Thursday, 24 April 2008 23:00

Messerapport HighEnd 2008 Munchen

Written by

HighEnd messa i Munchen åpnet dørene i dag tidlig kl 10:00. Denne gangen ennå større og med enda flere godsaker en noen gang tidligere. Messa fyller nå to store haller i to etasjer mot tidligere en hall i to og en halv etasje.

Av Trond Sæther 25 april 2008

High-End messa i Munchen er en av de største hifimessene i Europa, og denne gangen større enn noen sinne. To fulle haller, hver på to etasjer, mot tidligere en hall i to og en halv etasje.

 

Et av flere store vrimleareal med muligheter for en prat med likesinnede, en matbit eller et glass weissbier.

 

iPOD har blitt stuerent i highend-kretser.

Av ternder vi kan registerere er at iPOD nå er alle steds nærværende og regnes som stuerent selv i high-end kretser. "Alle" hadde iPOD docking; B&W, Wadia, MArantz, ja til og med Krell!

B&W Zeppelin iPOD dock og høyttaler. Pent å se på, anstendig lyd.

 

Wadia "highend" iPOD dockingstasjon.

Vinylplater og utstyr selger som aldri før!

Vi kan også avkrefte at rykter om at vinylen skal vrære på vei ut, som døde og maktesløse. Tvert imot det har aldri tidligere vært så mye vinylrigger, RIAA-forsterkere, plater, renseutstyr og pickuper som i år.

På HighEnd's fire-fem platebutikker, gikk handelen med vinyl strykene. Selv om prisnivået var lovelig høyt med 30-35 euro pr plate, så var det til tider kamp om godbitene.

 

SACD lever godt i highend-land!

Vi kan også bekrefte at SACD lever i beste velgående som medium for high-end lyd i stereo. Av de fremste promotørene for SACD finner vi hos Esoteric, Marantz og Denon.

Marantz highend SACD spiller. Nydelig forsegjort innmat medro og orden.

 

Esoteric SACD/DVD/CD drivverk i aller høyeste highend. Dette er "as good as it gets" på dene fronden. Ingen over, ingen ved siden!

 

HigEnd messa populært blandt normenn.

Mange norske var også på plass i år, flere enn noen sinne. Elektocompaniet, denne gangen med egen stand. Hegel representert ved sin tyske importør, memn ble også brukt som demoutstyr av flere andre, spesielt toppmodellen av CD-spilleren ble observert som kilde flere steder.

Vi traff også på Knut Vadseth i korridorene. Lyd og Bilde var også tilstede, samt en gruppe audioentusiaster fra Oslo Audio Scociety.

 

Electocompaniets Nordic Tone med AW400 monoblokker.

 

Electrocompaniet viste frem sin nye Maestro All-in-One enhet for første gang. Dette er en fullstappet enhet med 3x125 watt forsterker, SACD, DVD, CD, DAB-Radio, iPOD dock, nettverksstilkobling og musikk server.

Lydsignalene til bakkanalene sendes trådløst til en 2x75 watt klasse-D forsterker. Dette produktet var så ferskt at det ikke hadde rukket å få svartfarge og gullogo.

 

Bowers & Wilkins

Viste igjen sine "muskler" med et stadig større oppbud av høyttalere og elektronikk fra Classe og Rotel. Av nyheter kan vi nevne en ny og nedskallert "Custom Install" serie for permanent instalsjon i hjemmekino og i mindre kinosaler. B&W har også komplettert antallet varianter av "In-Wall" høyttalere med flere nye modeller. In-Wall høyttalere har vært populære i USA en god stund, og kommer nå for fullt her hjemme også. Vi har for tiden et sett In-Wall høyttalere fra B&W til utprøving, og kommer tilbake med en full omtale av disse om et par uker.

 

B&W kjørte som vanlig livekonsert i et hemningsløst 5.1 oppsett med fire stykk 801D, HTM1D senter, og to 15 tommer sub woofere.

 

B&W's nye Custom Install serie.

B&W In Wall serie.

Flere britisk høyttalere, KEF

KEF viste sine enorme Muon monitorhøyttalere på HighEnd messa for to år siden. Den gangen med mye mystikk og virak, der høyyalerne var skjult bak et forheng og ikke kunne beskues åpenlyst. Denne gangen var disse enorme besistene, kledd i sølvfargede kabinetter, med meget speiell utforming, brukt som blikk fang ved ingangen til KEF's stand.

KEF Muon med seks 12 tommere, fire foran og to bak sparker fra i bassen.

KEF's stand var i år en av de største på HighEnd, med et imponerende antall ulike høyttalermodeller.

 

Messas beste lyd, i alle fall hittil på første dag, var det tyske MBL med sine "Radialstrahler" høyttalere som stod for. Disse vanvittig dyre og meget spesielle høyttalerne slutter aldri å fasinere meg.

MBL viste frem og spillte på sitt ekstreme referansesystem med rundstrålende høyttalere.

 

 

Hornmusikk!

Avantgarde spillte på sitt aller største oppset med hele seks av de vanvittige basshorna sine. Det spillte høyt, meget høyt, nesten smertefullt høyt. Det var punch, trøkk og styrke som jeg aldri før har hørt, men desverre i et alt for dårlig dempet rom med mye glass og harde vegger. Det ble imidlertid helt klart at dette oppsettet har potensiale, og er noe av det mest transiente og luftige jeg har hørt.

Hiraga hadde "pynta" på lyden på sine fulltonehorn med skjulte bakovervendte diskanthøyttalere!

Vinyl i lange baner!

 

Acoustic Solid viste frem sikkert 30 forskjellige platespillermodeller. I bakgrunnen en ung vinylentusiast som ivrig studerer de ulike modellene.

 

 

 

Selveste Rom Sutherland, mannen bak de skamroste, svindyre og batteridrevne Sutherland PHD RIAA/MC forsterkerne. Ron viste frem en ny og oppgradert modell som faktisk ikke bruker bstteri, men en meget støysvak nettbasert strømforsyning.

Analog-guru og vinylentusiast Michael Fremer.

Et av de desidert største høydepunktene var å møte VinylGuru Michael Fremer, kjent fra Stereophile, i et foredrag og demo om justering og montering av pickup på platespiller. Mike er vel nesten å regne som en istutisjon innen analog og vinyl, og holdt et meget underholdende og humoristisk foredrag om alt som kan gå galt med en moving coil pickup til 5000 dollar, under montasje. Her er det nok mange som har hatt en dårlig opplevelse.

Mike anbefalte at man er helt våken, ikke har krangla med kona eller naboen, er helt edru og ikke inntatt selv lettøl, og i alle fall ike kaffe, være i godt humør, ikke ha sett nyhetene siste par timer,,,,. Kort sagt; være fullstendig uthvilt, opplagt og stø på hånda!

Mikie viser hvordan en Wally protractor skal brukes. Her gjelder det å være stø på hånda. Stort kaffe inntak anbefales ikke!

En av de store nyhetene på vinylfronten var programvare og testplate fra Dr. Feickert Analogue for justering og tuning av pickup og tonearm for platespillere. Mikael Fremer var ikke snauere enn å påstå at dette var den største revolusjonen innen vinyl siden oppfinnelsen av platespilleren. Det er ikke snaut det !Sist oppdatert : 05.05.2008 23:20:17
Read 8361 times Last modified on Sunday, 28 February 2010 19:58
Trond Sæther

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
More in this category: Fabrikkbesøk hos Dali »