Tuesday, 22 September 2020 16:48

Sonus faber Il Cremonese ex3me

Written by

I 2015 lanserte Sonus Faber høyttaleren Il Cremonese i den prestisjefylte Homage-serien. Denne modellen hentet sitt navn fra en av Stradivarius sine presisjefioliner fra 1715. Nå lager Sonus Faber en ekstremvariant av denne modellen, der de har hentet elementer fra stativmodellen Ex3ma fra 2014.

Vi presenterte den nye Il Cremonese i oktober 2015 da den ble lansert som siste tilskudd i Homage-serien. Og da Mono AS arrangerte en demo hos Kontrapunkt i Vibes Gate på Majorstuen stilte vår utsendte medarbeider Morten opp og lagde en flott reportasje av denne eventen, der den fikk spille sammen med REF 6 forforsterker, som også ble lansert i oktober 2015, samt effektforsterkeren GS 150. Også i Munchen 2019 fikk vi et fornyet treff med dette høyttalerparet, og også der var det rigget opp sammen med et forsterkersett fra Audio Research.

Il Cremonese ex3me

Nå lanserer altså Sonus faber en ekstremvariant av disse høyttalerne, modeller som allerede på forhånd ligger i samme prisklasse som en litt forsiktig Audi e-tron. Og for å oppnå dette har Sonus faber hentet elementer fra en annen referansehøyttaler. I 2014 lanserte Sonus faber en annen jubileumsmodell. Ex3ma var enda litt mer kostbar enn Il Cremonese, og var en fornyelse av modellen Extrema fra 1991, og ble bare produsert i 50 eksemplar.

Berylium DLC tweeter

Et av elementene som er hentet fra Ex3ma i Il Cremonese ex3me er diskanten som er laget i Berylium DLC. Dette er det tradisjonelle Berylium-materiale som har blir forbedret ved å tilføre en DLC-behandling, der DLC står for Diamond Like Carbon. Dette skal ifølge Sonus faber endre de mekaniske egenskapene til Berylium, mens massen skal være ganske uendret. Dette skal føre til at membranen med Berylium DLC skal ha økt stivhet, mens resonansfrekvensen er løftet til 35kHz

Uendrede mellomtoner

Mellomtonen drives frem av 180mm membraner, som er uendret fra de opprinnelige Il Cremonese. De har membraner som består av cellulosemasse blandet med Kapok, Kenaf og andre naturmaterialer.

Mellombasser

De to 180mm bassene i Il Cremonese ex3ma er montert i et eget akustisk kammer, og har egne nedovervendte «Stealth reflex» kanaler.

Dypbass

Dypbassen har to sidemonterte elementer i hver høyttaler, og de er konstruert spesielt for denne modellen Membranen er laget av nanokarbonfiber. Dette er et materiale som både er valgt for strukturell stivhet, samtidig som det har en link til mellombassen i LE-modellene Ex3ma. PÅ samme måte som mellombassene er også dypbassene montert i et eget akustisk kammer. Med sine egne refleks-kanaler.

Spesifikasjoner for Sonus faber Il Cremonese ex3ema

 • 3,5-veis gulvhøyttaler
 • 30 mm Berillium DLC-diskant (neodym magnet)
 • 180 mm Ultradynamisk mellomtone, cellulose fiber membran
 • 2 stk 180 mm bassenheter, sandwich konstruksjon
 • 220 mm subwoofere med Carbon membran i eget kammer
 • Delefrekvenser: 250, 2500 Hz
 • Frekvensområde: 25 - 35.000 Hz, inkludert Stealth refleks
 • Følsomhet: 92 dB
 • Nominell impedans: 4 ohm
 • Anbefalt forsterkereffekt: 100-800 watt

 • Dimensjoner: 145 x 39,8 x 62,2 cm (høyde, bredde, dybde)
 • Vekt: 84 kg pr stk - netto vekt

 

Prisen for et par Il Cremonese ex3me ligger 58.000 over standardversjonen, og er satt til kr. 588.000,-

Les mer om Il Cremonese ex3me hos Mono.no

Les mer om Il Cremonese ex3me hosa Sonus faber

 

Last modified on Tuesday, 22 September 2020 17:11
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.