Wednesday, 21 September 2005 23:00

Classe Delta CA-5200/SSP-600 High End Hjemmekino

Written by

Denne gangen har vi fått tak i riktige godsaker fra aller øverste hylle i hjemmekinoavdelingen. Den skandinaviske importøren av Bowers & Wilkins har lånt ut Classe’s nye THX-godkjente surroundsett i Delta serien, effektforsterkeren CA-5200 på 5X200 watt, og prosessor/forforsterkeren SSP-600. SSP-600 er en balanset utgave med 7.1 utgang, og decoding av ”alle” surroundformater.

 

 

Trond Sæther 22.09.2005

At B&W med sitt kjøp av den Canadiske audioprodusenten Classe, mener alvor innen high-end segmentet, har vi visst lenge. Classe elektronikk er alltid med over alt når B&W presenterer sine høyttalerprodukter.  Tidligere har vi hørt på den svindyre Omega-serien under en presentasjon av Nautilus 800, og under et besøk hos B&W i Brighton for snart to år siden fikk vi en liten "sneak preview" av den nye og rimeligere Delta-serien.

High End 2005 i München, så jeg produsksjonsutgaven disse produktene for første gang. Spesifikasjon, design og lytteintrykk fra denne messa, gjorde at jeg umiddelbart undersøkte muligheten for å lånet et slikt sett for testing. Med god hjelp fra B&W Scandinavia, kan vi som første hifi magasin i Norge bringe en omtale av dette lenge etterlengtede settet.

 

 

 

Form, fit and function

Mottak, utpakking og oppsett av Classe settet viste med all tydelighet at Clase mener alvor innen high end. Her er alle detaljer på plass, emballasjen i plastbelagt og meget kraftig papp, signaliserer med en gang at inni esken befinner det seg noe spesielt.

Etter fjerning av flere lag med plast, papp, isolasjonsmateriale og tøyposer, kommer godsakene til syne. Emballasjen må sies å være av ekstremvarianten. Jeg tipper du kan lempe den 60 kilo tunge effektforsterkeren av en trailer i fart uten at innholdet tar skade!

Effektforsterker CA-5200 og prosessoren SSP-600 har selvfølgelig matchende design og finish. De kraftig avrundede hjørnene gir Delta-serien et helt spesielt utseende. Utførelsen i børstet sølvfarget aluminium er meget pen og forseggjort. Det er ingen skarpe kanter alt er fint avrundet. Alle synlige skruer er av umbraco-type, og er perfekt freset ned i aluminiumsplatene helt i plan med overflaten.

Spesielt for prosessoren SSP-600 er den meget enkle betjeningen via den store LCD-skjermen med touch-betjening. Symboler og menyer er enkle og informative slik at brukermanualen blit nesten overflødig. Dette er en brag i seg selv for et såpass komplekst produkt som SSP-600. Classe har her lagt store resurser ned i å lage og å presentere et produkt med lav "nerde-faktor". Samtidig er det ikke ofret noe når det gjeldet å skape ekte high end lyd.

Ofte har high end utstyr et visst "hjemmesnekret" preg, ofte fordi små produksjonsserier ikke tillater at avanset montasjetekikk tas i bruk. Så ikke på Classe. det eksemplaret av SSP-600 jeg mottok hadde serienummer 245, altså langt fra noe volumprodukt. Likevel har Classe evnet å skape finish, design og betjening der det er absolutt ingen ting å sette fingeren på. Dette er helt enkelt det beste jeg har sett av design i kombinasjon med enkel betjening og funksjonalitet!

 

 

Laaang inspilling

I manualen til CA-5200 er det tatt inn et avsnitt der det står at effektforsterkeren krever lang inspillingstid. Dette ble også understreket av Ole Vidar fra B&W Scandinavia da han sendte oss sakene. Manualen sier at det trengs så mye som 300 timer før CA-5200 kommer helt i ”godlynne”. Jeg stillte meg i utgangspunktet noe skeptisk til dette, men etter endt testing kan jeg bare bekrefte dette.

Da jeg første gangen koblet opp CA-5200 sammen med Arild fra Hifi-klubben i Trondheim, ble det hele en stor skuffelse. Det låt ganske uengasjert og innelukket. Det eneste som var på plass fra første stund var et hav av krefter i de nedre oktaver. Vekten på 55 kilo netto, vitner om en strømforsyning som er mye større enn det som er nødvendig for 5x200 watt. Dette merkes med en gang og CA-5200 vil ikke ha noen problemer med å drive selv den mest krevende høyttalerlast.

Etter råd fra Ole-Vidar i B&W, lot jeg hele stasen stå på kontinuerlig i de vel fire ukene jeg hadde settet på lån. Allerede dagen etter, kunne jeg merke stor forskjell på lyden, senere ble endringen mer og mer gradvis, men for hver dag som gikk ble lyden litt mer polert. Arlid fra Hifi-Klubben var innom på nytt etter et par uker, og kunne nikkende bekrefte at nå låt det som søt musikk, slik han hadde forventet.

