Sunday, 12 January 2020 12:18

Audio Research oppdaterer sitt flaggskip forsterkersett

Written by

Det ultimate forsterkeroppsettet til Audio Research får oppgraderte utgaver. Vi snakker om forforsterkeren Reference 6SE og effektforsterkeren Reference 750 SEL

Audio Research sine rørbaserte forsterkersett har i dobbel betydning en spesiell klang hos mange audiofile, og flaggskipene er selvfølgelig ikke noe unntak. Vi har flere ganger støtt på toppmodellen av forforsterkerne Reference 6, eller REF6 blant venner, deriblant på Menn og Ting i Larvik i fjor, og på en lansering av REF6 sammen med Sonus Faber Il Cremonese for 4 år siden.

Forforsterkeren Reference 6 ble lansert høsten 2015 for å kunne matche de nye Reference effektforsterkerne til Audio Research. Ifølge produsenten var det da bare det tidligere flaggskipet Reference 10 som var i stand til det, og de så seg derfor nødt til å lage en oppgradert erstatter av Reference 5.

Dette var altså for drøyt fire år siden. Nå får altså både forforsterkeren Reference 6 og monoblokkene Reference 750 SE avløsning.

Audio Research Reference 6SE

Den nye forforsterkeren Reference 6SE har svært mye av ytre verdier til felles med forgjengeren Reference 6. Utseendet er det samme, og også på baksiden er det business as usual. Det innebærer at vi finner fire balanserte og fire RCA-innganger der, sammen med 1 sett rec-out og to sett pre-out, alle med valgfrihet mellom balansert og RCA.

Reference 6SE er i likhet med forgjengeren en fullbalansert konstruksjon, og har et klasse-A design med zero-feedback. Den har 6 longlife 6H30 rør, og det er også et 6H30-rør i strømforsyningen.

Nyhetene i Reference 6SE består ifølge Audio Research i at en større del av komponentene er skiftet ut til komponenter med enda høyere kvalitet.

Den gode nyheten for eksisterende eiere av Reference 6 er at det er mulig å oppgradere til Rerference 6SE for et moderat beløp – moderat sett i forhold til den prisklassen vi befinner oss i her.

Audio Research Reference 750 SEL

Selv om Reference 750 SEL erstatter forgjengeren Reference 750 SE, strekker forhistorien seg 25 år tilbake til Reference 600, da Audio Research satte seg et ambisiøst mål om å lage en ultimat rørforsterker med nok effekt til å drive hvilke som helst høyttalere.

Reference 750 SEL produserer som navnet antyder 750 watt i 4-16 ohm. Det befinner seg 16 stk. KT150-rør pr kanal i forsterkeren

I motsetning til Reference 6SE kan ikke disse nye monoblokkene oppgraderes fra forgjengeren. Til det er endringene for omfattende. Og hvis du vil sikre deg et par eller to, er det grunn til å være på hugget. Reference 750 SEL lages i en Limited Edition serie på bare 10 sett.

Vi kjenner foreløpig ikke til prisene i Norge på de nye flaggskipforsterkerne fra Audio Research, men forgjengerne er prissatt til hhv. 160.000,- for forforsterkeren Og 370.000,- pr. stk. for monoblokkene.

Norsk importør for Audio research er Mono AS.

Les mer om Reference 6SE hos Audio Research

Les mer om Reference 750 SEL hos Audio Research

 

 

Last modified on Sunday, 12 January 2020 18:37
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.