Wednesday, 30 April 2008 23:00

HighEnd 2008 i Munchen; Beste lyd

Written by

Etter en hektisk dag på fredag, ble det om mulig ennå mer hektisk på lørdag i jakten på ¨den beste lydopplevelsen på messa. Lørdag var også den store utfartsdagen for publikum, med til tider sterk trengsel og vanskeligheter med å komme til på de mest populære demoene.

Av Trond Sæther 1 mai 2008.

I jakten på den beste lyden ble det raskt klart at høytalere i åpen baffel, dipolhøytalere, elctrostater og andre typer panelhøyttalere utmerket seg i positiv retning når det gjaldt lydkvalitet. Jevnt over så hadde utstillere med denne type høyttalere greid å få til svært god tilpassning til de respektive lytteromene uten for mye problemer ved lavere frekvenser.

Lytterommene var av meget varierende størrelse fra bittesmå på 15-20 kvadratmeter, til store rom på godt over 100 kvaratmeter. Et gjenomgående uheldig trekk på HighEnd messa, er rom med mye glassarealer, stort sett i endene av rommene, og ofte bak høyttalerne. Dette gir store utfordringer for utstillerne, og ofte problemer med skarp og hard lydgjengivelse. Også i her virker det som om åpne høyttalere integrerer bedre med omgivelsene enn sine dynamiske "fettere".

De fleste utstillerne benyttet en eller annen form for akustisk demping og lydbehandling av rommene sine, med varierednde grad av vellykkethet. I tillegg skal du være mer en tålmodig og ha litt spisse albuer om du skal kjempe deg til en bra lytteposisjon. Da hjelper det veldig med presseskilt hengende rundt halsen. Da går det an å være brautende og frekk uten at noen reagerer på det!  MBL spillte på sitt største oppsett med de digre og vannvittig dyre Radialstrahler høyttalerne. Dette er et opsett til godt over 2 million kroner, så det skulle bare mangle om lyden ikke var bra! Dette var en fantastisk maktdemonstrasjon fra MBLs side. Oppsettet spillte brutalt bra, dynanamisk og åpent. etter å ha hørt på MBL på flere ulike messer, slutter jeg aldri å bli fasinert over den fantastisk tredimensjonale og åpne lyden som fyller hele rommet! MBL bassmodul/subwoofer med seks stykk 12 tommer basselementer gir skikkelig trøkk!Quad spillte på sin nylanserte retromodell, laget etter den orignale modellen fra 1957 med noen få forbedringer i komponenter og materialer. elektronikken var fra sveitsiske Nagra. Rørsluttrinn drevet av Nagra CD-drivverk/DAC. Dette oppsettet spillte fantastisk åpent og musikalsk.  Store panelhøyttalere som Magnepan magnestathøyttalere og Martin Logan electrostater var blandt messas beste lydopplevelser med stoooort og åpent lydbilde. Magnepan greide seg bedre enn Martil Logan CLX i bassen, men måtte gi tapt i åpenhet og transparens i forhold til den mye og store Martil Logan CLX.Martin Logan CLX hadde premiære i Europa på HighEnd 2008 i Munchen. Modellen var omfattet av meget stor interesse, og rommet var fyllt til trengsel hele tiden. Det var så mye folk at døra til slutt ble låst, og nye tilhørere ble bare sluppet inn når andre forlot lokalet. Etter å h måttet vente nesten en halvtime, kom jeg til slutt inn, og skjønte med en gang hvorfor trengselen var så stor. dette var bra saker, meget bra, og drevet av McIntosch elektronikk spillte dette fantastisk bra!Snell høyttalere drevet av Marantz forsterkere og SACD spiller, låt også meget skapelig! Spesielt ble jeg imponert over dynamik og punch. Dette oppsettet bød på skikkelg trøkk, uten at det manglet på den mer rafinerte siden av lyden.Danske Lyngdorf viste sine åpne dipolhøyttalere støttet av lekkre subwoofere diskret plassert ved bakveggen. Dette er et anlegg som byr på store kvaliteter både for øye or øre. De åpne høyttalerne er meget smekkre og slanke å se på. I tillegg så låter det fantastisk bra. Det innebyggde romkoreksjonssystemet maktet å fjerne det meste av unoter fra det langt fra optimale demorommet.
And the winner is: Til slutt var det Esoteric elektronikk og Dynaudio C4 høyttalere som gikk av med seieren for beste lyd. Dette spillte så bra at jeg hadde gåshud i flere timer etterpå! Dette til tross for den store glassveggen bak høyttalerne som dekket hele rommets bredde. Dette oppsettet bød på en åpenhet, tredimensjonalitet og romfølelse som jeg aldri tidligere har oppleved noe sted! Gjengivelsen av stemmer og akustiske instrumenter var svært naturlig og silkemykt, med en utrolig ro og stabilitet i lydbildet.


Sist oppdatert : 05.05.2008 23:21:20

Read 8526 times Last modified on Saturday, 29 February 2020 06:34
Trond Sæther

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.