Aldri tidligere har jeg opplevd en så stor endring over så lang tid som med CA-5200. I løpet av to uker forandret den helt karakter fra å være en kjedelig og uengasjert musikkformidler, til å plassere seg helt oppe i toppen blant de beste effektforsterkere. Kjøper du en CA-5200 og er skuffet over lyden første kvelden, så ikke fortvil, gi den en uke eller to, så ordner det seg helt sikkert!

Selv om samme notis er tatt in i manualen til SSP-600, merket jeg her ikke samme endringen i lyden over tid som på CA-5200. Begge enheter ble kryssjekket med annen forforsterker/prosessor og effektforsterker under veis for å følge utviklingen i lyden.

SSP-600

SSP-600 er bygget rundt en Digital Signal Prosessor (DSP) plattform fra Motorola’s DSP 563XX familie. DSP563XX familien har fått en meget god mottakelse hos audioprodusenter verden over, og brukes i svært mange sourround prosessorer, blant annet i produkter vi tidligere har testet fra Thule og Parasound.

Fordelen ved å velge en DSP i 563XX familien er de enorme resursene Motorola har lagt ned i utvikling av firmware. Dette sikrer at alle tenkelige surround formater er tilgjengelig til enhver tid via oppdateringer.

Støttede formater:

  • Dolby EX
  • Dolby Digital 5.1
  • Dolby Pro Logic
  • Dolby Pro Logic II
  • DTS-ES Discrete
  • DTS-ES Matrix
  • DTS 3/2/1DTS Neo:6
  • PCM
  • THX Ultra2
  • 24bit/96kHz digital PCM

 

Den enkle betjeningen via frontpanelt med touch display er allerede nevnt. Oppsettet av SSP-600 forenkles ytterligere ved hjelp av den medfølgende målemikrofon og den innebygde automatiske kalibreringen av lydnivå og avstand fra lytteposisjon til hver enkelt høyttaler. Kalibreringen er enkel og rask, og gir et resultat som i de fleste tilfeller er ”perfekt”, kun små justeringer opp eller ned i nivå på enkelte kanaler var nødvendig. Avstanden til hver høyttaler var korrekt på første forsøk.

SSP-600 inneholder mye elektronikk for videoformatkonvertering og svitsjing av ulike videokilder. Disse funksjonene ble ikke testet under utprøvingen fordi det på tilkoblet DVD (Denon DVD AX1V) ble benyttet HDMI tilkobling.

På dette området er det ulik filosofi i USA og i Europa. I USA er det vanlig med flere videokilder med ulikt format, både fysisk (BNC, RCA SVIDEO) og elektrisk (Composit, komponent, RGB, SVIDEO). I Europa er det mest vanlig med Scart-kontakt med RGB signal, noe som i stor grad overflødiggjør konvertering og svitsjing av videokilder. Det siste året har DVI og HDMI blitt meget vanlig på både DVD-spillere og på de fleste Plasma/LCD TVer, selv i rimeligere prisklasse.

Oppkobling og kalibrering er raskt og greit unnagjort på godt under timen, og det var klart for mange timer i godstolen både med og uten bilde, i stereo så vel som multikanal.

Lyden

Under den fem uker lange testperioden benyttet jeg min Musical Fidelity TriVista 300 integrerte forsterker både som forforsterker for CA-5200 og som effektforsterker mot SSP-600. Det var dermed mulig å foreta direkte sammenligning mot den innebyggde effekt- og for-forsterkeren i TriVista 300, som begge er helt i referanseklasse.

CA-5200 klarte denne testen med glans etter den nevnte innkjøringsperioden. Telarc’s SACD ”Super bass II” med blandt annet Ray Brown på akustisk bass, er en brutal test når det gjelder tredimensjonalitet og evnen til å skille ulike instrumenter og utøvere fra hverandre. Et par runder med denne plata viste klart og tydelig at CA-5200 får mer en godkjent på dette punktet.

Om ”Super bass II” er en brutal test på tredimensjonalitet, er Tjaikovsky’s 1812 overtyre fra samme plateselskap, en like brutal test på dynamikk. Under dette opptaket er det benyttet ekte kanoner med svartkrutt. Et slikt smell inneholder frekvenser opp mot 10 kHz ved fullt nivå, samtidig som opptaket strekker seg nedover til 6Hz. Her smeller det så det virkelig lukter svartkrutt! Dette taklet CA-5200 på en fremragende måte, og mistet aldri kontrollen over de tilkoblede Nautilus 802D høyttalerne, selv om CA-5200 slapp opp for ”gamp” noe tidligere en den nesten dobbelt så kraftige TriVista 300.

Dette plasserer CA-5200 helt oppe i toppen blant de beste effektforsterkere, den tåler godt sammenligning med det aller meste.

SSP-600 er også et fremragende og velkonstuert produkt, som surround prosessor ”kan” den alt. Den plasserer seg prismessig og funksjonsmessig i samme klasse som Parasound C1/C2, Sunfire Grand Cinema og Krell, og står seg godt i sammenligning med andre i samme klasse. Lyden er lett å like, luftig og detaljert, men den mangler de siste nyanser i mellomtone og diskant til å nå opp i samme klasse om den matchende CA-5200.

 

Specifications CA5200 
Specifications SSP-600

 

 

 

Importør: HIFI-Klubben

 


Sist oppdatert : 22.09.2005 20:56:29
Read 6022 times
Trond Sæther

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.