Wednesday, 16 June 2021 09:28

Sonus Faber sin LUMINA-serie kompletteres med to nye modeller

Written by

Sonus faber lanserer to nye modeller i den ellers ganske ferske LUMINA-serien. Det dreiere seg om stativhøyttaleren LUMINA II og den nye topmodellen i serien – LUMINA V

I september i fjor lansert Sonus Faber den nye innstegsserien Lumina, og vi skrev om det her. I den artikkelen forklarte vi også om det ordspillet som ligger i navnet på denne serien. Fort selv om LUMINA som kjent betyr lys, har Sonus Faber også delt opp ordet i LU for lukeriøs – MI for minimalisme og NA for naturlig. For LUMINA-serien er i likhet med sine mer påkostede slektninger håndlaget på Sonus Faber sin fabrikk i Italia.

Modellene som ble lansert sist høst besto i tillegg til senterhøyttaleren LUMINA Center I av stativhøyttaleren LUMINA I og gulvmodellen LUMINA III. Nå får disse to modellene selskap av større brødre i hver sin kategori.

LUMINA II

Selv om den er minst av nykommerne er den neppe den minst interessante av dem. For der LUMINA I har en begrensning som små stativhøyttalere flest er i størrelsen på basselementet, og dermed vanligvis også dybden på bassen. Som selvfølgelig ikke må forveksles med kvaliteten på bassen. For der LUMINA I tilbyr en 120mm driver for mellomtone og bass har nykommeren og storebror LUMINA II en bassdriver på 150mm – samme størrelse som basselementene i gulvmodellen LUMINA III. Det er i begge tilfeller snakk om en egenutviklet membran i lufttørket cellulosemasse. Diskanten er den samme som på øvrige modeller, en 29mm DAD silkedome.

Denne økningen i membranstørrelse på basselementet har resultert i en oppgitt frekvensrespons som strekker seg 10Hz dypere enn hos LUIMINA I. Delefrekvensen ligger på 1800Hz, og høyttaleren har en moderat følsomhet med sine 86dB. Nominell impedans er 4 ohm.

LUMINA II er tilgjengelig i fargene Sort Piano, Valnøtt og Wenge. Anbefalt pris er kr. 11.990 i alle utførelser, to tusenlapper mer enn LUMINA I.

LUMINA V

Dette er i likhet med gulvmodellen LUMIN III som ble lansert sist høst en 3-veis konstruksjon. Og også på denne modellen har Sonus Faber økt størrelsen på basselementene, fra 150mm på LUMINA III til 165mm på LUMINA V.

Kanskje like interessante nyvinninger på LUMINA V er at de introduserer Sonus Faber sitt tradisjonsrike lutt-formede kammer som deler kabinettet i en egen kammer for diskant og mellomtone. Samtidig skal det bidra til å øke stivheten i konstruksjonen, og redusere faren for stående bølger

Nytt er også et «Hybrid IFF – Paracross Solution» delefilter, som skal kombinere «Interactive Fusion Filtering», med «Paracross Topologi», som first ble introdusert i Maxima Amator. Og hvis jeg skulle bli bedt om å forklare dette delefilterkonseptet mer i detalj, ville jeg trolig begynne å flakke litt med blikket.

LUMINA V har en oppgitt følsomhet på 90dB, og også den har en nominell impedans på 4 ohm. Den er oppgitt å strekke seg ned til 38Hz i bassen.

Også LUMINA V er tilgjengelig i fargene Sort Piano, Valnøtt og Wenge. Anbefalt pris er kr. 27.990 i alle utførelser.

Les mer om LUMINA II hos Mono AS

Le mer om LUMINA V hos Mono AS

Les mer om LUMINA II hos Sonus Faber

Les mer om LUMINA V hos Sonus Faber

 

Last modified on Wednesday, 16 June 2021 09:40
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.