6625 times
Trond Sæther

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.