Tuesday, 21 March 2017 22:49

Sonus Faber Homage Tradition presentert hos Renaissance Audio. Featured

Written by

Mandag kveld var en stor aften i Bergen. En helt ny generasjon av toppserien Homage fra Sonus Faber ble presentert, og satte dype spor i mange fremmøtte musikksjeler.

Det er slett ingen ukjent begivenhet med musikalsk seanse på Støletorget i Bergen, dominert av Sonus Faber sine modeller i Homage-serien, gjerne flankert av rør-elektronikk fra Audio Research. Renaissance Audio er en av to forhandlere av Sonus Faber på dette nivået i Norge, og med Roald Mikkelsen som regissør går vi aldri glipp av store musikalske opplevelser.

Denne gangen var det ikke bare Simen Bjerkestrand og Audun Mæland fra importøren Mono AS som bidro med informasjon. Mattia Donnola er salgssjef hos Sonus Faber, og han holdt et lengre foredrag om Sonus Faber generelt, og Homage Tradition spesielt.

 

 

Homage Tradition Collection.

Denne nye serien innen Homage-kolleksjonen består av tre helt nye høyttalere. Selv om to av modellene har navn med lange tradisjoner hos Sonus Faber, er det altså helt nye konstruksjoner, der alt er nytt. De tre modellene er:

  • Homage Guarneri Tradition, en stativhøyttaler til 150.000,- pr. par, inklusiv stativ.
  • Homage Serafino Tradition, den minste gulvmodellen i Homage-serien. 200.000,- pr. par.
  • Homage Amati Tradition, gulvhøyttaler til 260.000,- pr. par.

Selv om Homage-serien har lange tradisjoner, og også designet har klare fellestrekk med tidligere modeller, er det helt klare nyskapinger her. Og det gjelder både design og lyd. Hvis vi starter med designet, la Mattia stor vekt på at de italienske luksusbåtene Riva – som vi alle har siklet på i våre vandringer langs en promenade i Portofino eller ved en av de store nord-italienske innsjøene. Det er spesielt topplaten som gir det store utslaget her, der profilen ikke lenger bare har musikkinstrumentet lutt som modell, men også baugen på en Riva – sett ovenfra. Aluminiumsomramninger er også et klart designtrekk som dominerer i den nye modellserien.

Hvis vi beveger oss en anelse over mot den delen av designet som har med lyd å gjøre, er det en påfallende endring at Sonus Faber nå har gått bort fra den bakoverlente silhuetten, og har frontbafler som er i lodd. Man kan fristes til å tenke at dette også har en symbolsk betydning, ved at det er et slags oppgjør med eldre tiders noe tilbakelent lydsignatur, til en mer moderne og transparent og sprudlende lydkarakteristikk. Eller som noen ville ha sagt – rødvinen er erstattet av Prosecco.

Nå er for så vidt denne transformasjonen ingen revolusjon som kom med Homage Tradition, men snarere en evolusjon som vi har kunnet bivåne over tid. Særlig vi som har vært så heldige å kunne være stamgjester på Støletorget.

Nytt er det også at de røde høyttalerne nå er supplert med Wenge utførelse, mens Graphite har gått ut.

 

 

Homage Guarneri Tradition.

Denne stativhøyttaleren har i tillegg til et helt nytt design også fått et nytt stativ som skiller seg svært mye fra det gamle Guarneri-stativet. Det nye stativet er bygget i karbonfiber, og er dermed svært lett i forhold til den gamle konstruksjonen.

Høyttaleren er en toveiskonstruksjon med følsomhet på 87dB. Diskanten er en 28mm silkedome, som har fått sitt eget internkabinett. Mellomtone og bass serves av en 150mm.

Prisen på Homage Guarneri Tradition er 10.000,- over forgjengeren Homage Guarneri Evolution, som vi fikk et heftig stevnemøte med hos Musik-Magazinet for 2½ år siden.

 

Homage Serafino Tradition.

Dette er ikke bare en helt ny modell – også navnet er nytt. Og i det ligger det også at den ikke erstatter noen tidligere modell. Serafino går inn som den rimeligste gulvmodellen i Homage-serien, og med en prislapp på 200.000,- gir den en mulighet for en fullskala Homage-høyttaler til en noe rimeligere pris enn tidligere.

Homage Serafino Tradition er en 3½-veis konstruksjon, og har i likhet med Guarneri en 28mm silkdome med separat innerkabinett. Mellomtonen er en 150mm, mens doble 180mm ivaretar bassområdet. Serafino har en følsomhet på 90dB.

 

Homage Amati Tradition.

Dette er den største av de nye modellene i Homage-serien, og erstatter den høyt verdsatt modellen Amati Futura, som gjorde et sterkt inntrykk da vi fikk den presentert hos Renaissance Audio for et par år siden.

Også Amati Tradition er en treveiskonstruksjon, men der Serafino har doble 180mm, varter Amati opp med 2x220mm basser.

 

 

Smaksprøver

Denne typen produktpresentasjoner har liten verdi uten at det spilles musikk. Og på Støletorget er vi bortskjemt med store musikalske opplevelser, iscenesatt av Maestro Roald Mikkelsen. Elektronikken besto av Audio Research DAC9, Ref6 og Ref7SE, samt en streamer fra Aurender.

Roald åpnet med å spille på toppmodellen Amati Tradition, og Charlie Haden ble øyeblikkelig kveldens stjerne med musikk fra albumet The Montreal Tapes Box Set. Vi fikk en hudløs gjengivelse, med et ekstremt perspektiv og en utrolig åpen lyd. Magnetic Lies med Malia har en litt magisk bass, som egentlig ikke er så dyp, men ble gjengitt på en veldig «tunefull» måte på Amati Tradition. Og dynamikken var ganske flott. Modern Jazz Quartet var til stede i salen da de spilte Pyramid med et voldsomt rytmisk driv og et Spooky perspektiv.

Neste bolk var viet Guarneri Tradition, og Solveig Slettahjell sin You Wont Forget Me fra albumet Silver var en veldig interessant referanse, siden vi har fått presentert den på mange andre oppsett tidligere hos Renaissance Audio. Og kanskje har vi hørt denne spesielle låten med enda større fundament, men neppe med nevneverdig større åpenhet. Pieter Wispelwei spilte en Cellosuite av Benjamin Britten, gjengitt svært flott, og med et stort nærvær. Steve Ray Vaughan avsluttet Guarneri-konserten med en forrykende blues, gjengitt veldig åpent og med en ekstrem mikrodynamikk.

 

 

Avslutningsvis ble det en liten dacapo med Amati-høyttalerne, der Bjørn Berge imponerte stort. Minst like interessant var det å få høre Pieter Wispelwei sin Cello gjengitt på Amati, men denne gangen på musikk av Cesar Franck. Her fikk vi ugjendrivelig demonstrert at de store er størst. Den kroppen og fundamentet som Amati Tradition fremviste er ikke lett for en stativhøyttaler å duplisere.

Det ble ikke tid til å lytte til Homage Serafino Tradition denne gangen, men jeg tviler ikke på at det vil by seg en anledning senere.

 

 

Importør av Sonus Faber er Mono AS

Les mer om Homage Tradition Collection hos Sonus Faber.

 

 

 

Read 10417 times Last modified on Sunday, 12 January 2020 18:45
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.