Friday, 04 February 2005 23:00

Denon DVD-3910 - på langtur

Written by

I høst hadde jeg Denon sin modell DVD3910 på en lynvisitt ei helg, og den viste meget lovende takter. Senere har spilleren vært på en lengre utprøving, og denne omtalen er en utdyping og et supplement til ”en første prøvekjøring”, som du kan lese her.

Av Karl Erik Sylthe, den 15.02.05

Ok, hva er det egentlig vi har her?

DVD-3910 kan for enkelte kanskje ved første øyekast fortone seg som ”just another DVD-player”, i et marked som etterhver oversvømmes av spillere. Fra Rimi sine noname-spillere som du kan raske med deg for noen noen hundrelapper mens du likevel skulle ha et glass pesto-saus og en loff, til ekstrem-highendspillere med prislapp som nærmer seg sekssifret beløp.

imageBut make no mistake - DVD-3910 er et fyrtårn. 

Prismessig ligger den med sine 10 lapper såpass høyt at man definitivt har ristet av seg husholdningsmarkedet – dette er ikke en spiller noen slentrer tilfeldig innom og snapper med seg fordi man skulle hatt en DVD-spiller, nå når alle andre har det. Samtidig er det et prisnivå som er høyst overkommelig for de fleste entusiaster, hvertfall hvis man er villig til å betale litt ekstra for kvalitet.

Den er også et fyrtårn av en annen grunn. Det er en universalspiller som takler alle lydformater, og selv i 2005 er det faktisk ganske magert med universalspillere. Denon, Pioneer, Marantz, Onkyo og Yamaha er de japanske produsentene som tilbyr dette, men i det prissegmentet vi befinner oss her er uvalget svært tynt. De fleste modellene befinner seg enten i lavere pris- og kvalitetsnivå, eller så er det stort sett snakk om spillere til langt høyere pris.

Og flertallet av spillerne har tatt snarveier der DVD-3910 oppfyller de spesifikasjonene man bør kunne forvente av en kvalitets-universalspiller.

Hva er det så DVD-3910 har å by på?
På Audio-siden er det naturlig å ta ugangspunkt i DVD-2900, selv om DVD-3800 er et kanskje riktigere utgangspunkt må mange måter. DVD-3910 kan selvfølgelig tilby alt det DVD-2900 hadde. Men det er ganske mange oppgraderinger her, og det slett ikke uvesentligheter vi snakker om.

Det første punktet jeg merket meg, er at DVD-3910 har delayinnstilling (kompensering for høyttaleravstand) også for SA-CD. Dette er ingen uvesentlighet, og betydningen er størst for de innspillingene der surroundkanalene inneholder direktelyd. Det er andre spillere som også har denne muligheten, men de fleste vil da konvertere DSD-signalet til PCM.

Det neste framskrittet på DVD-3910 har også spesiell betydning i forbindelse med SA-CD. Vi snakker om en mulighet for +10dB heving av nivået på LFE-utgangen. I min omtale av DVD-2900 skrev jeg ganske uførlig om en del praktiske komplikasjoner omkring LFE-nivå på SA-CD. Og denne muligheten for heving av nivået, som først ble introdusert på DVD-2200, gjør at dette er enklere å håndtere. Denon sine receivere har mulighet for en slik heving på den analoge 5.1-inngangen, men de fleste andre produsenter av receivere mangler dette.

En annen stor nyhet er selvfølgelig muligheter for digital overføring av multikanalslyd. Skal denne overføringen skje til Denon sine receivere, er det Denon-link som gjelder. Med mindre man da er lykkelig eier av det nye monsterflaggskipet AVC-A1XV, som har to stk. firewire-innganger i tillegg til Denon-link 3. Denne siste utgaven av Denon-link er også klargjort for SA-CD. Det går for øvrig rykter om at Denon-link 3 vil bli tilgjengelig for DVD-3910 om ikke så lenge, noe som skulle tilsi at også Denon-link kan benyttes til SA-CD for DVD-3910.

På videosiden er HDMI- og DVI-utganger med på å gjøre denne spilleren oppdatert.

Fjernkontrollen er en gammel kjenning fra AVR3803, selvfølgelig ommøblert. Og jeg syns denne er et kratig løftimage sammenlignet med fjernkontrollen til DVD-2900. Bl.a. er responsen langt bedre, og den virker langt mer robust enn den legge fjernkontrollen til DVD-2900. Likevel kunne det vært kjekt å ha bakgrunnsbelysning når lyset dempes og sceneteppet trekkes fra. På en annen side ville jeg da stått i beit for noe å trekke for. Ok, jeg kunne kanskje ha nevnt at subtitles ”on” kan være litt trøblete hvis du ikke passer på å velge det før filmen starter.

Musikk
Under den første korttesten ble spilleren prøvd sammen med AVR3805, i tillegg til en runde sammen med min faste referanse, Yamaha DSP-AZ2. Det eksemplaret jeg har hatt på en lengre utprøving har også hatt en betydelig periode sammen med forsterkersettet Exotik / AV5125 fra Linn. Sistnevnte forsterkersett befinner seg dypt inne i HighEnd-land, og stiller signalkilder på en skikkelig manndomsprøve.

