Monday, 30 March 2015 13:52

Mono spiller på Sonus Faber og Wadia hos BMH

Written by

Sist onsdag hadde den norske importøren Mono en seanse hos BMH i Bergen, hvor de spilte på Sonus Faber og Wadia. Vi var der.


F.v.: Audun og Simen fra Mono AS, og Gisle og Anders fra BMH.

Bergens Musikk Handel holder til i hjertet av Bergen sentrum, like ved tinghuset på Tårnplass. De er etter hvert en institusjon i Bergens HiFi-verden, og har drevet butikk helt siden 1924. Et godt eksponert lokale på utstillingsplan inneholder tiltalende utstilte komponenter, med hovedvekt på mainstream segmentet.

Skal du derimot lyttet til oppsett i den tyngre ende, går du ned trappen. Og det var der vi fant Mono sine representanter Audun og Simen denne onsdags kvelden. Her var det rigget opp et rikt utvalg med høyttalere fra Sonus Faber, drevet av moderne elektronikk fra Wadia.

 

Sonus Faber er et nytt produkt for BMH, men det betyr ikke at det er nytt for personellet. Anders som er en av nøkkelpersonene i BMH har en lang fartstid med Sonus Faber, og er selv lykkelig eier av den toppmodellen som ble presentert – Olympica 3.

BMH satser nå for fullt på både Sonus Faber og Wadia, som begge er produkter i konsernet Fine Sounds Group, sammen med McIntosh, Audio Research og Sumiko. De har allerede et rikholdig utvalg av produktene til disse to produsentene i butikken.

 

Av Sonus Faber sine produkter er det hovedvekt på Olympica og den rimeligere Venere-serien. Og etter at Simen og Audun presenterte produsenten og Fine Sounds Group var det sistnevnte serie som fikk æren av å åpne den musikalske presentasjonen. Venere-serien er den første serien fra Sonus Faber som ikke er produsert i Vicenza i Nord-Italia, men i østen. Det betyr ikke at ikke klassiske designtrekk fra dyrere Sonus Faber høyttalerserier ikke er ivaretatt av designteamet Paolo Tezzon and Livio Cucuzza, der førstnevnte står for lyddesign, mens Livio Cucuzza er den industrielle deswigneren som også står for linjeføringen til mange av produktene fra Fine Sounds Group, deriblant Wadia.

De reduserte produksjonskostnadene som oppnås ved å flytte produksjonen av Venere-serien til Østen kan i teorien gi mulighet for enda mer lyd for pengene, og etter den musikalske presentasjonen av de rimeligste gulvmodellenbe Venere 2.5 å dømme, har Sonus Faber oppnådd nettopp det. Det var ganske imponerende lyd fra dette oppsettet til 24k, som sammen med det kompakte stereosettet fra Wadia spilte glimrende.

 

 

Wadia di122 er en digital forforsterker til rundt atten tusen, og den klasse-D baserte effektforsterkeren a102 koster det samme. I tillegg til å spille vellydende musikk er dette spesielt interessante valg av elektronikk som spesielt bør tiltale de som ønsker et kompetent forsterkersett med høy eplefaktor, uten at det ruver noe særlig.

 

Høy eplefaktor har også toppserien fra Wadia, og designet er det bare en ting å si om – rålekkert. Her har vi å gjøre med fullstørrelse komponenter, og i kveldens oppsett var det tre komponenter til stede. Streameren og mediaserveren Wadia m330 er den ferskeste kreasjonen, og har innebygget harddisk, i tillegg til at den er en fullbefaren streamer. Den har også innebygget volumkontroll, og kan derfor brukes som forforsterker direkte inn i effektforsterker dersom du bare bruker denne som kilde.

 

Har du derimot mange kilder, er det den digitale forforsterkeren og DACen Wadia 321 som er riktig produkt. Og denne kvelden spilte sammen med stereo effektforsterkeren Wadia a315 på 1x150w i 8 ohm. Trenger du enda mer effekt har Wadia monoblokkene a340 i denne serien.

 

Dette oppsettet av toppelektronikk fra Wadia serverte musikk til kveldens dronning fra Sonus Faber – Olympica 3. Dette er toppmodellen i Olympica-serien, og i følge Mono er det også toppselgeren i denne serien som for noen år siden overtok etter Cremona-serien.

 

Olympica 3 er en utrolig flott og velspillende høyttaler, som har fascinert meg hver gang jeg har lyttet til den. Så også denne kvelden. Med sin prislapp på praktisk talt hundre tusen er det på ingen måte en mainstream modell. Og likevel er det en modell som nok vil friste mange som i utgangspunktet hadde tenkt seg noe rimeligere. Og da skader det ikke at WAFen er noe av det høyeste det er mulig å forestille seg.

Etter en grundig musikalsk presentasjon gikk turen til et mindre lytterom, der lillebror Olympica 1 var stilt opp. Dette er en stativhøyttaler til 46 tusen, og sammen med de obligatoriske stativene snakker vi om 55k. Nesten halve prisen av Olymica 3, men slett ikke halve moroa. Olympica 1 spilte så overbevisende at det innledningsvis var fristende å anta både at dette var et bedre lytterom ,og at Olympica 1 kanskje var et riktigere valg for rommet. Grundigere lytting viste etter hvert at rommt nok har sine begrensinger, bl.a. p.g.a. ganske store glassflater. Men likevel var det noen parametre i dette rommet som tiltalte spesielt.

 

På oppfordring fra «salen» ble Olympica 3 flyttet inn hit, og overbeviste etter hvert om at de store fremdeles er størst. Man kan få utrolig flotte egenskaper fra dyktig konstruerte stativhøyttalere, ofte til en vesentlig lavere pris. Men man kommer sjelden unna det fenomenet at autoriteten som gis av det solide bassfundamentet i de større gulvmodellene, gir en ekstra dimensjon.

 

Det er uansett et uomtvistelig faktum at både Olympica 1 og Olymica 3 er svært sofistikerte musikkformidlere, og på dette minste lytterommet hos BMH ble de oppvartet av en integrert forsterker fra Wadia. En virkelig lekker designperle, som spiller på noen andre strenger enn de apple-inspirerte komponentene vi hadde lyttet til tidligere på kvelden. Wadia Intuition 01 B er en intergrert forsterker med innebygget DAC. Eller en PowerDAC, som Wadia velger å kalle det. Også dette er elektronikk som bør tiltale den designbevisste audiofile. Og prikken over ien er fjernkontrollen, som er en sensuell miniutgave av selve forsterkeren.

Arrangementet onsdag kveld ble fulgt opp av demonstrasjoner den påfølgende dagen for et bredere publikum i butikkens åpningstid, og der Mono sine representanter var til stede. Et veldig flott tiltak fra Bergens Musikk Handel, som har ambisjoner om mange flere tilsvarende seanser i tiden som kommer.

 

Les mer om Sonus Faber og Wadia hos Mono AS.

Les mer om BMH.

Read 11395 times Last modified on Sunday, 12 January 2020 18:53
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.