Jeg antydet i min forrrige omtale av DVD-3910 at spilleren viste lovende takter som CD-spiller, og dette har virkelig blitt bekreftet i denne langtesten. Store deler av min CD-samling har hatt en runde (eller fem…) i spilleren, og særpreget ved spilleren har dermed også litt stadig klarere. Dette særtrekket forteller meg at det er en CD-fomidler med utpregede musikalske egenskaper. Og det er spesielt i mellomregisteret at DVD-3910 viser sine aller sterkeste sider. Dette er egenskaper jeg kjenner igjen fra DVD3800, men så vidt jeg kan bedømme (og huske…) har blitt ytterligere forsterket i 3910. Om Denon sin AL Prosessing Plus er ”medskyldig” til dette vet jeg rett og slett ikke, men det er fristende å anta det.

At også HDCD-samlingen skinner spesielt på DVD3910 er vel kanskje ikke så oppsiktsvekkende tatt i betraktning at dekoderen for disse er på plass.

Det kan likevel tenkes at den polerte lydsignaturen 3910 kan tilby ikke passer like godt for alle. Skulle jeg trekke frem et enkelt område der andre spillere kanskje kan tilby vel så bra lyd, måtte det være i bassområdet. Her er det konkurrenter som etter min oppfatning kanskje tilbyr vel så mye ”trøkk”. Om dette er en mer riktig gjengivelse av bassen er jeg ikke i stand til å si, det blir vel nærmest en smakssak. Likevel er jeg ikke i tvil om hva jeg selv vil foretrekke på de anleggene jeg har benyttet den sammen med, og jeg har enda til gode å høre en bedre DVD-spiller for CD-gjengivelse i dette prisleie.

SA-CD er kanskje det mediet jeg har hatt aller størst glede av på DVD-3910. Akkurat det skyldes delvis at min samling med SA-CD er langt større enn DVD-Audio samlingen. Men jeg har også en soleklar oppfatning av at den tidligere omtalte delayinnstillingen for SA-CD har vært medvirkende til at mange av innspillingene har fått et ekstra løft, i tillegg til den generelle kvaliteten denne spilleren kan by på for SA-CD.

Ta for eksempel Bjørk sin siste innspilling Medulla. Denne har en multikanals miks som kan irritere vettet av ihuga to-kanals fundamentalister, med sin utstrakte bruk av surroundkanalene til direktelyd. Men alvorlig talt, når Bjørk først velger å meddele sine ”tu-tu” parallelt med at hun synger hovedstrofer på det sitt langt mer forståelige islandsk, hva er vel da mer naturlig enn at disse ”tu-tu” later til å komme fra et sted inne i hodet. Dette er faktisk ganske spooky, og kan overhodet ikke gjengis like virkningsfullt via en spiller uten riktig korrigering for høyttaleravstand. Med mindre du da er blant de ytterst få som har mulighet for å plassere samtlige høyttalere med eksakt lik avstand til lytteposisjon. Jeg er det ikke… 

Også ”4 generations of Miles” fra Chezky er en innspilling av en slik karkater at egenskapene hos 3910 virkelig trer frem. En utpreget klubbatmosfære gjengis mer virkningsfullt enn jeg har hørt på noen annen DVD-spiller gjennom de analoge utgangene. Bare den rene CD- /SACD-spilleren SCD-XA9000ES fra Sony var i overkant, og denne koster over 30 lapper.

Videogjengivelsen fra Denon DVD-3910 er virkelig glitrende, og skiller den klart fra rimeligere- og eldre modeller. Selvfølgelig gjelder dette ved bruk av DVI-utgangen, men også fra de analoge utgangene er det virkelig klasse over bildet. Jeg må innrømme at mine referanser for de dyreste spillerne på video-siden er noe begrenset, spesielt siden de fleste spillerne har blitt testet mot bruk av TV, mens denne har fått prøve seg mot min relativt nyervervede Infocus SP4805. Derfor er jeg fritstet til å også vise til utenlandske tester , som bekrefter at DVD3910 leverer bilder helt i toppsjiktet, uansett prisklasse!

Drivverkstøy var et tema på mitt testeksemplar av DVD-2900. På det første eksemplaret av 3910 var det totalt fraværende, mens ”langtest-eksemplaret” har en svakt hørbar summelyd fra lytteposisjonen i ”mute” ved spilling av CDer, mens den overhodet ikke er hørbart sammen med lyd fra høyttalerne. Klart godkjent.

Konklusjon
Det svært positive førsteinntrykket fra kort-testen er altså opprettholdt etter en lengre periode sammen med DVD-3910.

Vi snakker om en formidler av CDer som nesten kan hamle opp med dedikerte CD-spillere i samme prisklasse, selv om den vektlegger enkelte aspekter litt annerledes enn enkelte av konkurrentene. Vi snakker også om en gjengiver av SA-CD og DVD-audio som overgår det jeg har hørt tidligere i noenlunde samme prisklasse. Og vi snakker om en videogjengiver som knapt har en utfordrer til denne prisen. Som ren bonus veier den bortimot det dobbelte av konkurrentene. Nevnte jeg at den har fått drivverket fra toppmodellen DVD-A11?

Som jeg sa innledningsvis – dette er et fyrtårn!

Pris: Kr. 9 998,-

Importør:Hi-fi Klubben

Mer informasjon

Read 11398 times
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.